Ja właśnie z racji glukozy na granicy ( nawet mnie diabetolog nie prowadzil) mialam skierowanie na rozwiązanie. Niestety wjechała oxy co było dla mnie dosyc ciezkim przeżyciem. Pierwsza córkę rodziłam naturalnie bez wspomagania i naprawdę na 2 porod byłam uper nastawiona. Niby krótko rodziłam bo 6h od podania oxy ale to był straszny bol. Naprawdę.Ja miałam cesarkę planowaną z innego powodu dzień przed terminem miesiączki. Dla mnie to szaleństwo żeby rozwiązywać ciążę z powodu cukru na granicy.
Ja trzymałam się diety, insulinę przyjmowałam wieczorem po max 4 jednostki i to krótko. Dziecko ważyło 3330 g.
Teraz z racji glukozy w normie mam wykonać krzywą dopiero pod w 22-24 tc.
reklama
Ja bym zmieniła lekarza, przecież to wariactwo.Ja właśnie z racji glukozy na granicy ( nawet mnie diabetolog nie prowadzil) mialam skierowanie na rozwiązanie. Niestety wjechała oxy co było dla mnie dosyc ciezkim przeżyciem. Pierwsza córkę rodziłam naturalnie bez wspomagania i naprawdę na 2 porod byłam uper nastawiona. Niby krótko rodziłam bo 6h od podania oxy ale to był straszny bol. Naprawdę.
Sosna108
Fanka BB :)
Ja mojemu 3,5 latkowi jeszcze nie powiedziałam, ale już coś sam rozkminia bo mi ostatnio powiedział że mam strasznie duży brzuch. Więc jakoś mu powiem na dniach. A jak się go pytamy czy by chciał rodzeństwo to mówi że brata tak i będzie z nim w pokoju, a siostrę to w ostateczności i wtedy będzie z mamą w pokoju
stopomyslow
Zaciekawiona BB
Ja miałam cesarkę planowaną z innego powodu dzień przed terminem miesiączki. Dla mnie to szaleństwo żeby rozwiązywać ciążę z powodu cukru na granicy.
Ja trzymałam się diety, insulinę przyjmowałam wieczorem po max 4 jednostki i to krótko. Dziecko ważyło 3330 g.
Teraz z racji glukozy w normie mam wykonać krzywą dopiero pod w 22-24 tc.
Ja też myślę, że to szaleństwo, na pewno bym się na takie rozwiązanie nie zgodziła.
A co do informowania dzieci, to ja chcę powiedzieć moim po prenatalnych. Wiem, że na pewno bardzo się ucieszą, także już się nie mogę doczekać
Sosna108
Ja nie maiłam cukrzycy, ale moje koleżanki tak i żadna nie miała wywoływanego porodu w 38 tc poprostu musiały jeździć na ktg, a ta co była na insulinie to była w szpitalu kilka dni przed terminem. A ta bez insuliny urodziła w ogóle parę dni po terminieJa właśnie z racji glukozy na granicy ( nawet mnie diabetolog nie prowadzil) mialam skierowanie na rozwiązanie. Niestety wjechała oxy co było dla mnie dosyc ciezkim przeżyciem. Pierwsza córkę rodziłam naturalnie bez wspomagania i naprawdę na 2 porod byłam uper nastawiona. Niby krótko rodziłam bo 6h od podania oxy ale to był straszny bol. Naprawdę.
Aileen31
Wieści na szybko z wizyty mamy 8 mm człowieka, dzisiaj 6+6 i z USG wypada prawie identycznie 6+5 Serduszko jest i pięknie bije 123/min Leki na razie ciągnę tak samo jedyne co to będę schodziła z Prolutexu i powoli zmniejszała dawkę Encortonu Następna wizyta za 4 tyg, ale jeszcze w międzyczasie będę na wizycie na NFZ po skierowanie na badania
Też rodziłam 5 lat temu i nie było takich wytycznych w ogóle. A jaka była waga urodzeniowa?Kurcze, to ciekawe czy to się pozmieniało czy jak? Bo ja sama w szoku wtedy byłam bo przy poprzedniej ciazy mialam cukrzycę a rodziłam w 40tc naturalnie. A tu w 38 mialam wywoływany, że niby takie są przepisy
olka11135
Kurcze, to ciekawe czy to się pozmieniało czy jak? Bo ja sama w szoku wtedy byłam bo przy poprzedniej ciazy mialam cukrzycę a rodziłam w 40tc naturalnie. A tu w 38 mialam wywoływany, że niby takie są przepisy
Od 2021 roku rekomendacje mówią o tym, że w cukrzycy ciążowej powinno się rozważyć indukcję po 38tc.
Zazwyczaj każdy szpital, lekarz itd. rozpatruje to inaczej. Bo dochodza różne czynniki.
W cukrzycy ciążowej miałam wywołanie w 39t3d tylko dlatego, że miałam już 6cm rozwarcia, były święta i chciałam jak najszybciej wyjść ze szpitala.
Ale generalnie mogłam się nie zgodzić i gdyby nie powyższe czekałabym normalnie do max 42tc
Na każdą procedurę medyczną należy wyrazić zgodę. Nitk nie zrobili indukcji bez zgody pacjentki.
reklama
Też rodziłam 5 lat temu i nie było takich wytycznych w ogóle. A jaka była waga urodzeniowa?
[/QUOTE
Corka ważyła 3490g więc w sumie standardowy noworodek.
Podziel się: