reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2021

Dziewczyny, poratujcie!
Ile wazyły wasze dzieciaczki w 33+0? Albo okolicach?
Bo ja byłam dziś prywatnie u innej ginekolog niż prowadząca i wyszła mi makrosomia. Mała wazy 2800 i jest w 99 centylu, a ja mam termin dopiero na 8.07!
Miała któraś z Was podobna sytuację?
Ja miałam wizytę 29+5 to nie porównam. Moja Dzidzia była w 75 percentylu więc też jest niemała. Mi moja gin wpisuje i datę wg OM i wg USG.

Ale z tymi pomiarami to dziwnym trafem jest różnie. U mojej gin szyjka wyszła na 3,5cm a kilka dni później byłam na IP i tamtejszy lekarz zmierzyl, że ma 5cm 😁.

Może i faktycznie dzidzię masz dużą ale nie aż tak? Moze to być jakiś błąd pomiaru.

reklama
Dziewczyny a jak w ogóle czujecie się w tym ósmym miesiącu? Obolałe, ociężałe, głodne?
Mi jest dość ciężko, spacery muszą być krótkie bo inaczej brzuch mnie boli i wtedy idę tempem babcinym. No i apetyt jest większy niż w poprzednich miesiącach..

Dziewczyny a jak w ogóle czujecie się w tym ósmym miesiącu? Obolałe, ociężałe, głodne?
Mi jest dość ciężko, spacery muszą być krótkie bo inaczej brzuch mnie boli i wtedy idę tempem babcinym. No i apetyt jest większy niż w poprzednich miesiącach..
Na pewno jestem zmęczona już tą ciążą, apetyt mam ogromny teraz wiec dużo jem ale staram się jeść w miarę zdrowo , mam 13 kg na plusie , jest już ciężko, mam nadzieję że nie długo opuści mi się brzuch bo trudno oddychać , myślałam że nie będę bała się drugiego porodu ale zaczynam mieć lęki , dobrze ze będę mogła rodzić z mężem

U mnie też ciężko.. wyglądam już jak do porodu przy tych dwóch piernikach :) po przejściu do łazienki i z powrotem czasem mam zadyszkę (masakra jakaś). A apetyt to mam wilczy, ale głównie na owoce i warzywa, reszta mogłaby nie istnieć..

Mogłabym zabić za cały kosz drożdżówek z jagodami i litr mleka 😭 Chodzą za mną od miesiąca a nie mogę ich zjeść. To jest okrutne 😭😭😭 (cukrzyca ciążowa)

Dziewczyny, poratujcie!
Ile wazyły wasze dzieciaczki w 33+0? Albo okolicach?
Bo ja byłam dziś prywatnie u innej ginekolog niż prowadząca i wyszła mi makrosomia. Mała wazy 2800 i jest w 99 centylu, a ja mam termin dopiero na 8.07!
Miała któraś z Was podobna sytuację?
Może nie 33tc ale jak byłam na wizycie w 30+5 tc to młoda ważyła 1737g.
Piszesz , że byłaś u 8nnej ginekolog , prywatnie ... czyli wcześniej też miałaś USG i jak Ci na nim wyszło?

Tylko że teraz jestem mocno przerażona, bo jakby mała nadal tak przybierała, to w dniu porodu co? Będzie miała 5 kg? Szok!
To nie jest tak , że bo tydzień dziecko przybiera tak samo. Może być tak , że z początku będzie przybierać od 100 do 250g tygodniowo a potem tylko troszeczkę. Te pomiary nie są takie 100% a raczej szacunkowe więc myślę , że nie masz co się martwić. Możliwe również , że to jakiś błąd pomiaru. W 34tc w 90centylu dziecko może już ważyć 2800g więc można powiedzieć , że to tylko tydzień różnicy. Nie martw się na zapas [emoji4]

@Kruszynka1988 , dzięki za pocieszenie, choć trudno się nie bać.
Wiem, że te pomiary sa orientacyjne i czasami między szacunkowa wagą a rzeczywistością są duże różnice, ale u mnie ewidentnie moja gin nawaliła, a ja nie dopilnowałam.
W 29 tyg mała wazyła 1804 i to też sporo ponad 90 centyl, a 33 tyg u innej gin 2800 i ta lekarka od razu zareagowała, że dziecko jest za duże i trzeba częstszych kontroli, zwłaszcza że mam cukrzycę ciążową.

reklama
Do góry