reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2021

Dziewczyny, poratujcie!
Ile wazyły wasze dzieciaczki w 33+0? Albo okolicach?
Bo ja byłam dziś prywatnie u innej ginekolog niż prowadząca i wyszła mi makrosomia. Mała wazy 2800 i jest w 99 centylu, a ja mam termin dopiero na 8.07!
Miała któraś z Was podobna sytuację?
Ja miałam wizytę 29+5 to nie porównam. Moja Dzidzia była w 75 percentylu więc też jest niemała. Mi moja gin wpisuje i datę wg OM i wg USG.

Ale z tymi pomiarami to dziwnym trafem jest różnie. U mojej gin szyjka wyszła na 3,5cm a kilka dni później byłam na IP i tamtejszy lekarz zmierzyl, że ma 5cm 😁.

Może i faktycznie dzidzię masz dużą ale nie aż tak? Moze to być jakiś błąd pomiaru.

reklama
Dziewczyny a jak w ogóle czujecie się w tym ósmym miesiącu? Obolałe, ociężałe, głodne?
Mi jest dość ciężko, spacery muszą być krótkie bo inaczej brzuch mnie boli i wtedy idę tempem babcinym. No i apetyt jest większy niż w poprzednich miesiącach..

Dziewczyny a jak w ogóle czujecie się w tym ósmym miesiącu? Obolałe, ociężałe, głodne?
Mi jest dość ciężko, spacery muszą być krótkie bo inaczej brzuch mnie boli i wtedy idę tempem babcinym. No i apetyt jest większy niż w poprzednich miesiącach..
Na pewno jestem zmęczona już tą ciążą, apetyt mam ogromny teraz wiec dużo jem ale staram się jeść w miarę zdrowo , mam 13 kg na plusie , jest już ciężko, mam nadzieję że nie długo opuści mi się brzuch bo trudno oddychać , myślałam że nie będę bała się drugiego porodu ale zaczynam mieć lęki , dobrze ze będę mogła rodzić z mężem

U mnie też ciężko.. wyglądam już jak do porodu przy tych dwóch piernikach :) po przejściu do łazienki i z powrotem czasem mam zadyszkę (masakra jakaś). A apetyt to mam wilczy, ale głównie na owoce i warzywa, reszta mogłaby nie istnieć..

Mogłabym zabić za cały kosz drożdżówek z jagodami i litr mleka 😭 Chodzą za mną od miesiąca a nie mogę ich zjeść. To jest okrutne 😭😭😭 (cukrzyca ciążowa)

Dziewczyny, poratujcie!
Ile wazyły wasze dzieciaczki w 33+0? Albo okolicach?
Bo ja byłam dziś prywatnie u innej ginekolog niż prowadząca i wyszła mi makrosomia. Mała wazy 2800 i jest w 99 centylu, a ja mam termin dopiero na 8.07!
Miała któraś z Was podobna sytuację?
Może nie 33tc ale jak byłam na wizycie w 30+5 tc to młoda ważyła 1737g.
Piszesz , że byłaś u 8nnej ginekolog , prywatnie ... czyli wcześniej też miałaś USG i jak Ci na nim wyszło?

Tylko że teraz jestem mocno przerażona, bo jakby mała nadal tak przybierała, to w dniu porodu co? Będzie miała 5 kg? Szok!
To nie jest tak , że bo tydzień dziecko przybiera tak samo. Może być tak , że z początku będzie przybierać od 100 do 250g tygodniowo a potem tylko troszeczkę. Te pomiary nie są takie 100% a raczej szacunkowe więc myślę , że nie masz co się martwić. Możliwe również , że to jakiś błąd pomiaru. W 34tc w 90centylu dziecko może już ważyć 2800g więc można powiedzieć , że to tylko tydzień różnicy. Nie martw się na zapas [emoji4]

@Kruszynka1988 , dzięki za pocieszenie, choć trudno się nie bać.
Wiem, że te pomiary sa orientacyjne i czasami między szacunkowa wagą a rzeczywistością są duże różnice, ale u mnie ewidentnie moja gin nawaliła, a ja nie dopilnowałam.
W 29 tyg mała wazyła 1804 i to też sporo ponad 90 centyl, a 33 tyg u innej gin 2800 i ta lekarka od razu zareagowała, że dziecko jest za duże i trzeba częstszych kontroli, zwłaszcza że mam cukrzycę ciążową.

reklama
Do góry