reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2021

reklama
@Amagie , pampersów zdecydowanie nie wystarczy. Noworodek potrzebuje częstych zmian pieluszek, bo skóra tam jest jeszcze bardzo delikatna. Dodatkowo, przy dziewczynkach potrzeba więcej niż u chłopców. U mnie u syna "szło" zawsze ponad 10, zazwyczaj ok 11-12, a przy córce nawet 15 na dobę, zwłaszcza jak nie trafiłam ze zmianą i za 5 minut znowu trzeba było zmienić.

@Amagie , pampersów zdecydowanie nie wystarczy. Noworodek potrzebuje częstych zmian pieluszek, bo skóra tam jest jeszcze bardzo delikatna. Dodatkowo, przy dziewczynkach potrzeba więcej niż u chłopców. U mnie u syna "szło" zawsze ponad 10, zazwyczaj ok 11-12, a przy córce nawet 15 na dobę, zwłaszcza jak nie trafiłam ze zmianą i za 5 minut znowu trzeba było zmienić.
To prawda w pierwszych dniach życia noworodek karmiony piersią potrafi robić kupę nawet 10 razy na dzień!!! [emoji54][emoji47]
A noworodek karmiony sztucznie wypróżnia się rzadziej, zazwyczaj ok. 4 razy dziennie.
Dlatego warto wziąć więcej pieluch , żeby nie okazało się , że zabraknie. [emoji4]

Dziewczyny, poratujcie!
Ile wazyły wasze dzieciaczki w 33+0? Albo okolicach?
Bo ja byłam dziś prywatnie u innej ginekolog niż prowadząca i wyszła mi makrosomia. Mała wazy 2800 i jest w 99 centylu, a ja mam termin dopiero na 8.07!
Miała któraś z Was podobna sytuację?

Dziewczyny, poratujcie!
Bo ja byłam dziś prywatnie u innej ginekolog niż prowadząca i wyszła mi makrosomia. Mała wazy 2800 i jest w 99 centylu, a ja mam termin dopiero na 8.07!
Ja właśnie wróciłam z wizyty. 32+3 i mała waży 2050g, 74 centyl.

Dziewczyny, poratujcie!
O kurcze :o a u ginekologa prowadzącego jaka wychodziła waga? Może ta lekarka coś źle zmierzyła, że wyszła taka waga? Jest duża różnica między tym co mówił lekarz prowadzący a ten z dzisiejszej wizyty?

U prowadzącej byłam 30.04 i mała ważyła 1804. Ostatni miesiąc bardzo podskoczyła, ale moja gin i tak coś naknociła, bo sprawdziłam dziś skąd taka różnica i okazało się, że cały czas wpisywała datę porodu z ostatniej miesiączki, zamiast datę z USG. A u mnie była duża rozbieżność, bo aż 18 dni. A od samego początku kazała brać pod uwagę tylko datę z USG (ta dzisiejsza gin też to potwierdziła), a mimo to na każdej wizycie mam do przeliczen wpisaną date wg OM, więc wszystko jej się w miarę zgadzało i centyle wychodziły ok.

Tylko że teraz jestem mocno przerażona, bo jakby mała nadal tak przybierała, to w dniu porodu co? Będzie miała 5 kg? Szok!

32+0 2132g
Dziewczyny, poratujcie!

reklama
Dzisiaj tez byłam u ginekolog , 34+0 tydzień kolejną wizytę mam na 10 czerwca a bedzie to 37 tydzien i będę miała robione ktg i będziemy się umawiać na poród lub czekać aż samo sie zacznie , niestety tylko nie wiem jak u małej bo nie miałam usg , więc nie wiem ile waży ale licząc powinna ważyć w granicach 2200-2400 kg

Do góry