reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2021

To teraz pora na chlopca ♥ chociaz dziewczynki sa takie urocze :)
No my z bylymi tez najlepszego kontaktu nie mamy. Ograniczamy go do minimum, rozmow o dzieciach. A problemy glownie finansowe, wiadomo. Ex mojego meza zalozyla nowa rodzine, dzieciaczki maja juz male rodzenstwo, ale u taty tez by chcialy :D
U nas dwie dziewczynki i chlopiec najstarszy :)
U nas też kasa kasa, była jest materialistką straszna.... Ech

Ale ważne jesteśmy my teraz 😘

reklama
Dziewczyny a czy któraś z was może pracuje w kadrach? Chodzi mi o to że L4 ciążowe to 100% średniej z ostatniego roku, a czy wlicza się w to ten tzw podatek dla młodych? + Co jeśli przez 3iesiace w tym roku miałam obniżony wymiar etatu do 4/5 ze względu na pandemię? To rozumiem też się mniej wlicza wtedy? [emoji3525]
Jak jest z tym podatkiem dla młodych nie wiem ale z tego co kojarzę po zmianie wymiaru etatu przelicza się od nowa, więc jeżeli przywrócili Ci teraz pełny etat to powinni od tego okresu liczyć. Napewno każde brane l4 w tym okresie zmniejsza podstawę świadczenia. Wydaje mi się że była tu dziewczyna pracująca w kadrach, może się odezwie i będziesz miała lepszą odpowiedz :)

Dziewczyny a czy któraś z was może pracuje w kadrach? Chodzi mi o to że L4 ciążowe to 100% średniej z ostatniego roku, a czy wlicza się w to ten tzw podatek dla młodych? + Co jeśli przez 3iesiace w tym roku miałam obniżony wymiar etatu do 4/5 ze względu na pandemię? To rozumiem też się mniej wlicza wtedy? [emoji3525]
Średnia będzie Ci się liczyła od momentu powrotu na cały etat. Co do podatku dla młodych to niestety na l4 zwolnienie od podatku nie obowiązuje, dlatego od tej średniej zostanie odjęta kwota na podatek dochodowy.

Średnia będzie Ci się liczyła od momentu powrotu na cały etat. Co do podatku dla młodych to niestety na l4 zwolnienie od podatku nie obowiązuje, dlatego od tej średniej zostanie odjęta kwota na podatek dochodowy.
Czyli mam liczyć że na L4 średnia wysokość mojej pensji to będzie pensja bez tego dodatku dla młodych tak? Nie miałam żadnych L4 nigdy, pensja była obniżona od marca do czerwca, czyli to też nie będzie brane pod uwagę? Mogę się odezwać do Ciebie na PW? Chciałabym się poradzić [emoji4]

Ja byłam w tamtym tygodniu 6+3tc dzidziuś z serduszkiem. Żadnych badań, ani karty ciąży :( mam przyjść za 2 tyg wtedy będzie 8+3tc dopiero wtedy wystartujemy ze wszystkim...
Faktycznie dziwne to podejście, ja też byłam 6+3 i normalnie karta ciąży, usg i komplet badań do zrobienia.
Ale w poprzedniej ciąży jak byłam u lekarza na NFZ na wczesnym etapie, to też mi karty ciąży nie założył. Może oni zakładają, że na tym etapie to się jeszcze wszystko może wydarzyć? Nie umiem tego inaczej wytłumaczyć.

reklama
Czyli mam liczyć że na L4 średnia wysokość mojej pensji to będzie pensja bez tego dodatku dla młodych tak? Nie miałam żadnych L4 nigdy, pensja była obniżona od marca do czerwca, czyli to też nie będzie brane pod uwagę? Mogę się odezwać do Ciebie na PW? Chciałabym się poradzić [emoji4]
To nie jest dodatek tylko zwolnienie z podatku dla osób do 26r.z. ale na l4 to zwolnienie nie obowiązuje, więc będziesz musiała opłacać podatek. Dlatego Twoje wynagrodzenie bedzie niższe. A średnia będzie się liczyła od lipca.

Do góry