reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2018

Ja kiedyś próbowałam dać jej pipeta odciagniete mleko to wypluwala. Mam wrażenie, że może pokarmu mam mało, bo ona chętnie ssie jak jest wyrzut oksytocyny trwa to jakieś 4-5 minut potem puszcza pierś, chwyta, lize, denerwuje się,płacze. Już naprawdę mam tego dosyc.
A DAC piers te kilka minut a potem DAC jeszcze mm myslalas ?

reklama
Mój też tak robi jak głodny nie jest a niby chce cyca.
Jestem skłonna doradzić Ci na tydzień podać mm albo nawet 3 dni zobaczysz jaka jest reakcja Niuni i też zobaczysz jak przybierze na wadze. Przez ten czas odciągaj pokarm...Nie wiem chciałabym Ci coś sensownego doradzić.
Dla pocieszenia, za 2 miesiące zaczniemy rozszerzać dietę i oprócz mleczka będzie mogła próbować czegoś innego i napewno zacznie łapać faldki.
Myślałam, że ja i ona jakoś dotrwamy do tego okresu kiedy będzie można już rozszerzać dietę ale chyba jednak nie damy rady...

Dla mnie podanie mm to ostatecznosc. Mam odrobinę zamrożone pokarmu.Jutro spróbuję podać jej z butelki, trudno jeśli będzie trzeba to będę odciagac mleko i podawać z butelki. Zwazylam ja dziś przed kąpielą i ważyła 4950 czyli od rana ubyło 50 gram Wiem, że to ważenie co chwila nie ma sensu ale chciałam zobaczyć czy waga wskaże Type co wczoraj przed kąpielą. Po tych nocnych kamieniach potrafi przybrać 100 gram w jedną noc a potem w dzien wszystko wykupcia..[/QUOTE]

Dla mnie podanie mm to ostatecznosc. Mam odrobinę zamrożone pokarmu.Jutro spróbuję podać jej z butelki, trudno jeśli będzie trzeba to będę odciagac mleko i podawać z butelki. Zwazylam ja dziś przed kąpielą i ważyła 4950 czyli od rana ubyło 50 gram Wiem, że to ważenie co chwila nie ma sensu ale chciałam zobaczyć czy waga wskaże Type co wczoraj przed kąpielą. Po tych nocnych kamieniach potrafi przybrać 100 gram w jedną noc a potem w dzien wszystko wykupcia..
[/QUOTE]
U nas w szpitalu wazyli przed i po jedzeniu, zeby sprawdzic ile dziecko zjadlo, bez przebierania, dokladnie w tym samym ubranku.
Jesli masz odciagniete to probuj, pewnie, musisz to jakos ogarnac przeciez.
Daj znac jak idzie.

Dla mnie podanie mm to ostatecznosc. Mam odrobinę zamrożone pokarmu.Jutro spróbuję podać jej z butelki, trudno jeśli będzie trzeba to będę odciagac mleko i podawać z butelki. Zwazylam ja dziś przed kąpielą i ważyła 4950 czyli od rana ubyło 50 gram Wiem, że to ważenie co chwila nie ma sensu ale chciałam zobaczyć czy waga wskaże Type co wczoraj przed kąpielą. Po tych nocnych kamieniach potrafi przybrać 100 gram w jedną noc a potem w dzien wszystko wykupcia..
[/QUOTE]

A ile M mała??? Moj 15 tyg i ma ponad 7 kg już karmie mm ale jak na kp był to przybierał 1,2 kg na mc
Tak mysle ze faktycznie mało wazy teoje dziecko i podziwiam bo walczysz bardzo mocno a nie myślałaś żeby mieszanie karmić ? Noc piers w w dzień 2x mm podać i zobaczyć jak z waga wim ze mm to dla ciebie ostateczność ale powiem ci ze waga trocha bardzo mała

Mała ma 13 tygodni. Jeszcze trochę powalcze.Mama mówi, że ona może być niejadek tak jak ja.Moje dziecko urodziło się z taką samą waga jak ja 2960.Ja już zawsze byłam patyczakiem. Liczyłam że po ciąży coś mi zostanie ale niestety ważę mniej niż przed ciąża. Kalinka ogólnie jest wesołym i ruchliwym dzieckiem, nie wygląda żeby była głodna czy wychudzona. Jeszcze trochę powalcze, ale oczywiście jeśli dalej będzie tak mało przybierać to podam mm.

Czy 4950 w 13tyg to aż tak mało? Nie powiedziałabym...
Hania po 16 tyg ważyła 5440, z porównywalną wagą urodzeniową (2840), i pediatra co wizyta mówi, że ładnie przybiera, rośnie i w ogóle jest tak, jak powinno być...
Tzn idzie zgodnie z siatką centylową - jeśli mała jest drobna, urodziła się mając mniej niż 3kg, to na kp może się trzymać swojego centyla - 3 tygodnie wcześniej to było pewnie coś koło 5kg. Z resztą ja też zawsze byłam drobna, więc jeśli i ty tak miałaś to nie szukaj dziury w całym.....

To wykres wzrostu mojej małej na siatce centylowej
Capture%2B_2018-10-23-14-38-30_crop_720x841.jpeg

Mniej stresu ;)
Zrób sobie mleka gryczanego, napij melisy, żeby się nie stresować, i będzie dobrze [emoji106]

Załączniki

• Capture%2B_2018-10-23-14-38-30_crop_720x841.jpeg
    Capture%2B_2018-10-23-14-38-30_crop_720x841.jpeg
    34,3 KB · Wyświetleń: 560
U nas leci 18 tydzień
Byłam na szczepieniu jak malutka miala 17 tyg i dwa dni waga 6140 ,a urodzeniową 3570 ,takze twoja moim zdaniem wazy ok

Aż poszłam po książeczkę i jak byłam 20 września na szczepieniu moja córka miała wtedy 11+2 to ważyła 5400 ale ona jak pisałam duża się urodziła 3570
Moja też bardzo mało je ale przybiera w tej najniższej normie
Też się zamartwialam na początku bo po synku byłam przyzwyczajona że on wisiał na cycu i przybierał 1,5 kg na miesiąc a tu taki niejadek teraz
Teściowa kazała mi się od niej odczepić bo jej córka to dopiero była niejadek ,moja doktorka też opowiadała że jej córka też z tych co wypływały pierś jak tylko zaczelo mleko lecieć u mnie to samo zjada tylko tyle co chce
Ale i tak wszyscy mówią że pyza
Aaaa dodam że doktorka kazała już powolutku malutkiej wprowadzać warzywa bo przy jej chęciach do jedzenia może być trudno i lepiej zacząć wcześniej powolutku żeby nie było że będzie tylko na samej piersi

Ostatnia edycja:
reklama
Napewno trzeba zwracac uwage na wage urodzeniowa i stopniowy przyrost, z tego co wiem , wazne by nie spadala z siatki centylowej u Agnieszki ladnie to widac wlasnie , nie jest wysoko ale przyrost jest regularny. Moj tez jedzie na 15 centylu i wg pediatry swietnie przybiera.
Konsultuj z lekarzem jesli wg niego dziecko rosnie jak trzeba to nie ma co sie nakrecac bo na laktcje stres napewno niewskazany.

Do góry