reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2018

Kupiłam dziś olej z wiesiołka w kapsułkach, podobno też pomaga w porodzie, żałuję tylko że tak późno o tym doczytałam no ale nic. Łykam i zobaczymy co będzie. Jutro rano chyba wypije troszkę tego oleju rycynowego.
tersz czytalam ze to nie przyspieszy porodu bardziej zmiekczy szyjke .Ale podobno pomoze otwierac szyjke cieply prysznic i wizualizycja jak szyjka sie otwiera i maluch wychodzi

reklama
Byłam dziś u gin.
Przyokazyjnie stwierdziłam że porozmawiam z polozna o kosmetykach do smarowania po kąpieli i tak dalej. Momentalnie się zacieła,wcisneła mi jakieś próbki i powiedziała że mam pytać środowiskowej przy pierwszej wizycie po urodzeniu i uciekła do ginekologa...
Także ten, cieszę się że to już ostatni raz kiedy tam byłam...
Wtorek usg/ktg ale dostalam juz pozwolenie na rodzenie ;-)
Haha, no wyraznie nie ma pojecia na ten temat[emoji6]

ile można kilogramów zostawić w szpitalu ? tak się właśnie zastanawiam
jakos do 10kg chyba...
"
Co i ile waży podczas ciąży?
W końcówce ciąży na wagę przyszłej mamy składają się:
  • 0,5 kg – powiększone piersi (niekiedy efektem powiększenia biustu są rozstępy, które tworzą się, ponieważ skóra nie wytrzymuje nadmiernego rozciągania – sprawdź, jak zapobiec tworzeniu się rozstępów);
  • 1 kg – dodatkowy litr krwi krążącej w żyłach (objętość krwi zwiększa się w I i II trymestrze);
  • 2 kg – ponad 2 litry płynów, które zgromadził organizm oraz zapasy tłuszczu stanowiące rezerwę na czas karmienia piersią;
  • 1 kg – macica (u kobiet niebędących w ciąży waży ona zaledwie 50–70 gramów);
  • 0,5 kg – łożysko (gruczoł, który pojawia się i rozwija w ciąży pod koniec I trymestru, ma kształt płaskiego talerza, pełni m.in. rolę filtra, który chroni dziecko przed niektórymi toksycznymi substancjami z organizmu mamy);
  • 1 kg – litr płynu owodniowego, który zawiera składniki odżywcze dla dziecka;
  • ok. 3,5 kg – dziecko (to waga przeciętna, na świat przychodzą również ponad 4-kilogramowe bobasy lub ważące około 2 kg kruszynki)."

reklama
a jak z procentami? ja tam nie lubie wizualicji bo mam zawybułają wyobraznie i jestem zasugestywna na studiach jak mi mowili ze moje rece i nogi robia sie ciezkie to mnie cholernie mnie bolały

Żartowałam, że na trzeźwo chyba nie wejdę w klimat ;)

@Yulie, to u mnie same piersi nie 0,5 ale ze 2 kg...

Moj nie chce nawet nic zaczynac od kiedy mu powiedzialam, ze ginekolog podczas badania powiedziala ze czuje glowke:(

U mnie to samo ;) Powiedział że no worries, on spokojnie poczeka ;) :D

Do góry