reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipcowe mamy 2018

reklama
Wlasnie dostalam wynik z GBS i mam pozytywny:hmm: oczywiscie sie zestresowalam jak nie wiem. W przyszlym tygodniu ide do polznej to bede z nia na ten temat rozmawiac. najlepsze jest to, ze tutaj tego testu nie oferuja w ciazy i ja sama sobie go sobie zoorganizowalam.
Ja na szczęście mam ujemny, tak powiedział mi mój gin (ordynator położnictwa u mnie w szpitalu) na wizycie bo robili wymaz w szpitalu ale na wpisie nic nie było napisane. Powiedział że jest zdziwiony że nie wpisali w wypisie ale skoro normalnie założyli pessar a wiedzieli że wyszedł mi grzyb to tego paciorkowca też by leczyli od razu, w sumie nie wiedziałam że tak postępują bo wszędzie pisze ze podają przy porodzie antybiotyk.

Jak dla mnie to niezbedne, chociaz nie koniecznie od razu. Przy karmieniu piersia sie nie przyda. Ale przy karmieniu butla to super sprawa. No i potem do podgrzewania sloiczkow rewelacja.
Zobaczę jak będzie z KP, jak mi się nie uda to kupię wcześniej a jak coś to dopiero do sloiczków tym bardziej że nie mam mikrofalówki.

Takie body na szczescie zawsze mozna zaluzyc pod cos, wiec sie nie zmarnuje[emoji3]

Co do octenuseptu to wiem, ze jest taki na blony sluzowe, ale nue wiedzialam ze jest taki typowo dopochwowy. Ja bym jednak na wlasna reke nie stosowala nic w ciazy poza probiotykiem.
No właśnie jest tylko jeden rodzaj tyle że dostępny też z takim aplikatorem jak do tamtym Rosa.

Ola ja sie zgadzam z Aga. Nawet plaska, kazda poduszka nie jest wskazana.
Uszyj sobie organizer za lozeczko[emoji3]
Tylko czy ja dam radę z organizer :p

Tak przepisal clotrimazolum w tabletkach. Wzielam wszystkie i dalej infekcja sie utrzymuje[emoji53] dzisiaj ide do apteki po 2 paczke.
Jak psikne zwykłym octeniseptem cos sie stanie??
No nie wiem, niby w ciąży można ale lepiej chyba skonsultować z lekarzem dla spokoju.

Wlasnie na zwyklym jest opisane jak stosowac do irygacji. Mozna, mozna tez w rozcienczeniu. Ale w ciazy bym nie robila. Poza tym to bardzo wyjalawia pochwe. Zabija wszystko. Trzeba z probiotykiem koniecznie
Właśnie też doczytałam na moim :)

A posiew moczu to jakieś niezbędne badanie przed porodem? Bo ja tylko zawsze mam zwykle badanie moczu

f2w39n7303c24ozn.png
Ja posiew robiłam jak mi się utrzymywały bakterie przez dłuższy czas mimo stosowania uroseptu. Jak nie masz problemów to normalnie nie trzeba robić.

Na butelce jest o irygacji. Malo tego, jest to jeden z szybciej dzialajacych sposobow, tylko lekarze nie lubia o tym mowic, bo nic na tym nie zarabiaja :D
Na infekcje grzybiczne i niektóre bakteryjne (różne) działa też bardzo dobrze olejek z drzewa herbacianego ;)
Ale koniecznie BARDZO mocno rozcienczony...
Wiele lat temu (nim zmieniłam tryb życia, odżywiania itd) sporo chorowałam, i po ponad miesiącu na antybiotykach walczyłam długo z infekcjami grzybicznymi - clotrinazol nie działał, po olejku był efekt w ciągu 1 dnia...
Ale w ciąży bardzo wzrosła mi wrażliwość na olejek, jak dałam na pryszcza, to trochę podrazniło - trzeba by najpierw zrobić test na sobie...
W każdym razie miałam gdzieś wyniki badań, że skuteczność olejku jest iluś krotnie większa już clotrinazolu ;)
Ja na ok łyżeczkę (taką porcję do smarowania nalaną w zagłębienie dłoni) oleju/oliwki/czegoś łagodnego dawałam 1 kroplę olejku z drzewa herbacianego, i rozsmarowywałam - głównie z zewnątrz, i w środku "z brzegu" - nie robiłam irygacji itd. (2-3x na dobę, tzn rano, wieczorem i po "2" jak się podmywałam)
Szczypało chwilę, ale potem było dużo lepiej...

(olejek można też wykorzystać do higieny intymnej - jak robię chusteczki dla siebie, takie na wyjazdy, zwłaszcza pod namiot itd, to na paczkę, czyli jakieś 50 sztuk, na powiedzmy pół szklanki roztworu do nasączania 1 kropla olejku)

Wlasnie dostalam wynik z GBS i mam pozytywny:hmm: oczywiscie sie zestresowalam jak nie wiem. W przyszlym tygodniu ide do polznej to bede z nia na ten temat rozmawiac. najlepsze jest to, ze tutaj tego testu nie oferuja w ciazy i ja sama sobie go sobie zoorganizowalam.
Nie stresuj się, ja w pierwszej ciąży też miałam pozytywny i po prostu trzeba wtedy cały czas przypominać w szpitalu aby podczas porodu podali antybiotyk, przynajmniej ja cały czas mówiłam położnej o tym antybiotyku bo bałam się żeby nie zapomnieli mi go podać i z malutką było wszystko ok, więc nie ma się co stresować ..

Na infekcje grzybiczne i niektóre bakteryjne (różne) działa też bardzo dobrze olejek z drzewa herbacianego ;)
Ale koniecznie BARDZO mocno rozcienczony...
Wiele lat temu (nim zmieniłam tryb życia, odżywiania itd) sporo chorowałam, i po ponad miesiącu na antybiotykach walczyłam długo z infekcjami grzybicznymi - clotrinazol nie działał, po olejku był efekt w ciągu 1 dnia...
Ale w ciąży bardzo wzrosła mi wrażliwość na olejek, jak dałam na pryszcza, to trochę podrazniło - trzeba by najpierw zrobić test na sobie...
W każdym razie miałam gdzieś wyniki badań, że skuteczność olejku jest iluś krotnie większa już clotrinazolu ;)
Ja na ok łyżeczkę (taką porcję do smarowania nalaną w zagłębienie dłoni) oleju/oliwki/czegoś łagodnego dawałam 1 kroplę olejku z drzewa herbacianego, i rozsmarowywałam - głównie z zewnątrz, i w środku "z brzegu" - nie robiłam irygacji itd. (2-3x na dobę, tzn rano, wieczorem i po "2" jak się podmywałam)
Szczypało chwilę, ale potem było dużo lepiej...

(olejek można też wykorzystać do higieny intymnej - jak robię chusteczki dla siebie, takie na wyjazdy, zwłaszcza pod namiot itd, to na paczkę, czyli jakieś 50 sztuk, na powiedzmy pół szklanki roztworu do nasączania 1 kropla olejku)
Bardzo ciekawe, nie wiedzialam.
Kiedys wpadlam na genialny pomysl (dzien przed wyjazdem na wakacje) zeby sobie zrobic tonik z olejkiem herbacianym... takiego uczulenia nigdy nie mialam :D cala twarz czerwona i swedzialo tak, ze myslalam ze oszaleje. Skonczylo sie na masci ze sterydami... ale chyba za malo rozcienczylam :D Cale wakacje twarz czerwona jak burak

Niestety ciezko będzie z wizytą. Mam nystetyne jeszcze to sprobuje tym
Witam czytam Was regularnie - codziennie Ale przeważnie nie mam odwagi napisać jeśli chodzi o grzybice to octenisept jest świetny jest to jedyny lek który na mnie działa i po wielu tabletkach itp. przy stosowaniu irygacji miałam na długi czas święty spokój. Nie wiem czy ciąża jest jakimś przeciwskazaniem... pewnie jak wszystko trzeba konsultować z lekarzem

reklama
Ja na szczęście mam ujemny, tak powiedział mi mój gin (ordynator położnictwa u mnie w szpitalu) na wizycie bo robili wymaz w szpitalu ale na wpisie nic nie było napisane. Powiedział że jest zdziwiony że nie wpisali w wypisie ale skoro normalnie założyli pessar a wiedzieli że wyszedł mi grzyb to tego paciorkowca też by leczyli od razu, w sumie nie wiedziałam że tak postępują bo wszędzie pisze ze podają przy porodzie antybiotyk.

Zobaczę jak będzie z KP, jak mi się nie uda to kupię wcześniej a jak coś to dopiero do sloiczków tym bardziej że nie mam mikrofalówki.

No właśnie jest tylko jeden rodzaj tyle że dostępny też z takim aplikatorem jak do tamtym Rosa.

Tylko czy ja dam radę z organizer [emoji14]

No nie wiem, niby w ciąży można ale lepiej chyba skonsultować z lekarzem dla spokoju.

Właśnie też doczytałam na moim :)

Ja posiew robiłam jak mi się utrzymywały bakterie przez dłuższy czas mimo stosowania uroseptu. Jak nie masz problemów to normalnie nie trzeba robić.
Ola ja tam nie szyje, ale wydaje mi sie, ze organizer latwiejszy niz ta poduszeczka[emoji6]

Do góry