reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2018

:confused: nie rozumiem. Wszedzie mozna miec wspaniala opieke, tak samo jak i wszedzie mozna zle trafic. Nawet prywatnie. Sama poprzednio sie wypowiadalam, ze nie jestem za takim bieganiem do lekarza co tydzien itd. ciaza to naturalna sprawa i o ile wszystko idzie ok, nie ma czym sie przejmowac. Przeciez sporo kobiet rodzi w domu i gdyby nie moj partner to sama na taki porod bym sie zdecydowala.

Mam na mysli jedynie, ze nie mamy co w Polsce narzekac, bo akurat nasza... pro-rodzinna polityka (bez politycznych aluzji) jest bardzo przychylna dla kobiet i powinnismy tez doceniac to co mamy, bo wiekszosc ludzi jednak ma tendencje do myslenia ze trawa jest bardziej zielona po drugiej stronie plotu a nie zawsze tak jest. Tyle.

Moim zdaniem niepotrzebnie tak osobiscie to odebralas. Ale jesli poczulas sie urazona to przepraszam.

Przepraszam, nie potrzebnie sie unioslam, ale caly czas slysze od moich znajomych w Polsce, ze one by tak nie mogly, tak malo badan w ciazy i tak malo wizyt, jak to chodzic do poloznej itd.
Mnie takie komentarze nie pomagaja, ja jestem zadowolona z opieki a dziecko rozwija sie prawidlowo. Napewno ta opieka w ciazy wyglada inaczej, ale to nie znaczy, ze jest gorsza.
Tak jak pisalam wczesniej, jesli mam ochote zrobic sobie wiecej badan czy USG zawsze moge podejsc prywatnie i to zrobic,

reklama
Przepraszam, nie potrzebnie sie unioslam, ale caly czas slysze od moich znajomych w Polsce, ze one by tak nie mogly, tak malo badan w ciazy i tak malo wizyt, jak to chodzic do poloznej itd.
Mnie takie komentarze nie pomagaja, ja jestem zadowolona z opieki a dziecko rozwija sie prawidlowo. Napewno ta opieka w ciazy wyglada inaczej, ale to nie znaczy, ze jest gorsza.
Tak jak pisalam wczesniej, jesli mam ochote zrobic sobie wiecej badan czy USG zawsze moge podejsc prywatnie i to zrobic,
Ja w 1 ciąży w Polsce i też prywatnie miałam USG tylko 4 razy w całej ciąży i jakoś to przeżyłam :) Lekarz mówił, że wszystko jest książkowe, dziecko zdrowe i ja mu ufałam.

Ja ust miałam 7 razy 6 razy zbadana szyjke na ostatnie wizycie nie sprawdzał A jak zapytałem to mówił że ciąża jest bezpieczna i jak zacznę rodzić to będzie dobrze ale jak chce to mi sprawdź [emoji1] więc teraz napewno będzie sprawdzał szyjke A usg to za każdym razem robi [emoji1] pierwsza badania robiłam w 7 tc 18tc a teraz co 4 tygodnie zleca nowe

Wy nadal czekacie, a my walczymy z brzuszkiem, bo chyba się coś dzieje, wieczorami mała zamiast spać, to się cała spina. Dziś jej zapodam espumisan, mam nadzieję, że jej pomoże, bo strasznie mi jej szkoda, jak się tak męczy.
Dziś miałyśmy sesję - zamówiłam fotografa do domu i porobił nam zdjęcia, przede wszystkim Tośce, bo już nigdy nie będzie taka malutka. Na szczęście zaczęła przybierać, więc moje męki z laktatorem są powoli wynagradzane.

I tu jest slowo klucz. Ty jestes zadowolona i to jest najwazniejsze. To ze cos jest inne, nie znaczy ze gorsze – zgadzam sie w 100%. Wazne, zeby wszystko bylo pod kontrola, a kobieta czula sie bezpiecznie. Bardzo czesto polozna jest duzo bardziej pomocna i empatyczna niz lekarz wiec narzekania akurat na te kwestie nie rozumiem totalnie. A co do USG juz tez kiedys pisalam, ze od samego lekarza na USG uslyszalam, ze to nie jest badanie nieinwazyjne, jak wiekszosc osob twierdzi, wiec bez potrzeby robic co tydzien to troche nieuzasadnione.
Mam wrazenie ze w obecnych czasach prywatnych wizyt itd. lekarze robia to USG tak czesto, bo 'klientki - pacjentki' tego oczekuja. Placą – wymagają. Bo w koncu milo jest popatrzec na dzidziusia na ekranie i napedza sie taka presja... i w sumie ciezko tu kogokolwiek za to winic.

Trzymam kciuki zeby do rozwiazania wszystko bylo idealnie a porod wzorowy bez stresu :) W koncu kobiety robia to nie od dzis... :)

Cześć kochane, jak się czujecie? Ja dziś do dupy. Zgaga znowu wraca. Nogi dwa razy moczyłam i masowałam i nadal wyglądają strasznie.. Rano brzuch bolał jak na okres. Teraz boli kręgosłup i biodro.. Ciekawe kiedy się to skończy... Na szczęście już wszystko na swoim miejscu [emoji4] muszę zamówić jeszcze przewijak i staniki do karmienia, bo u siebie nie mogę dostać..
Spakowałam torbę. Wsazilam do niej dwa ręczniki większy i mniejszy, kosmetyczkę, kubek i sztućce, 3 koszule, majtki, podpaski, podkłady, wkładki laktacyjne, ręcznik papierowy, klapki, pampersy i husteczki.. O czymś zapomniałam.???
IMG_20180622_202847.jpg
IMG_20180622_202853.jpg
IMG_20180622_202858.jpg
IMG_20180622_202902.jpg
IMG_20180622_202915.jpg

Załączniki

• IMG_20180622_202847.jpg
    IMG_20180622_202847.jpg
    50,5 KB · Wyświetleń: 510
  • IMG_20180622_202853.jpg
    IMG_20180622_202853.jpg
    55,5 KB · Wyświetleń: 502
  • IMG_20180622_202858.jpg
    IMG_20180622_202858.jpg
    43,5 KB · Wyświetleń: 492
  • IMG_20180622_202902.jpg
    IMG_20180622_202902.jpg
    56,4 KB · Wyświetleń: 504
  • IMG_20180622_202915.jpg
    IMG_20180622_202915.jpg
    51,4 KB · Wyświetleń: 499
My przecież też w Polsce za to płacimy jeśli ciąże prowadzimy prywatnie :) ja dałam koło 30zl :) tyle, że u nas to badanie jest obowiazkowe i jak się decydujemy chodzić prywatnie to musimy zapłacić i zrobić
Ja mam wyzszy pakiet w LuxMedzie, wiec nie do konca wiem jak to wyglada calkiem prywatnie, ale czy lekarz na prywatnej wizycie nie moze zlecic badania na NFZ? Skoro jest refundowane przez panstwo?

Ja chodzę prywatnie, moje znajome poleciły mi mojego gina. Czuję się jakoś tak bezpieczniej.. Znajoma chodziła na nfz i w 5 msc nie miała podstawowych badań jak grupa krwi i wgl. Zdziwiła się gdy się o to zapytałam. Zmieniła lekarza a ten od razu dał jej skierowanie na te badania. Druga sprawa często bywa u nas tak że jedna wizyta to badanie na samolocie dopiero za jakiś czas usg. A tak to na jednej wizycie mam i to i to [emoji849] wiem że to zależy od lekarza i przychodni i nie ma co wrzucać wszystkich do jednego worka bo nie raz lekarz na nfz okaże się lepszym niż ten co trzepie gruba kasę za wizytę..
To prawda :) a czasem się zdaza niestety, że lekarzowi prywatnie się bardziej chce ... Wiadomo, że tak być nie powinno... Ale często słyszy się, że ktoś był u tego samego lekarza na NFZ i tragedia a inni prywatnie i chwalą...

f2w39n7303c24ozn.png

reklama
I tu jest slowo klucz. Ty jestes zadowolona i to jest najwazniejsze. To ze cos jest inne, nie znaczy ze gorsze – zgadzam sie w 100%. Wazne, zeby wszystko bylo pod kontrola, a kobieta czula sie bezpiecznie. Bardzo czesto polozna jest duzo bardziej pomocna i empatyczna niz lekarz wiec narzekania akurat na te kwestie nie rozumiem totalnie. A co do USG juz tez kiedys pisalam, ze od samego lekarza na USG uslyszalam, ze to nie jest badanie nieinwazyjne, jak wiekszosc osob twierdzi, wiec bez potrzeby robic co tydzien to troche nieuzasadnione.
Mam wrazenie ze w obecnych czasach prywatnych wizyt itd. lekarze robia to USG tak czesto, bo 'klientki - pacjentki' tego oczekuja. Placą – wymagają. Bo w koncu milo jest popatrzec na dzidziusia na ekranie i napedza sie taka presja... i w sumie ciezko tu kogokolwiek za to winic.

Trzymam kciuki zeby do rozwiazania wszystko bylo idealnie a porod wzorowy bez stresu :) W koncu kobiety robia to nie od dzis... :)
Udowodnione jest, że badania usg są nieinwazyjne a kobiety w ciąży (ginekolożki) najczęściej pracują właśnie przy wykonywaniu usg :) i w ciągu dnia wykonują wiele choć ich brzuch jest blisko sprzetu :)

f2w39n7303c24ozn.png

Do góry