reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipcowe mamy 2018

Czytałam ostatnio artykuł medyczny, że w ciąży powinno się zrobić dwa razy - na początku i w III trymestrze.

Mi tez robili dwa razy, to z pierwszego trymestru nie jest 100% potwierdzeniem ze ktos nie ma HIV, bo wirus moze byc w fazie wzrostu w ktorej jeszcze nie mozna go wykryc, dlatego ponoc sie powtarza. Drugie badanie dopiero wyklucza HIV, bo w takim odstepie czasu juz bylby w stadium do wykrycia gdybysmy sie zarazily np. tuz przed perwszym badaniem. Mam to napisane na wyniku.

Dziwna lekarka jesli twierdzi, ze brak zmiany partnera wyklucza zarazenie, przeciez w teorii facet mogl miec kogos na boku i zarazic kobiete w ciazy. Nie mowie oczywiscie o twoim przypadku, ale czysto teoretycznie. Przeciez tu chodzi o zdrowie dziecka...;/

Co do GBS to strasznie sie wkurzylam, bo moj lekarz o tym zapomnial, a nastepna wizyte mam dopiero 4 lipca. Sama sie zorientowalam i zapisalam do innego lekarza na pobranie, bo na wyniki czeka sie do tygodnia czasu, jakby mi sie teraz akcja rozkrecila, to dziecko dostaloby antybiotyk 'pro forma' na waszelki wypadek... ;/ Masakra, trzeba sobie wszystkiego samemu pilnowac...

Ale dzieki temu ze bylam wczoraj, wiem na czym stoje, w pt 37 skonczony, a dziecko jeszcze wysoko i nic sie nie dzieje, wiec piknik w weekend :D Nastraszyli mnie tylko ze wysokie cisnienie, i ze do szpitala, jesli w domu tez takie mam, ale chyba syndrom bialego fartucha bo w domu wzorowo.

Trzymam kciuki za was, zeby wam sie udalo rozkrecic, te ktore juz przy mecie :)
Dzisiaj wlasnie przyszedl wozek, zaraz bedziemy skladac.

reklama
w sumie bezsensu jest HIV robić dwa razy skoro załóżmy, że partnera się nie zmieniło a on też kochanki na boku nie miał
Nie no, jasne, jezeli ktos ma pewnosc to oczywiste, jak ma sie z kims dziecko, to raczej sie ufa tej osobie. Mowie raczej o podejsciu lekarza, ze to zaden argument z jego strony przeciez i z zasady powinien wysylac dla pewnosci, bo tak powinien zrobic zgodnie z wytycznymi NFZ. Bo skad lekarz moze wiedziec jaka jest sytuacja, a jak dziecko sie zarazi to do kogo pozniej pretensje?

Ktoś tu jedzie na wizytę [emoji16][emoji16][emoji16][emoji16]
IMG_20180620_162939.jpg

Załączniki

• IMG_20180620_162939.jpg
    IMG_20180620_162939.jpg
    65,1 KB · Wyświetleń: 464
z drugiej strony to tylko jedna z mozliwosci zakazenia ... mozna u fryzjera, dentysty itp ...
W sumie racja, ale w inny sposob, szanse sa juz na szczescie duzo mniejsze.
Tak poza tym, to smieszne uczucie, bo niby wiadomo, ze wszystko powinno byc ok, ze niewielu partnerow itd. a jednak lekki stres mialam jak wyniki odbieralam :D nie wiem jak wy :D

Nie no, jasne, jezeli ktos ma pewnosc to oczywiste, jak ma sie z kims dziecko, to raczej sie ufa tej osobie. Mowie raczej o podejsciu lekarza, ze to zaden argument z jego strony przeciez i z zasady powinien wysylac dla pewnosci, bo tak powinien zrobic zgodnie z wytycznymi NFZ. Bo skad lekarz moze wiedziec jaka jest sytuacja, a jak dziecko sie zarazi to do kogo pozniej pretensje?
No właśnie po to są procedury odnośnie powtarzania badań, żeby każde dziecko rodziło się zdrowe, bez HIV, niezależnie od sytuacji, zaufania do partnera etc. Lekarz nie powinien się zastanawiać, czy partner mnie zdradza i czy byłam u kosmetyczki na wycieczce w Tajlandii, tylko po prostu zlecić badanie.

reklama
Do góry