reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2018

Porażka z ta baba co Ci kolację zabrała :/ a nie miał kto Ci przynieść ?

* To pierwsza faza czym się zaczyna i na czym się kończy ? Jak ja odróżnić od czego kolwiek innego ?
* Druga faza długo trwa ? Po niej już jest poród ? I to ta faza najbardziej boli tak ?
Jeśli się zacznie druga faza , a jakimś sposobem przegapie pierwsza to jest szansa , że dojadę do szpitala 50km od domu ?
* Kiedy odchodzą wody ? Podczas drugiej fazy ?
* Po odejściu wód odrazu zaczyna się akcja porodowa ?

Jeśli którejś by się chciało odpowiedzieć to bardzo bym podziękowała :)
Ja ci odpowiem jak u mnie było z wodami. Odeszły w pierwszej fazie. Miałam rozwarcie na 3. No ale po 2 h od odejścia wód i tak mnie cieli. A drugi poród to przy cięciu przebili pęcherz. [emoji3]

Napisane na Redmi 3S w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Mój najstarszy z końca lipca jest i w gondoli do końca stycznia gdzieś jeździł. Wszystko zależy jak dziecko szybko rośnie, czy już chce siadac

Bo tak się zastanawiam czy opłaca mi się kupować zimowy komplet do gondoli. Tylko , że on kosztuje ok 300zl i założę go dopiero pewnie w listopadzie ? I na 2/3 miesiące się opłaca ? Czy lepiej się wstrzymać i kupic coś letniego na spacerówkę .
FB_IMG_15226810898529198.jpg FB_IMG_15228621813340744.jpg FB_IMG_15228623206900711.jpg Screenshot_2018-03-30-10-01-10-083_com.facebook.lite.png FB_IMG_15228621696244848.jpg FB_IMG_15228622414372322.jpg

Załączniki

• FB_IMG_15226810898529198.jpg
    FB_IMG_15226810898529198.jpg
    115,2 KB · Wyświetleń: 86
  • FB_IMG_15228621813340744.jpg
    FB_IMG_15228621813340744.jpg
    87,2 KB · Wyświetleń: 86
  • FB_IMG_15228623206900711.jpg
    FB_IMG_15228623206900711.jpg
    43,6 KB · Wyświetleń: 89
  • Screenshot_2018-03-30-10-01-10-083_com.facebook.lite.png
    Screenshot_2018-03-30-10-01-10-083_com.facebook.lite.png
    198,7 KB · Wyświetleń: 91
  • FB_IMG_15228621696244848.jpg
    FB_IMG_15228621696244848.jpg
    140,8 KB · Wyświetleń: 80
  • FB_IMG_15228622414372322.jpg
    FB_IMG_15228622414372322.jpg
    27,3 KB · Wyświetleń: 78

* To pierwsza faza czym się zaczyna i na czym się kończy ? Jak ja odróżnić od czego kolwiek innego ?
* Druga faza długo trwa ? Po niej już jest poród ? I to ta faza najbardziej boli tak ?
Jeśli się zacznie druga faza , a jakimś sposobem przegapie pierwsza to jest szansa , że dojadę do szpitala 50km od domu ?

Klaudia 2 faza jest wtedy kiedy już rodzisz dziecko. Wtedy zaczynają się bóle parte i nie przegapisz tego. Wody mogą odejść same w każdej chwili, albo mogą Ci przebić pęcherz w trakcie porodu. Wystarczy, że pojedziesz do szpitala jak skurcze będą się robić coraz mocniejsze i odstęp pomiędzy nimi będzie się skracał. Na pewno nie przegapisz tego :)

w57v9n73fe3ysoga.png

Bo tak się zastanawiam czy opłaca mi się kupować zimowy komplet do gondoli. Tylko , że on kosztuje ok 300zl i założę go dopiero pewnie w listopadzie ? I na 2/3 miesiące się opłaca ? Czy lepiej się wstrzymać i kupic coś letniego na spacerówkę .
Zobacz załącznik 844635 Zobacz załącznik 844636 Zobacz załącznik 844637 Zobacz załącznik 844638 Zobacz załącznik 844639 Zobacz załącznik 844640
Ja bym ci radziła poczekać aż się maluch urodzi i będziesz wiedziała jak rosnie i łatwiej wtedy podjąć decyzję. Czy na 2/3 miesiące się opłaca zależy od zasobności portfela.

Jak będę się bardzo stresowała to pojadę mimo wszystko przed terminem. A jeśli dostanę boli to odrazu się zbieram i jadę. Tylko nie chciałabym rodzić u siebie w mieście i dlatego się obawiam , żeby dojechać itp :/ wiem , że pierwszy poród jest długi ale nie zawsze. A początkowe skurcze czasem są nie odczuwalne czasem
Do szpitala najlepiej jechać, kiedy skurcze są już regularne, co określoną liczbę minut. Inaczej odeślą. Są takie aplikacje do mierzenia częstości skurczy, niektóre mówią, kiedy czas do szpitala.

Napisane na LG-D855 w aplikacji Forum BabyBoom

Pierwszy okres porodu to faza regularnych skurczy do pełnego rozwarcia. Zaczyna się od skurczy które są coraz częstsze i coraz mocniejsze. Nie można tego przegapić. Nie da się po prostu. Odróżnić tym że nic nie zadziała przeciwbólowe. Żadna zmiana pozycji, leżenie, prysznic. Skurcze będą trwały nadal.
Drugi okres porodu to czas parcia do urodzenia dziecka. Może trwać 10 minut a może i 3 godziny. Mówi się że po 2 godzinach bezowocnego oparcia nie ma postępu porodu i powinno być cięcie ale z przestrzeganiem tego różnie bywa. Czy największy ból?? Nie wiem. Z pewnością inny niż w pierwszym okresie.
Wody mogą odejść zarówno w pierwszym jak i dopiero w drugim okresie porodu. Ważne jest ze od ich odejścia dziecko powinno urodzić się w przeciągu 12 godzin aby uniknąć zakażenia wewnatrzmacicznego. Nie zawsze od razu po odejściu wód się zaczyna. Ale jest to bezwzględne wskazanie do odwiedzenia szpitala[emoji16][emoji16][emoji16][emoji16]
Pomoglam ????

Napisane na ANE-LX1 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Zależy co dla kogo znaczy duże. Ale gdzies 120 osób. Mój brat chce prosić tylko tych z rodziny co utrzymujemy faktycznie kontakt. Za to od bratowej rodzice mocno naciskają na zapraszanie wszystkich pociotek. Ona sama może inny połowy nie zaprosiła ale... Co sobie w rodzinie pomyślą jak tego zaprosiła a tamtego nie.

No właśnie to jest najgorsze. Zaprosić ciotke, ale ona ma siostrę , ta siostra dwie córki , one mężów i dzieci. I się zaczyna .. dlatego my tylko na prawdę najbliższą rodzinę. Żadne pociotki. Gdybyśmy robili duże wesele to pewnie zaprosilibysmy dużo więcej osób.

Do góry