reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2018

@klaudiaa975 macica jest na wysokosci pepka teraz wiec raczej jelita masz scisniete albo malutka tak ci uciska
Macica w ciąży: jak wygląda w kolejnych tygodniach?
  • w 8. tygodniu ciąży - macica ma wielkość cytryny
  • w 12. tygodniu ciąży - macica osiąga wielkość męskiej pięści
  • w 16. tygodniu ciąży - dno macicy umiejscowione jest tuż nad spojeniem łonowym
  • w 18. tygodniu ciąży - macica osiąga wielkość piłki do koszykówki
  • w 20. tygodniu ciąży - dno macicy umiejscowione jest na środku, pomiędzy spojeniem łonowym a pępkiem
  • w 24. tygodniu ciąży - dno macicy jest na poziomie pępka
  • w 28. tygodniu ciąży - dno macicy jest kilka centymetrów nad pępkiem
  • w 32. tygodniu ciąży - dno macicy umiejscowione jest na środku, pomiędzy pępkiem a najniższą częścią mostka
  • w 36. tygodniu ciąży - dno macicy jest umiejscowione na wysokości wyrostka mieczykowatego
  • w 40. tygodniu ciąży - dno macicy opada i znowu znajduje się między pępkiem a mostkiem
Dynamiczny wzrost macicy w ciąży ma duże znaczenie również dla pozostałych narządów w kobiecym organizmie. Rosnąca macica uciska na pęcherz i powoduje zwiększoną potrzebę częstszego oddawania moczu. Może również uciskać aortę i tym samym częściowo blokować dopływ krwi do serca i mózgu, co miewa skutki w postaci zasłabnięć czy zawrotów głowy u przyszłej mamy. Powiększenie macicy sprzyja również pogłębianiu naturalnych krzywizn kręgosłupa, stąd coraz bardziej wygięta pozycja ciężarnej i pojawiające się bóle w plecach.

reklama
Wronka199 - guzek pomiedzy nogami? Moze hemoroidy? Albo Ci opadly narzady rodne jak mi?
Klaudiaa975 - a moze napij sie miety jesli to jelita? Mnie czasami mocno bola do momentu wyproznienia i pozniej mam spokoj.
Nowaja16 - ja nigdy nie kupowalam przewijaka . Zbedny wydatek. Przewijalam wszedzie - na lozku,kanapie,podlodze..

Tak ja biorę tylko przy bólu chyba że inaczej mój ginekolog zdecyduje w piątek w szpitalu kazali brać tylko przy bolu
Dzięki. To moze ja też nie będę szaleć i jak już puściło to jutro brać nie będę razem z całym moim zestawem. Tylko gdyby się sytuacja powtórzyła.. bo tak przy tych skurczach jak pomyślę , że przy porodzie jeszcze gorsze są to w głowie mam tylko , cesarkę na życzenie ..

Masz gdzieś na wierzchu zdjęcie twojej Julki ? Jak to wygląda ? Żebym w piątek miała mniej więcej jak rozróżnić na monitorze ?:)

Ważne , że dobre :)

Myślałam , że macica raczej. Bot o gdzieś w tym miejscu. Nisko na dole..

I ile dni myślisz brać? Czy ja przestanę to znowu będą bóle ? I lepiej brać cały czas ?

I brałaś tylko przy bolu ?

U mnie w mieście ok 50zl k na prawdę takie śliczne, mocne :) kupuję, dlatego , że planuje kupić wanienkę na stojaku i postawić obok lozeczka. Czyli po kąpieli przelozyc dziecko odrazu na przewijak obok :) a nie spacerować po pokoju żeby polozyc na lozku :)

Też mi się podobało takie coś. Ale jak zobaczyłam na żywo tonta wanienka jest na prawdę mała i starczy na krótko. Dlatego wolę kupić wanienkę na stojaku. I jak dziecko podrośnie to przynajmniej wanienkę zdejmę i wloze do wanienki. A stojak mogę schować i już mebel mniej. A tak , stoi i tylko trzeba przesuwać taka komodę. Chyba , że masz duzy pokój i nie robi Ci to różnicy:)
Dwie jasne plamki i po środku ciemna [emoji16] wychodzą trzy kreski :) wejdę później na laptopa i zrobię zdjęcie z nowszego filmu jeśli znajdę dobre ujęcie bo przerzuciłam filmy z telefonu na laptopa bo już miejsce mi się skończyło [emoji1]

f2w39n7303c24ozn.png

Dziewczyny kupowalyscie może legginsy ciazowe na allegro?? Widzialam ze sa niedrogie od 18 zl ale nie wiem jak z jakością. W sumie do spania czy chodzenia na codzien lepszych nie trzeba ale nie chce zeby mi sie podarly na tyłku po 3 razach[emoji13][emoji13] ost kupilam w h&m za 40 zl i pp jednym praniu sie zmechacily[emoji53]

0d1ysek2mn7ttb5t.png
Ja kupilam w auhanie ostatnio za 15 zł leginsy :D

Wronka199 - guzek pomiedzy nogami? Moze hemoroidy? Albo Ci opadly narzady rodne jak mi?
Klaudiaa975 - a moze napij sie miety jesli to jelita? Mnie czasami mocno bola do momentu wyproznienia i pozniej mam spokoj.
Nowaja16 - ja nigdy nie kupowalam przewijaka . Zbedny wydatek. Przewijalam wszedzie - na lozku,kanapie,podlodze..
No wlasnie nie mam pewnosci czy ro hemoroid. Gulka czerwona między pochwa a odbytem i boli przy dotykaniu. Hemoroid raczej bylby zaraz przy odbycie

0d1ysek2mn7ttb5t.png

A jak byś spytała czy możesz coś rozkurczowego ? Albo ktoś by Ci z Polski wysłał Nospe i byś spróbowała brać raz dziennie. Jak byś lepiej się czuła to byś spytała czy mozes dalej brać .

zamierzam raz na jakiś czas stosować na przemiennie z sudocremem. Moja mama tak robiła przy naszej czwórce i żadne nie miało ani razu pupy odparzonej :)

Mam nadzieję :)

A jak by Ci jutro do pracy podrzucił ?

Podziwiam Was , pracujące.
Ja bym zaraz się źle czuła, brzuch by mnie bolal, głowa. Nie nadaje się do pracy w ciazy raczej :p
No chyba tak zrobię :)

reklama
Wiem , że ladnie taka komoda wygląda. Ale ja bym odradzała, no zrobisz jak będziesz uważala. Ale taka komoda chyba duzo droższa. A stojak 30-50zl wanienka - ok40zl. I chowasz kiedy chcesz. Jest większa , lżejsza :)
No taka komoda 250 zl z tego co patrzylam. A pokoik mam malutki 9m2 wiec duzo nie wejdzie a jeszcze mam szafę w zabudowie

0d1ysek2mn7ttb5t.png

Do góry