reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2018

Dziewczyny a jak to jest z tymi prenatalnymi darmowymi jak sie chodzi do lekarza prywatnie? Musialabym pojsc na nfz zeby dostac skierowanie?

Napisane na LG-M250 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dziewczyny a jak to jest z tymi prenatalnymi darmowymi jak sie chodzi do lekarza prywatnie? Musialabym pojsc na nfz zeby dostac skierowanie?

Chodzę prywatnie a prenatalne mam na nfz ale z racji wady genetycznej u dziecka w poprzej ciąży. Wszystko chyba zależy czy lekarz pracujący prywatnie ma też umowę z NFZem i może takie skierowanie wypisać.

3jgx43r8fepxgwfi.png

27.06.17 Anastazja [*]
Z miłości Nam dana - nigdy niezapomniana <3

Chodzę prywatnie a prenatalne mam na nfz ale z racji wady genetycznej u dziecka w poprzej ciąży. Wszystko chyba zależy czy lekarz pracujący prywatnie ma też umowę z NFZem i może takie skierowanie wypisać.

3jgx43r8fepxgwfi.png

27.06.17 Anastazja [*]
No wlasnie, musialby miec chyba umowe z jakim laboratorium miec. To moj na pewno nie ma. Czyli musialabym pojsc do niego lub do kogos innego na nfz.

@Margana i tak jak napisałam są wytyczne aby lekarz skierował cie na BEZPŁATNE badania prenatalne, nie każdej dają skierowanie, możesz oczywiście robić na własną rękę i na własny koszt ale pewnie to nie małe pieniądze, wyżej wypisałam jakie są jakby warunki, chociaż myślę że są i lekarze z dobrym sercem co wypiszą skierowanie na bezpłatne tak o

3jgx43r8fepxgwfi.png

27.06.17 Anastazja [*]

@Margana i tak jak napisałam są wytyczne aby lekarz skierował cie na BEZPŁATNE badania prenatalne, nie każdej dają skierowanie, możesz oczywiście robić na własną rękę i na własny koszt ale pewnie to nie małe pieniądze, wyżej wypisałam jakie są jakby warunki, chociaż myślę że są i lekarze z dobrym sercem co wypiszą skierowanie na bezpłatne tak o

3jgx43r8fepxgwfi.png

27.06.17 Anastazja [*]
Marika tak wiem [emoji5] Ja akurat mam skonczone 35 lat [emoji6] Dlatego pytam. Ale nie wiem czy chcialabym robic, tylko chce byc zorientowana.

Ale chodzi tu o test pappa, tak?

Marika tak wiem [emoji5] Ja akurat mam skonczone 35 lat [emoji6] Dlatego pytam. Ale nie wiem czy chcialabym robic, tylko chce byc zorientowana.

Ale chodzi tu o test pappa, tak?

Test pappa i usg genetyczne czyli to gdzie robią pomiary kości nosowej, kości udowej, nt :) jeśli masz możliwość zrób sobie :) nic cie to nie kosztuje a już na pewno nie boli a masz pomiary dokładne maluszka :)

3jgx43r8fepxgwfi.png

27.06.17 Anastazja [*]

Test pappa i usg genetyczne czyli to gdzie robią pomiary kości nosowej, kości udowej, nt :) jeśli masz możliwość zrób sobie :) nic cie to nie kosztuje a już na pewno nie boli a masz pomiary dokładne maluszka :)

3jgx43r8fepxgwfi.png

27.06.17 Anastazja [*]
Ale to usg wykonuje sie przesiewowo u kazdej ciezarnej. A jak wyjdzie zle to robi sie pappa tez darmowo. Czy sie myle?

Ale to usg wykonuje sie przesiewowo u kazdej ciezarnej. A jak wyjdzie zle to robi sie pappa tez darmowo. Czy sie myle?

Z tego co ja się orientuję najpierw robi się test pappa z krwi a później jakoś tydzień po usg, ale wiesz co.. Pewności nie mam, może jakaś mama coś więcej wie :) są tu takie której mają już dzieci :)

3jgx43r8fepxgwfi.png

27.06.17 Anastazja [*]

reklama
Z tego co ja się orientuję najpierw robi się test pappa z krwi a później jakoś tydzień po usg, ale wiesz co.. Pewności nie mam, może jakaś mama coś więcej wie :) są tu takie której mają już dzieci :)

3jgx43r8fepxgwfi.png

27.06.17 Anastazja [*]
No ja wlasnie mam[emoji5] Jak bylam w ciazy 6 lat temu to tak wlasnie bylo, ze usg bylo badaniem przesiewowym dla wszystkich, a jak wynik NT ( przeziernosc karkowa) byl nieprawidlowy to kierowali na pappa. A jak ktos chcial zrobic pappa przy prawidlowym NT to musial zaplacic (chyba ze spelnial kryteria, o ktorych pisalas).
Moze przez ten czas cos sie zmienilo.

Do góry