reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2018

Ale widzisz moja mama palila agi tez I ja mam tarczyca chora a aga astme na srarosc
Tarczycę też (mam niedoczynność), ale to raczej wiąże z Czernobylem niż paleniem mamy, bo nim dostaliśmy do picia płyn lugola to trochę minęło ;)
Ale astma odezwała się jak miałam koło 15-16 lat wraz z silną alergią na nikotynę, więc ewidentnie do powiązania z paleniem

0d1yrjjgtd95fou3.png

reklama
No wyszło na pierwszych prenatalnych :) a trzecie dziecko ma wadę serduszka, ma trzy lata i jest po kilku operacjach więc też nie jest kolorowo :) ale nikt by nie powiedział, że takie ma przejścia [emoji16] zawsze wlazil na wszystko ( mając 1.5roku potrafił się wspiąć na wielki drapak dla kota z półkami) [emoji16]

f2w39n7303c24ozn.png

Silacz!;)

Ja dziś mocno zestresowana.Moja szwagierka miala dzis cesarke w 34 tyg przez zatrucie ciazowe Malutka w inkubatorze 1800 g nie oddycha samodzielnie.A Asia dochodzi do siebid pod kroplowkami Trzeba uwazsc na siebid i mierzyc cisnienie

Tarczycę też (mam niedoczynność), ale to raczej wiąże z Czernobylem niż paleniem mamy, bo nim dostaliśmy do picia płyn lugola to trochę minęło ;)
Ale astma odezwała się jak miałam koło 15-16 lat wraz z silną alergią na nikotynę, więc ewidentnie do powiązania z paleniem

0d1yrjjgtd95fou3.png

Kiedys sadzilam ze nie mpge zajsc w ciaze bo mama palila.....
A musisz te inchalator uzywac caly czas?

Ja dziś mocno zestresowana.Moja szwagierka miala dzis cesarke w 34 tyg przez zatrucie ciazowe Malutka w inkubatorze 1800 g nie oddycha samodzielnie.A Asia dochodzi do siebid pod kroplowkami Trzeba uwazsc na siebid i mierzyc cisnienie

I jeszcze taka malutka. Przy nadcisnieniu czesta jest hipotrofia. Trzymam kciuki zeby bylo wszystko dobrze. To juz 34 tydzien, sa dobre rokowania.

Z tym "nie ma roznicy" to moim zdaniem trochę nie do końca - w tym okresie czasowym masa maleństwa zwiększa się x2, a zawsze, bez względu na sprzęt i specjalistę lepiej będzie widać jak coś jest 2x większe, lepiej rozwinięte, bo widać więcej szczegółów...

0d1yrjjgtd95fou3.png
Ja myślę, że jak ktoś jest specjalistą w swojej dziedzinie i od kilkunastu lat wykonuje tylko USG to w 18 tc też zobaczy to co ma zobaczyć. Ja miałam z synem w 18+5 dni i lekarz pomierzył i zbadał wszystko co chciał. Nie było potrzeby powtarzać. Teraz mam w 18+0 tc. Moje dwie koleżanki miały w 18+3 i 18+5 niedawno i też wszystko pięknie udało się skontrolować. Żadna nie musi powtarzać. Gdyby w 18 tc nie dało się tego zrobić to badanie nie byłoby zalecane już od 18 tc tylko później z uwagi na utrudnienia czy możliwe pomyłki. Skoro optymalna data to 18-22 tc to dla wprawnego oka i dobrego sprzętu, każdy z tych tygodni jest tak samo ok. Chyba, że lekarz woli zrobić później dla pewności, u nas w szpitalu nie ma takiego problemu.

O kurczę biedna :(. Ale tak jak napisała Dorotea 34 tygodnie to powinno być dobrze . Trzymam kciuki za obydwie dziewczyny

I jeszcze taka malutka. Przy nadcisnieniu czesta jest hipotrofia. Trzymam kciuki zeby bylo wszystko dobrze. To juz 34 tydzien, sa dobre rokowania.

Tez sadze 34tc to ok , moja z 35 i tez miala tlen

Czesto jesr jakas sraczka w ciazy

Lozysko przodujace
Nadcisnienie itd
Musimy miec nadzieje ze my dociagniemy ..

reklama
Jeju wspolczuje bardzo,najwazniejsze ze w pore zareagowali. Wiec co szwagierka przezywa bo ja mialam taki sam problem Oliwia jest z 33 tyg wazyla 1810. Tyle ze dostalam sterydy i oddychala sama. Trzymam kciuki za malutka aby szybko doszla do siebie .
Ja będę miała 18+0 i to jest dzień, od którego można robić. W niektórych miejscach wolą robić po 20 tc, bo wtedy lepiej widać i łatwiej wszystko pomierzyć (maluszek jest większy) Jednak jeśli się robi u dobrego specjalisty od USG prenatalnego, to dla niego nie ma różnicy, w którym tygodniu. Byle się zmieścić w określonym czasie między 18 a 22 tc.
Ja bylam dzis a jestem w 18tyg 4 dniu z tym ze moja ciaza jest mlodsza. Wiec lekarz zaproponowal usg za rowny mc. Powiedzial ze po skonczonym 20 tyg najlepiej widac....dzis dzidziusiowi wszystko pomierzyl nawet pecherz moczowy. Ogolnie spokojna jestem i nie zaluje wydanej kasy...najchetniej co mc bym chodzila[emoji6]

Przynajmniej ma co chłopak powspominać..! :D

Blada jak.... (domyśl się ;) ), plus drugiego trymestru jest taki że pryszcze przeniosły się w 99% na plecy :D więc łatwiej je ukryć [emoji14]

Nic tylko być w ciąży :D

O nieeee.... mam dreszcze jak coś takiego słyszę albo widzę :o

Trzymam kciuki żeby grono dziewczynek się powiększyło!

A wie?? :D :D

:D :D :D
Mam nadzieje ze dziewczynka zostanie dziewczynka.

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry