reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2018

Postępy widać, czekam na dalsze zdjęcia :)
A te kafle śliczne :D

0d1yrjjgtd95fou3.png

reklama
Wielki szacunek dla Ciebie, ze jednak podjęłaś starania o kolejną pociechę. Masz rację, ale ludzie są egoistyczni i dla nich ciąża to nic (zwłaszcza kobiety).
Dziś rozmawiałam z koleżanką z która kiedyś pracowałam. Ma jedną córeczkę, w grudniu stracili ciąże. I stwierdziłyśmy, że w obecnych czasach utrzymać ciążę to jakaś abstrakcja... Nie wiem, czy kiedyś takie sprawy się zamiatało pod dywan, czy faktycznie było ich mniej... a nie było usg, pewnie nawet nie każda mama chodziła do ginekologa regularnie... A kto o kwasie foliowym słyszał. A jednak wydaję mi się, że kiedyś pod tym kontem było łatwiej(??).

Ja jak straciłam pierwsza ciąże i zaczęłam o tym mówić, to nagle okazało się, że większość kobiet do około mnie przeszła przez to samo (w tym najbliższe - moja mama, teściowa, szwagierka). Myśle, ze to może nie jest tabu, ale z pewnością temat nie komentowany szerzej przez kobiety. A szkoda...

No w ciazy wszelkie mozliwe dolegliwosci, zagrozenie poronieniem, potem porodem przedwczesnym - byl to dla mnie fatalny okres. Potem skurcze przez 3 tygodnie przed porodem, porod szybki i intensywny- corka 4200g, na oksytocynie, z masarzem szyjki, bo wody zielone. Naciecie, pekniecie szyjki, lyzeczkowanie. Jak mnie polozyli na lozku tak przez 8 godzin sie nie ruszylam, bo nie bylam w stanie.
Potem przez 3 tygodnie na kolku siadalam, a ogolnie dochodzilam do siebie pol roku. I do tego okropne problemy z karmieniem.
Wkurza mnie to jak ktos mowi, ze ciaza to nie choroba i piekny stan[emoji53]

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017
Każda ciążą jest inna, i niektóre nie mają prawie żadnych objawów, a niektóre "pełen komplet"...
Mam nadzieję, że tym razem będzie dużo spokojniej, i bez takich "atrakcji"... [emoji106][emoji106][emoji106]

0d1yrjjgtd95fou3.png

Ja jak straciłam pierwsza ciąże i zaczęłam o tym mówić, to nagle okazało się, że większość kobiet do około mnie przeszła przez to samo (w tym najbliższe - moja mama, teściowa, szwagierka). Myśle, ze to może nie jest tabu, ale z pewnością temat nie komentowany szerzej przez kobiety. A szkoda...
u mnie było tak samo, aż w pewnym momencie zastanawiałam się czy przypadkiem nie mówią tak specjalnie żeby tylko mnie pocieszyć.

Wielki szacunek dla Ciebie, ze jednak podjęłaś starania o kolejną pociechę. Masz rację, ale ludzie są egoistyczni i dla nich ciąża to nic (zwłaszcza kobiety).
Dziś rozmawiałam z koleżanką z która kiedyś pracowałam. Ma jedną córeczkę, w grudniu stracili ciąże. I stwierdziłyśmy, że w obecnych czasach utrzymać ciążę to jakaś abstrakcja... Nie wiem, czy kiedyś takie sprawy się zamiatało pod dywan, czy faktycznie było ich mniej... a nie było usg, pewnie nawet nie każda mama chodziła do ginekologa regularnie... A kto o kwasie foliowym słyszał. A jednak wydaję mi się, że kiedyś pod tym kontem było łatwiej(??).
No ja tez stracilam ciaze w sierpniu. Nawet nie mialam pojecia, ze az tyle kobiet przez to przechodzi. Mysle, ze obecne srodowisko ma na to wplyw. Ale tez swiadomosc. Kiedys pewnie wiekszosc kobiet nie wiedziala, ze poronila. Teraz obserwujemy cykle, robimy szybko testy, lecimy na usg.
A ludzie faktycznie nie potrafia zrozumiec, dopoki nie przezyja tego samego.

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017

O mojej stracie tez nikt nie wie. Nie mialam ochoty o tym opowiadac.

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017

Bo to ciężki temat, i większość sama z siebie jakoś nie chce o tym mówić... I w sumie się nie dziwię, bo o moich doświadczeniach też mało komu mówiłam...

0d1yrjjgtd95fou3.png

Ja mam dzisiaj tez jakis gorszy dzien, plakac mi sie chce i martwie sie kolejny dzien. Obudzilam sie dzisiaj bez brzucha, teraz dopiero troszke odstaje ale praktycznie wogole. Piersi nie przestaja bolec :/
A jesli chodzi o wage to od ostatniej wizyty przytylam 1 kg nawet nie caly. Jeszcze nie doszlam do wagi sprzed ciazy nawet. Boje sie, ze to zaszkodzi dziecku.

Mnie tez boli bark i lewa reka, tak rwie jak by mnie przewialo ale nie mialo kiedy..
Do tego kregoslup i brzuch.. Ehh. Gdzie ten piekny 2 trymestr ??

Ja mam termin z OM na sam koniec lipca to pewnir urodze dopiero w sierpniu:/ ale dla wlasnego spokoju tez zaczne kupowac juz od poczatku lutego a spakuje sie moze w maju :)

Wspolczuje wam tego zanieczyszczenia. Jak mnie boli glowa to wychodze na spacer i przechodzi, a wam sie pogarsza :(

Wyslalabys link do tej torby ?:p

ja spakuje do dwoch, osobno. Lepiej miec pod reka swoje rzeczy niz szukac miedzy pampersami a ubrankami :)
Ale to za takie foliowe 4 i 6 litrowe zamykane na taki "zatrzask"... Nie torba taka podrozna [emoji39] nadal chcesz link? Ja po prostu chce mieć wszystko w osobnym worku, szczelnie zamknięte :)

f2w39n7303c24ozn.png

reklama
Ja powiedziałam tylko teściom i rodzicom. Wiedzieli w pracy i przyjaciółki. I nadal mam średnią ochotę o tym opowiadać, nawet jak wiem ze rozmawiam z dziewczyną też po stracie...

Do góry