reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2018

Moim zdaniem świetne podejście [emoji106]
Co prawda dzieci jeszcze nie mam, ale opieram się na "doświadczeniu pedagogicznym" i dzieciach w rodzinie /znajomych itd...
Jak się dziecku nie zorganizuje przynajmniej częściowo czasu, to samo to zrobi, w niekoniecznie "porządany" sposób ;)

0d1yrjjgtd95fou3.png
Dokładnie ☺️

reklama
Dziewczyny mam pytanie o L4. W styczniu dostałam ostatni raz kasę od szefa, teraz będzie mi płacił ZUS. Czy to się odbywa automatycznie? Czy muszę iść do zusu? L4 dalej mam dostarczać pracodawcy? W jaki dzień ZUS robi przelewy? Boję się opóźnień :) Orientujcie się?

p19uqqmzxqi22hcj.png
Jeśli firma zatrudnia ponad 20 osób, to płaci pracodawca, czyli chorobowe normalnie szefowi itd, i potem pracodawca sam się rozlicza z ZUS.
Przy mniejszych firmach płaci bezpośrednio ZUS, ale procedury nie znam [emoji15]

0d1yrjjgtd95fou3.png

U mnie w lutym moje zmiana kodu na 3 z przodu i imprezka już dawno planowana, będzie sporo znajomych później w marcu 3 latka synka
Ja miałam w planie imprezę moje 35 robić, ale nie wyszło... W grudniu leżałam cały miesiąc, wstałam na święta, znowu plamiłam, potem się zaczęło uspakajać, ale nie na tyle, żebym czuła się na siłach robić imprezę, albo choćby być na niej...
Potem było w miarę ok, ale dzień przed urodzinami znowu szpital...
Wyszłam w urodziny, zaprosiłam bliskich na kawę do mamy, a "impreza" była specyficzna, bo sklepy zamknięte (06.01) a przez szpital nie miałam zakupów ;)
A że jestem wege, to była chyba pierwsza chyba impreza rodzinna w wersji warzywnej [emoji38]
Były tortille z warzywami (takie na zimno), zawijasy z ciasta francuskiego, trochę warzyw, hummus, sałatka jarzynowa i parę takich ;) Ale że wtedy oficjalnie powiedziałam o ciąży, to wszyscy zrozumieli :)

No ale mam nadzieję, że Wasze imprezy będą bez takich atrakcji [emoji106][emoji106][emoji106]

0d1yrjjgtd95fou3.png

Kochane jak sobie radzicie z przeziębieniem? Ja chyba większość domowych sposobów wykorzystałam. :( okropnie bolą mnie zatoki, głowa i gardło. Gorączki nie mam. Nos przytkany. W pon. Pewnie pójdę do lekarza,ale to jeszcze dwa dni :( boję się o moją Córeczkę...
Ja mialam konkretne zapalenie zatok. Robilam inhalacje i pilam wode z miodem i cytryna. Trealo to dwa tygodnie, ale przeszlo. Trzymam kciuki za Ciebie!

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017

Nie wiem czy bezpieczne... Ale z tego co slyszalam to jeśli ktoś boi się panicznie to lepsze dla dziecka jest znieczulenie niż gdybyś miała zawału na fotelu dostać [emoji39]

f2w39n7303c24ozn.png
Z tego co słyszałam, to zależy jakie znieczulenie, chodzi o to, żeby nie obkurczało naczyń krwionośnych.. Ale są środki znieczulające, które są bezpieczne w ciąży, i dokładnie tak jak pisała SzczęśliwaCiężarna, stres też nie jest dobry... Lepiej wziąć lek, niż narażać maleństwo na co innego, często gorszego - lepiej znieczulenie jak ktoś nie daje rady bez, jak ktoś masa wysoką gorączkę, albo zapalenie oskrzeli to też lepiej antybiotyk jak trzeba niż wypluwać oskrzela itd.
Ważne, żeby dentysta wiedział o ciąży ;)

0d1yrjjgtd95fou3.png

Do 15ego musze się określić:D
Ja zawsze robię bez choć nie lubię chodzić do dentysty... Rzadko bolało mnie tak, że brałam przed ciąża znieczulenie (bo nie biorę go z góry tylko jeśli boli w trakcie) :) ból u mnie jest duży tylko wtedy gdy ząb jest w tragicznym stanie... Najczęściej da się znieść :) boję się samego wiercenia nawet gdy nie boli a na to nie pomoże znieczulenie [emoji16]

f2w39n7303c24ozn.png

reklama
Do góry