Wyszla juz nietolerancja laktozy i kilka alergii pokarmowych, ale w niewielkim stopniu. Na pewno nie ma nietolerancji glutenu. Czekamy na wynik helicobactera, bo jak wyjdzie dodatni to bedzie jeszcze gastroskopia, a jak ujemny to do domu.
Aniołek[*]8.08.2017
Laktozę wbrew wszystkiemu dość łatwo się eliminuje (mąż też ma), mleko polecam roślinne, w zależności do czego można zmieniać skład, a robione w domu jest co najmniej kilkakrotnie tańsze niż sklepowe i bez dodatków chemicznych.
Cacao jest najlepsze na jaglanym (takie gestsze) solo jest pyszne kokosowe i wszystkie orzechowe (z migdałów, nerkowców, itd.). Do budyniu itd dowolne się sprawdza
Do tego cenowo, domowe mleko ryżowe (najlepiej z ryżu jasminowego, ładnie pachnie) czy jaglane to koszt kilkadziesiąt groszy za litr (jak się kupi tani ryż to koło 30gr), migdałowe to inna para kaloszy, choć kupując w promocji (ostatnio w Auchan były 35/kg), wychodzi ok 3,5 za litr, ale jest tak pyszne...
Można oczywiście mieszać, i np do migdałowego dodać łyżkę ryżu, wtedy mamy migdałowy smak, bardzo zdrowy napój, a cena jednak idzie trochę w dół
Z "odpadków" można zrobić słodki "twarożek" idealny np do naleśników, albo wykorzystać na mnóstwo innych sposobów
Do zrobienia mleka wystarczy blender, drobne sitko, i jakieś naczynie
No i polecam stronę mag - kopalnia przepisów dla małych (i dużych
) alergików