reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2018

Tak to jest jak człowiek nadrabia :) komentuje to co wyżej bo nie wiadomo, że sytuacja już uległa zmianie :)

f2w39n7303c24ozn.png
Mam tak samo :) szczególnie jak jestem na telefonie

reklama
Pasztet warzywny?
pisz pisz, ja na przykład bardzo lubię czytać kto co gotuje :) sama mam często problem z pomysłami na obiad :rolleyes:
Jestem wege, więc pasztety tylko warzywne na bazie fasoli, soczewicy, ciecierzycy itd ;)
Tym razem to będzie utylizacja resztek [emoji14] trochę brązowego ryżu z soczewica i warzywa na których gotowałam bulion warzywny do zupy cebulowej (było ich więcej niż trafiło do zupy)
Ryż z soczewica będą zblendowane, warzywa może częściowo, część zostawię w całości, plus cebula, czosnek, przyprawy, olej itd ;)

0d1yrjjgtd95fou3.png

Czy Was też tak wszystko rozczula? Obojętnie czy coś oglądam, czytam, słucham wszędzie wynajde coś co mnie wzrusza i łzy mi same lecą. W 1 ciąży też tak miałam ;)

p19uqqmzxqi22hcj.png

Dziewczyny czy mialyscie moze kosz mojzesz?zastanawiam sie nad kupnem ,tak zeby byl na poczatek

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

# Ja sie w nim zakochalam, ale stwierdzilam ze na pare miesiecy chyba sir nir oplaca, bo zaraz bedzie trzeba kupic lozeczko, jeszcze sie pewnir zastanowie bo juz marze o nim od roku ❤

Jako Agnieszka muszę napisać, że Agusia nie znoszę, a na Agunia mam chroniczną alergię "od zawsze" ;)
Może być Aguś, Aga, albo Agnieszka, jeszcze kilka innych mniej popularnych wersji ;)
Poza tym, że jakieś imię można zdrobnic, to jeszcze osoba nosząca imię musi to zdobienie akceptować ;)

0d1yrjjgtd95fou3.png

# ja jesli byla by dziewczynka chcialabym dac Alicja po zmarlej babci, ale zdrobnienie Ala mi sie nie podoba a wiem, ze wszyscy tak beda mowic ..

Walcząc z beznadziejnym samopoczuciem zrobiłam zupę cebulową z czosnkiem i pieczonymi ziemniakami :D
Dooobra była, i humor od razu lepszy ;)

Jeszcze za chwilę będę robić zupę pieczarkową na jutro, którą mąż do pracy weźmie (widać, jak się cieszy, jak znowu zaczęłam działać w kuchni :D), pasztet warzywny (dobry sposób na "resztki" :p) i pieczony kalafior (bo mam na niego ochotę ;))

Mam nadzieję, że nie wyrzucicie mnie, jak będę pisać, co gotuję? ;)
Tylko uprzedzam, kiedyś marzyłam o swojej knajpce, gotowanie to jedna z moich pasji... Na razie bardzo się ograniczam, nie chce jeszcze za długo stać, kroić, podnosić garnków z zawartością itd, ale powoli wracam do życia ;)

0d1yrjjgtd95fou3.png

# pychota ❤ a ja tak uwielbialam gotowac a teraz wogole nie mam smaku, albo cos przesole albo nie doprawie :(

Zapomniałam się pożalić, dziś na wadze u gina 74,4 kg :o masakra jakaś żeby w ciągu tygodnia tyle przytyć, z 72,6kg do 74,4kg.

A ja ciagle chudne :( przed ciaza 67, 4tygodnie temu 63 a dzisiaj 61 :( a 2 kilo to wcale nie duzo, ciesz sie, ze wszystko wporzadku zrzucisz po ciazy :p

Super, że wszystko dobrze :) I co były to badania prenatalne? Poznałaś płeć ?

Powiedzial ze to nie takie 100%-owe badanie, ale zbadal przyziernosc karku, i reszte i wszystko jest dobrze, zdrowe i to sie liczy. Plec moze za 4 tyg bedzie widac. Ale zastanawiam sie czy nie zapisac sie na badania jeszcze gdzies w prywatnej klinice.
Mam zdjecia, a filmik myslalam ze nagralam a okazalo sie ze sie nie nagral ;(( i chyba pojde za 2 tygodnie spowrotem na wizyte sobie popatrzec bo 4 tygodnie to taaak dlugo :(

Przez brzuch czy dopochwowo miałaś? Mama byla? :)

f2w39n7303c24ozn.png

Dopochwowo i na koniec przez brzuch, i wtedy mama weszla :) az jej lzy stanely, nie mogla sie napatrzec jak sobie skacze ❤

Hej dziewczyny,
U mnie dobre wieście takie, że dzidzia żyje i dawała czadu :-) Przez pierwszą chwilę byliśmy z mężem sparaliżowani i tylko czekaliśmy, aż zobaczymy serduszko. Jak już się pokazało, pięknie bijące to ciśnienie zeszło. :-)
Krwotok nie wiadomo czemu się zdarzył, prawdopodobnie z powodu ciężkiej anemii. Rano dostałam wiadomość od położnej, że mam tragiczne wyniki krwi. Żelazo mam 3x poniżej dolnej granicy. Na USG w macicy również była widoczna krew. Pół dnia spędziłam na oddziale hematologii. Krew pobierali mi 5x (min. na zaburzenia krzepliwości)
Mam odpoczywać i nie nosić nic powyżej 2 kg.
Nie wiemy kto w brzuchu siedzi. Takie informacje ujawniają najwcześniej w 20tc aby zapobiec aborcji zdrowych płodów żeńskich. (tak mi powiedziano)
Przezierność karkowa (NT) u malucha to 1,2mm, ale wyników testu PAPP-A nie chcieli mi powiedzieć. Dowiem się, dopiero na spotkaniu z lekarzem.

Suuuper . Dużo odpoczywaj bierz leki witaminki i dbaj o was a na pewno będzie wszystko dobrze :)

No wlasnie, zleca innemu lekarzowi z certyfikatem. A mi bedzie robil wlasnir lekarz prowadzacy, do tego w cenie wizyty, to jest dla mnie dziwne. To jeat dobry lekarz ale nie slyszalam, zeby robil prenatalne. Chociaz moze nie byl by az tak glupi, zeby mi nie powiedziec o zapisaniu sie na badanie do specjalisty ... A w cenie wizyty byc moze dlatego ze prowadzi moja ciaze, a juz jedna stracilam . Nie wiem, zostalo mi czekac do 17 ;) i niestety on ma tylko USG2D
Mi mój ginekolog też robi prenatalne genetyczne połówkowe czy jak tam sobie to nazwiecie w cenie normalnej wizyty. I od 20 tc gdzieś za każdym razem włącza 3d na chwilę a czasem też 4d. Teraz w 13tygodniu wysłał mnie do centrum badań prenatalnych żeby tam zrobić bo pappa miałam darmowe. On też tam przyjmuje ale zapisałam się do innego bo mój powiedział że co 4 oczy to nie 2. A on jeszcze zdąży sobie malucha dobrze pooglądać

Jestem wege, więc pasztety tylko warzywne na bazie fasoli, soczewicy, ciecierzycy itd ;)
Tym razem to będzie utylizacja resztek [emoji14] trochę brązowego ryżu z soczewica i warzywa na których gotowałam bulion warzywny do zupy cebulowej (było ich więcej niż trafiło do zupy)
Ryż z soczewica będą zblendowane, warzywa może częściowo, część zostawię w całości, plus cebula, czosnek, przyprawy, olej itd ;)

0d1yrjjgtd95fou3.png
To ja będę korzystać z przepisów, bo muszę jakoś podnieść to żelazo (lekarstwa oczywiście dostałam) a mięsa nie jem. Przed ciążą jadłam 1-2 x tyg a od 3 miesięcy mnie odrzuciło.

reklama
A u mnie zimno a nie biało i wieje aż się z domu wychodzić nie chce. I znowu pytanko do was, moje drogie :) Ćwiczycie w ciąży ? jak tak to polecicie jakieś ćwiczenia? może cna kręgosłup ma któraś sprawdzone ćwiczenia ? :D
ja chodze na fitness dla ciezarnych i cwicze z you tubem natalia gacek i jeszcze chyba mama w formie fajne na kregoslup

Do góry