reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2018

Tak to jest jak człowiek nadrabia :) komentuje to co wyżej bo nie wiadomo, że sytuacja już uległa zmianie :)

f2w39n7303c24ozn.png
Mam tak samo :) szczególnie jak jestem na telefonie

reklama
Pasztet warzywny?
pisz pisz, ja na przykład bardzo lubię czytać kto co gotuje :) sama mam często problem z pomysłami na obiad :rolleyes:
Jestem wege, więc pasztety tylko warzywne na bazie fasoli, soczewicy, ciecierzycy itd ;)
Tym razem to będzie utylizacja resztek [emoji14] trochę brązowego ryżu z soczewica i warzywa na których gotowałam bulion warzywny do zupy cebulowej (było ich więcej niż trafiło do zupy)
Ryż z soczewica będą zblendowane, warzywa może częściowo, część zostawię w całości, plus cebula, czosnek, przyprawy, olej itd ;)

0d1yrjjgtd95fou3.png

Czy Was też tak wszystko rozczula? Obojętnie czy coś oglądam, czytam, słucham wszędzie wynajde coś co mnie wzrusza i łzy mi same lecą. W 1 ciąży też tak miałam ;)

p19uqqmzxqi22hcj.png

Dziewczyny czy mialyscie moze kosz mojzesz?zastanawiam sie nad kupnem ,tak zeby byl na poczatek

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

# Ja sie w nim zakochalam, ale stwierdzilam ze na pare miesiecy chyba sir nir oplaca, bo zaraz bedzie trzeba kupic lozeczko, jeszcze sie pewnir zastanowie bo juz marze o nim od roku ❤

Jako Agnieszka muszę napisać, że Agusia nie znoszę, a na Agunia mam chroniczną alergię "od zawsze" ;)
Może być Aguś, Aga, albo Agnieszka, jeszcze kilka innych mniej popularnych wersji ;)
Poza tym, że jakieś imię można zdrobnic, to jeszcze osoba nosząca imię musi to zdobienie akceptować ;)

0d1yrjjgtd95fou3.png

# ja jesli byla by dziewczynka chcialabym dac Alicja po zmarlej babci, ale zdrobnienie Ala mi sie nie podoba a wiem, ze wszyscy tak beda mowic ..

Walcząc z beznadziejnym samopoczuciem zrobiłam zupę cebulową z czosnkiem i pieczonymi ziemniakami :D
Dooobra była, i humor od razu lepszy ;)

Jeszcze za chwilę będę robić zupę pieczarkową na jutro, którą mąż do pracy weźmie (widać, jak się cieszy, jak znowu zaczęłam działać w kuchni :D), pasztet warzywny (dobry sposób na "resztki" :p) i pieczony kalafior (bo mam na niego ochotę ;))

Mam nadzieję, że nie wyrzucicie mnie, jak będę pisać, co gotuję? ;)
Tylko uprzedzam, kiedyś marzyłam o swojej knajpce, gotowanie to jedna z moich pasji... Na razie bardzo się ograniczam, nie chce jeszcze za długo stać, kroić, podnosić garnków z zawartością itd, ale powoli wracam do życia ;)

0d1yrjjgtd95fou3.png

# pychota ❤ a ja tak uwielbialam gotowac a teraz wogole nie mam smaku, albo cos przesole albo nie doprawie :(

Zapomniałam się pożalić, dziś na wadze u gina 74,4 kg :o masakra jakaś żeby w ciągu tygodnia tyle przytyć, z 72,6kg do 74,4kg.

A ja ciagle chudne :( przed ciaza 67, 4tygodnie temu 63 a dzisiaj 61 :( a 2 kilo to wcale nie duzo, ciesz sie, ze wszystko wporzadku zrzucisz po ciazy :p

Super, że wszystko dobrze :) I co były to badania prenatalne? Poznałaś płeć ?

Powiedzial ze to nie takie 100%-owe badanie, ale zbadal przyziernosc karku, i reszte i wszystko jest dobrze, zdrowe i to sie liczy. Plec moze za 4 tyg bedzie widac. Ale zastanawiam sie czy nie zapisac sie na badania jeszcze gdzies w prywatnej klinice.
Mam zdjecia, a filmik myslalam ze nagralam a okazalo sie ze sie nie nagral ;(( i chyba pojde za 2 tygodnie spowrotem na wizyte sobie popatrzec bo 4 tygodnie to taaak dlugo :(

Przez brzuch czy dopochwowo miałaś? Mama byla? :)

f2w39n7303c24ozn.png

Dopochwowo i na koniec przez brzuch, i wtedy mama weszla :) az jej lzy stanely, nie mogla sie napatrzec jak sobie skacze ❤

Hej dziewczyny,
U mnie dobre wieście takie, że dzidzia żyje i dawała czadu :-) Przez pierwszą chwilę byliśmy z mężem sparaliżowani i tylko czekaliśmy, aż zobaczymy serduszko. Jak już się pokazało, pięknie bijące to ciśnienie zeszło. :-)
Krwotok nie wiadomo czemu się zdarzył, prawdopodobnie z powodu ciężkiej anemii. Rano dostałam wiadomość od położnej, że mam tragiczne wyniki krwi. Żelazo mam 3x poniżej dolnej granicy. Na USG w macicy również była widoczna krew. Pół dnia spędziłam na oddziale hematologii. Krew pobierali mi 5x (min. na zaburzenia krzepliwości)
Mam odpoczywać i nie nosić nic powyżej 2 kg.
Nie wiemy kto w brzuchu siedzi. Takie informacje ujawniają najwcześniej w 20tc aby zapobiec aborcji zdrowych płodów żeńskich. (tak mi powiedziano)
Przezierność karkowa (NT) u malucha to 1,2mm, ale wyników testu PAPP-A nie chcieli mi powiedzieć. Dowiem się, dopiero na spotkaniu z lekarzem.

Suuuper . Dużo odpoczywaj bierz leki witaminki i dbaj o was a na pewno będzie wszystko dobrze :)

No wlasnie, zleca innemu lekarzowi z certyfikatem. A mi bedzie robil wlasnir lekarz prowadzacy, do tego w cenie wizyty, to jest dla mnie dziwne. To jeat dobry lekarz ale nie slyszalam, zeby robil prenatalne. Chociaz moze nie byl by az tak glupi, zeby mi nie powiedziec o zapisaniu sie na badanie do specjalisty ... A w cenie wizyty byc moze dlatego ze prowadzi moja ciaze, a juz jedna stracilam . Nie wiem, zostalo mi czekac do 17 ;) i niestety on ma tylko USG2D
Mi mój ginekolog też robi prenatalne genetyczne połówkowe czy jak tam sobie to nazwiecie w cenie normalnej wizyty. I od 20 tc gdzieś za każdym razem włącza 3d na chwilę a czasem też 4d. Teraz w 13tygodniu wysłał mnie do centrum badań prenatalnych żeby tam zrobić bo pappa miałam darmowe. On też tam przyjmuje ale zapisałam się do innego bo mój powiedział że co 4 oczy to nie 2. A on jeszcze zdąży sobie malucha dobrze pooglądać

Jestem wege, więc pasztety tylko warzywne na bazie fasoli, soczewicy, ciecierzycy itd ;)
Tym razem to będzie utylizacja resztek [emoji14] trochę brązowego ryżu z soczewica i warzywa na których gotowałam bulion warzywny do zupy cebulowej (było ich więcej niż trafiło do zupy)
Ryż z soczewica będą zblendowane, warzywa może częściowo, część zostawię w całości, plus cebula, czosnek, przyprawy, olej itd ;)

0d1yrjjgtd95fou3.png
To ja będę korzystać z przepisów, bo muszę jakoś podnieść to żelazo (lekarstwa oczywiście dostałam) a mięsa nie jem. Przed ciążą jadłam 1-2 x tyg a od 3 miesięcy mnie odrzuciło.

reklama
A u mnie zimno a nie biało i wieje aż się z domu wychodzić nie chce. I znowu pytanko do was, moje drogie :) Ćwiczycie w ciąży ? jak tak to polecicie jakieś ćwiczenia? może cna kręgosłup ma któraś sprawdzone ćwiczenia ? :D
ja chodze na fitness dla ciezarnych i cwicze z you tubem natalia gacek i jeszcze chyba mama w formie fajne na kregoslup

Do góry