reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2018

Dziewczyny a po co robi się prenatalne? I czy to jest tak standardowo czy wedle uznania prywatnie?

Żeby sprawdzić czy z maluchem wszystko Ok, przeziernosc karkowa, kość nosowa- to przeważnie na zespół downa. Plus do tego przepływy w serduszku czy dobrze się kształtuje, długość kości uda czy zdrowo rośnie i pewnie jeszcze kilka parametrów [emoji846]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Z tego co wiem to badania prenatalne nie są badaniami obowiązkowymi, wg uznania - stąd są dodatkowo płatne, chociaż istnieją wytyczne które pozwalają na bezpłatne wykonanie badań :
- wiek powyżej 35 lat,
– wystąpienie wady genetycznej u dziecka z poprzedniej ciąży,
– obecność aberracji chromosomowej u któregoś z partnerów,
– nieprawidłowy wynik badania przesiewowego

Jeśli któreś z tych warunków się spełnia to można je wykonać za darmo, ja stety albo niestety podlegam pod jeden z tych punktów już więc wiem że prenatalne będę robiła na pewno - jaki koszt nie wiem ale nie będę płaciła. to jest to tzn USG genetyczne - pomiary przyzierności karkowej, czy jest nosek, pomiar długości kończyn itd ....
A myslalam, ze usg prematalne to juz taki standard teraz. Ja juz w ciazy z Kacprem mialam robione I nawet gin mnie nie pytala.

Czyli robi się je tylko po to żeby mieć jasność sytuacji? ewentualnie są przy tym wykrywane jakieś wady np serca? Bo chyba nawet przy wykryciu wad to przecież aborcji się nie dokonuje, więc chodzi o to żeby przygotować się do danej sytuacji?

@Peugeotka36 jakie śliczne włosy <3 chciałabym takie.. Chociaż na gęstość nie mogę narzekać :)) mam spooooro włosów które czasami ciężko okiełznać

A jeśli chodzi o paznokcie to też lubię się pobawić ale raczej delikatniej :) i z żelem :)
1510311307-9813fb0b0945956f-aaaaaa.jpeg

W żłobku nie mogłabym mieć aż takich długich...
27.06.17 Anastazja [*]
Z miłości Nam dana - nigdy niezapomniana <3

Ja mam naturalnie moje tak rosna od lat je mam ;))
Tez ladny zelek;))

Czyli robi się je tylko po to żeby mieć jasność sytuacji? ewentualnie są przy tym wykrywane jakieś wady np serca? Bo chyba nawet przy wykryciu wad to przecież aborcji się nie dokonuje, więc chodzi o to żeby przygotować się do danej sytuacji?
do 22 tc masz czas w razie wystąpienia wady genetycznej do podjęcia decyzji o terminacji ciąży co mam nadzieję u żadnej nie nastąpi . To nie to samo co aborcja .. strasznie to jest mylone

Raz ze przygotować, a dwa, ze niektóre wady można operować już w brzuchu mamy [emoji846]

reklama
Dziękuję dziewczyny za wyjaśnienie :)
W każdym razie terminacja ciąży jest dalej możliwa tak? Nie zmieniły się przepisy? Bo się tym jakoś nie interesowałam.

Do góry