oliwka_11
Moderatorka mama X 3 i 👼
Ja pewnie bede rzeczy kupowac koniec kwietnia-maj. Z racji tego ze u mnie roznie to bywalo. A rozwiazanie u mnie nastapi w polowie czerwca. Wiadomo rozmawiamy ,ogladamy ,porownujemy. I moim zdaniem to jest normalne bo lepiej poradzic sie niz kupowac w ciemno. Jezeli ciaza przebiega prawidlowo to mysle ze spokojnie w 3 trymestrze mozna powoli wszystko kompletowac.Zgadzam się z tym co piszesz. Ja również nie kupuję jeszcze wózka (planuję zrobić to gdzieś koniec czerwca, początek lipca) Rzeczy dla malucha w podobnym czasie. Te rozmowy o wózkach są po to aby człowiek nie ześwirował. Każda z nas się martwi, bo wiele z nas jest po stracie lub zna kogoś osobiście, komu się coś tak strasznego przytrafiło. Ale ciąża nie może być też stanem wiecznego umartwiania się, dzieciakom w brzuszkach stres nie jest potrzebny. To, że ktoś zrobi wcześniej zakupy dla malucha nie wywołuje złego (ktoś w tym wieku wierzy jeszcze w takie zabobony??), ale powoduje, że kobieta po stracie gorzej sobie radzi psychicznie widząc te rzeczy, które przygotowała dla dzidziusia. Tak mówił psycholog mojej koleżance, której córka zmarła w czasie porodu (po zdrowej ciąży)
Ja w pierwszej ciazy ubranka mialam przygotowane w 30 tyg. I dzieki bogu bo corka w 33 sie urodzila. A ja sama 3 tyg spedzilam w szpitalu,dzieki temu ze sie przygotowalam to rodzina nie musiala na biegu organizowac rzeczy dla dziecka. W 2 ciazy tez w 30 mialam ubranka poszykowane. Wyladowalam w 32 na 4 tyg na patologii. Wyszlam a za chwile w 37 cc. Dlatego mysle ze choc troszke warto miec rzeczy a nie zostawiac wszystkiego na ostatnia chwile.
Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom