reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

dziewczyny czy Wasze maluchy tez tak malo spia?
dobrze ze wszystko OK u WAs!;-)
Moja Blania z dnia na dzien coraz mniej spi:tak: popoludniami wogule az do wieczorka ...i rano o 8 wstaje i piszczy, gaworzy i krzyczy:-Dgotowa do zabawy a ja wtedy najabrdziej nie mam sily :sorry2:rozdaje wielkie usmiechy:happy2:hehe no coz macierzynstwo czasem daje w kosc:-p:-)he he ale usmieszki naszych bobaskow wszystko wynagradzaja:tak::-) pozdrawiam dobranoc ,piszmy cos bo watek umiera:eek::sorry2:

reklama
Jeśli chodzi o szczepienia to Łucja dostała 6w1, chciałam też rotarixa, ale zabrakło, nawet w aptece nie mieli.

A co do spania - w nocy Łu śpi bardzo grzecznie, sama ją wybudzam na karmienia, a właściwie to je przez sen. Wczoraj zjadła po kąpieli ok. 21:30, potem o 2 w nocy i dopiero o 6. Nie jest źle. W dzień też już jest spokojna, czasem gazy ją męczą, ale pomaga delikatny masaż brzucha.
W ciągu dnia też sporo śpi. Zwłaszcza na spacerach, lubi miejski zgiełk, ten szum miasta ją usypia ;)

Ewa 27- :szok:ja myslalam ze kazde dziecko przechodzi zaraz jakos jak wyjdzie ze szpitala...myslalam ze juz wszystkie mamy to za soba ... :sorry2: a kiedy sie zaczela ??dopiero teraz ??a jak sie czuje maluszek?? OK czy nie??a to grozne jak tak puzniej ja przechodzi???:eek::confused: zycze pozytywnego wyniku ...sio sio zoltaczko

nie każde dziecko przechodzi zółtaczkę, u Jasia natomiast trwa już 7 tygodni i przez to wątroba choruje...
dziś było kolejne pobieranie krwi,z 2 kciuków po dwa razy,szok.Mam nadzieje że będzie już ok i że bedę mogła zaszczepić synka,choć to tez ból a on go miał w ostatnich tygodniach aż nad to:-:)-(

Jeśli chodzi o szczepienia to Łucja dostała 6w1, chciałam też rotarixa, ale zabrakło, nawet w aptece nie mieli.

A co do spania - w nocy Łu śpi bardzo grzecznie, sama ją wybudzam na karmienia, a właściwie to je przez sen. Wczoraj zjadła po kąpieli ok. 21:30, potem o 2 w nocy i dopiero o 6. Nie jest źle. W dzień też już jest spokojna, czasem gazy ją męczą, ale pomaga delikatny masaż brzucha.
W ciągu dnia też sporo śpi. Zwłaszcza na spacerach, lubi miejski zgiełk, ten szum miasta ją usypia ;)

Aniu czemu wybrałabyć rotarixa a nie np.pneumokoki????:confused::confused::confused:Jestem ciekawa opini,najchetniej to bym i to i to zaszczepiła i meningokoki ale nie mam 3 tyś na zbyciu(za wszystkie 3 serie) i moge wybrać tylko jedna opcje.

Witam,
dzis siostra wyjezdza i ma burdel na kolkach balaganu to ja sie szyblko nie pozbede.
Buziaczku Laura sie bardzo zmienia wiec nie wiem juz sama do kogo podobna napewno ma moj nosek a tatusia oczka:)
Ze spaniem Laura nie ma problemu noce przesypia budzi sie o 4 lub 5 do karmienia a pozniej z rana o 9.

Dziewczyny juz nie wim co mam robic...mojej Niuni ciagle wracaja plesniawki a do tego ciagle ropieja oczka juz nie wim co mam robic? Mala juz nie chce brac zadnych lekow na plesnawki...zaczyna po nich wymiotowac.Brak mi słow na tutejsza słuzbe zdrowia..nic nie pomagaja tylko kaza czekac i czekac przejdzie.

Ewa z tych dwóch (pneumokoki i rotawirusy) wybrałabym zdecydowanie rotawirusy. Biorąc pod uwagę częstotliwość występowania grypy żołądkowej i sepsy, zdecydowanie częśćiej pojawia się grypa. Na pneumokoki warto zaszczepić wtedy kiedy dziecko ma iść do przedszkola, wtedy kiedy będzie się stele stykało z dużą ilością dzieci, no i druga sprawa rotarixem można zaszczepić tylko do 4 miesiąca życia, a na pneumokoki później możesz zaszczepić bez problemu (potrzebna będzie mniejsza ilość dawek). Ja szczepię na to i na to, ale tylko dlatego, że Wika przechodziła sepsę i pediatra powiedziała, że któreś z nas (Olaf i ja) moze być nosicielem...

Ewa z tych dwóch (pneumokoki i rotawirusy) wybrałabym zdecydowanie rotawirusy. Biorąc pod uwagę częstotliwość występowania grypy żołądkowej i sepsy, zdecydowanie częśćiej pojawia się grypa. Na pneumokoki warto zaszczepić wtedy kiedy dziecko ma iść do przedszkola, wtedy kiedy będzie się stele stykało z dużą ilością dzieci, no i druga sprawa rotarixem można zaszczepić tylko do 4 miesiąca życia, a na pneumokoki później możesz zaszczepić bez problemu (potrzebna będzie mniejsza ilość dawek). Ja szczepię na to i na to, ale tylko dlatego, że Wika przechodziła sepsę i pediatra powiedziała, że któreś z nas (Olaf i ja) moze być nosicielem...

a ile kosztuje to na rotawrusa???i ile razy ja sie powtarza?

reklama
Ewa, Zebrra już Ci wytłumaczyła dlaczego, ja dodam, że Łu raczej nie będzie miała teraz kontaktu z przedszkolakami, a w przyszłości nie wykluczam szczepienia i p/pneumokokom. Rotarix w aptekach kosztuje ok. 370-385 zł (w przychodni babka mówiła, że 330-350 zł) i podaje się doustnie dwie dawki, też w odstępie 6 tygodni.

Do góry