reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

reklama
jestem........zła....
znaczy się wszystko ok, widziałam serduszko i jak małe dzieciątko się rusza...ale tak: na płeć na stwierdzenie za wcześnie dopiero za 1,5 mca będzie widać....:sick:buuuuuu! szkoda, tak na to czekałam, a dwa powiedziałam jej że czułam ruchy a ona w śmiech że za wcześnie!!!!:szok::szok: że w przeciągu 2-3 tyg powinnam poczuć.... jestem zawiedziona

Marika najwazniejsze, że wszystko jest w porządku! Podejdź do tego w ten sposób... Płeć... dowiesz się niedługo... nasze Mamy nawet nie marzyły, żeby wiedzieć :)

przepraszam że zachowuje się jak samolubna mała dziewczynka, za mocno się "nakręciłam" dwa mam w cytologii drugą grupę.....nie wiem co to znaczy, nie miałam zrobionej przeziorności fałdu.....nie wiem czy moje dziecko nie ma wrodzonych wad-czasami samo pozytywne myślenie to za mało-po to są badania których nie miałam zrobionych jest mi przykro, czuje nie tyle żal co smutek-sorki laski mam doła.....do tego mi powiedziała że mój brzuch po ciązy to tylko na operację będzie się nadawał bo nigdy nie będzie płaski!! to przykre jak się słyszy prawde!:no: potrafie się z tym pogodzić ale to we mnie "tak uderzyło" boleśnie!!!!

to samo nie przyzna się że ma sprzęt do d**y, tylko " że za wcześnie" by stwierdzić.....po co tak gadać.................jeju ale marudze, mam dziś gorszy dzień-proszę o zrozumienie i wybaczenie:zawstydzona/y:;-)

ewo jestem z tobą, myślałam dzisiaj co u was, jutro też będę intensywnie myśleć..i współczuję tego szpitala-wiem co to siedzenie na krzesełku przy dziecku.....ściskam cię i twojego synka mocno!!!!

Marika, mi kiedyś jedna ginekolog powiedziała, że z drugą grupą cytologii, można żyć do końca życia ;-) więc nie jest z Tobą wcale źle.

Dziś jest chyba ogólnie jakiś słabszy dzień. U mnie w robocie wszyscy marudni byli. Mam nadzieję, że jutro będzie lepiej i Ty też wstaniesz w lepszym humorze :)

I co tam płeć - jeszcze zdążysz poznać! Ja się właśnie raczej martwię tym, że wbrew mojej woli dowiem się co noszę w brzuchu...

Marika. W tej chwili głowa do góry.
Po pierwsze, weź sprawy w swoje ręce: zapytaj lekarki dlaczego nie zrobiła Ci badań na przezierność, jak Ci nie pasuje to mozesz jeszcze w kazdej chwili zmienic lekarza! Ja zmieniłam i żyję.
Po drugie, rzeczywiscie moze baba nie chce się przyznac, ze nie ma nowoczesnego sprzętu, zobacz ze mi już lekarz określił w 13 tygodniu płeć, niby nic pewnego, ale nie ściemniał przynajmniej ze jeszcze nie mozna zobaczyc! czytałam ze przy dobrym usg i doświadczonym ultrasonografiście płec można zobaczyc juz w 12 tygodniu. Lekarze nie mówią tak wczesnie, bo nie chcą się pomylić, ale naprawdę to już widać, o ile dzidzius odpowiednio się ułoży.
Po trzecie, o ruchach tez czytałam, ze od 16 tygodnia spokojnie mozna je wyczuc, więc tez nie rozumiem czemu baba Cie wyśmiała. I ostatnie, o tym brzuchu, to juz przegięcie, jak można pacjentce coś takiego powiedziec?! Co za bzdura, mięśnie mozna wyćwiczyc, jeść wg odpowiedniej diety, w życiu nie słyszałam, aby komus powiedziano, że brzuch już nigdy nie będzie płaski.

Cytologia II gr. to wynik ponoć normalny u kobiet które współżyją i tym bardziej w ciąży (łatwiej się mnożą różne bakterie), ale ja na Twoim miejscu zrobiłabym dla świętego spokoju wymaz z pochwy. Ja tez miałam II gr. i lekarz olał to, a przypadkiem zrobiono mi wymaz i okazało sie że gronkowiec! a uwazam, ze akurat teraz lepiej wiedziec, co sie dzieje w naszych organizmach, moze więcej mam stresu wiedząc o gronkowcu, ale przynajmniej wiem jak temu przeciwdziałac i na co zwracac uwagę.

Ankami i Bazylio dzięki, naprawdę dobre słowo jest jak lekarstwo:tak:
o cytologii wiem niewiele(wiem że na ten temat mogę poczytać w necie) ale jakoś nie zabrałam się za to....
zadawałam jej dużo pytań-aż mi potem było głupio bo zaczęła się "wkurzać" już zmieniłam lekarza-na nią ja to mam pecha, czuje się w tej ciąży "bezdomna" pod względem opieki lekarskiej-niby człowiek idzie prywatnie, chce jak najlepiej.... a takie "niedomówienia"

i chyba najbardziej zdołowałam się tym brzuchem bo faktycznie nie wiadomo jak gruba nie jestem a brzucholek troszkę się "obwiesił" na bliźnie po cesarce-ale to nie skóra tylko fałdka z tłuszczykiem zawsze myślałam że to można "wypracować na siłowni plus dietka dobry balsamik-a tu taka wiadomość że tylko pozostaje mi plastyka brzucha.....:eek:be!

znalazłam!!! coś takiego o cytologii
Grupa II - w rozmazie obok komórek stwierdzanych w grupie I-szej widać liczne komórki zapalne, komórki nabłonkowe wykazujące zmiany zwyrodnieniowe oraz komórki pochodzące z procesów regeneracyjnych. Grupa ta obejmuje bardzo szerokie spektrum zmian i dlatego winno się okreslić charakter zmiany na podstawie stwierdzonego obrazu morfologicznego, np. zapalenie czy proces regeneracyjny (reparacyjny). W przypadku zapalenia wprawny cytolog potrafi określić czynnik wywołujący zapalenie. W większości takich przypadków należy zaproponować badanie kontrolne po przeprowadzeniu leczenia przeciwzapalnego. W grupie II-giej nie stwierdza się komórek dysplastycznych czy nowotworowych. Grupa II-ga bardzo często występuje u pacjentek z nadżerką.

reklama
Marika, masz pewnie jakies zapalenie, pewnie ze mozna z tym żyć... tylko po co? idz na wymaz (poproś o wymaz pochwy i posiew) i wszystko będzie jasne. Ja, gdyby mi tylko ktos to powiedział wczesniej, na pewno zrobiłabym go od razu po cytologii! Mogłam już dużo wcześniej zacząć się leczyć.

Do góry