reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

reklama
hej dziewczyny,

Moniczka witamy serdecznie:-);-)

Marta1981 najważniejsze, że lekarz juz teraz zauważył i w porę przepisał leki. Będzie dobrze trzymamy kciuki:-)
Ja Igorkowi daję tylko 1 kroplę Vigantolu i ostatnio się pytalam czy zwięlszac to lekarz nie kazał. Ciemiączko Igorek ma jeszcze dosyc duże także sama nie wiem. Muszę chyba to skonsultowac z innym lekarzem bo jak piszecie ze dajecie 6 kropel to dla mnie:szok:.

pozdrawiam

Ja daję 2 krople od 3 tyg życia. 4 miesiące był karniony tylko piersią teraz je również kaszki i słoiczki ale lekarz kazał utrzymać tę samą dawkę vigantolu.

Ciemiączko ma małe. Nawet kiedyś jak byliśmy z nim u endokrynologa to zasugerował żeby zmniejszyć mu dawkę witaminy d ponieważ na jego oko to ciemiączko mu za szybko zarasta. Ale nasz pediatra powiedział,że wielkość ciemiączka tak na prawdę nie jest wyznacznikiem czy dawka tej witaminy jest odpowiednia. Kazał dawac 2 krople i już. A co do małego ciemiączka powiedział,że to jest uwarunkowane genetycznie i niektóre dzieci mają ciemiączko wielkości dłoni i to też nie świadczy o krzywicy. Co lekarz to inna opinia.

Ekhmm..... ja oprócz tych 6 kropel vigantolu to daje jeszcze cebion multi i do tego w mleku modyfikowanym bebilon pepti też jest witamina D3 więc sporo tego :sorry2: ale to w związku z jego miękką potylicą. Olivierek jest dużym chłopakiem, ma już 70 cm wzrostu i za 4 dni kończy 5 miesięcy :tak:

Co do wit D3 to my podajemy Julce 1 kropelkę dziennie, czasme wlecą mi dwie a czasem zapomnę dać. Ciemiączko Julka ma małe więc nie widze potrzeby zwiększac dawki. Julka tez dostaje cebion ale zwykły ( wit C) a nie ten multi gdzie jest cały zestaw witamin.
6 kropel vigantolu to na prawde końska dawka. Moim zdaniem zbyt duża dla takiego malucha. Przedawkowanie witamin tez jest groźne. Ale coś mi się wydaje, ze jak Moniczka podajesz 6 kropel a główka nadal miękka to może się ta witamina wcalnie nie wchłania. Zapytaj pediatry o inny preparat.

Jeszcze w szpitalu pediatra mi powiedziala, ze 1 kropla dla zdrowego dziecka jest wystarczająca i teraz lekarza mają tendencje do przesady. No i nasza "rejonowa" pediatra to potwierdziła, wiec tego się trzymam.

reklama
Nam lekarka kazała zwiększyć witaminkę D3 do 3 kropli bo powiedziała że Karolinka bardzo szybko rośnie i od miesiąca podaję 3. Cebion też dostaje 5 kropelek.
Długo nie pisałam tylko podczytywałam bo nie miałam wogóle czasu. Mój mąż chory leży w domu. A faceci są gorsi niż dzieci jak są chorzy i teraz mówię że mam dwoje dzieci:tak:Dzisiaj właśnie pojechał na kontrolę do lekarza to mam chwilkę. :-) Na Swięta jedziemy do rodziców więc na szczęście nic nie muszę przygotowywać;-)
Pozdrawiam

Do góry