reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

"WITAMINA B1(Tiamina)

odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, jest częścią składową koenzymu karboksylazy (pirofosforanu tiaminy). Wzmaga czynność acetylocholiny, hamuje esterazę cholinowa, działa synergicznie z tyroksyną i insuliną, pobudza wydzielanie gonadotropin. Stany niedoboru witaminy B1 prowadzą do zaburzeń oddychania tkankowego, czynności układu nerwowego, wątroby i mięśnia sercowego.

wskazania
Profilaktycznie - u niemowląt i małych dzieci karmionych sztucznie..."

Asiulinka nie wiem czemu pediatra przepisał ją Krzysiowi, przecież wie,że karmię go tylko piersią. Na następnej wizycie zapytam go o to. Początkowo myślałam, ze jak to witamina B to może zapobiegawczo na problemy skórne które często występują u noworodków i niemowląt ale z tego co znalazłam w necie to jej działanie jest zupełnie inne.

Aga1983 myślę,że jak od czasu do czasu poćwiczysz takie podciąganie ze swoją córą to nic jej to nie zaszkodzi. Tylko poćwiczy sobie mięśnie. Co innego jak sadza się takie małe dzieci i okłada poduchami żeby sie nie przewracały. Kręgosłup 3 miesięcznego dziecka jest jeszcze za słaby,żeby dłużej utrzymywać dziecko w tej pozycji.
P.S. Krzysiowi też się to bardzo podoba, ma szersze pole widzenia i uśmiecha się wtedy od ucha do ucha i robi taką zdziwioną minkę. Ale niestety nie pozwalam mu "siedzieć" tylko raczej podciąga się i z powrotem go kładę, wtedy rzecz jasna głośno protestuje :-).

reklama
Aga1983witam u lipcoweczek. Widze ze z tego samego roku jestesmy:tak:
Jesli chodzi o siadanie, to moj Vic juz wlasnie jakis czas temu zaczal sie podnosic ale ja boje sie o mlodziutki kregoslupik i probuje go jescze przytulac do siebie zeby byl na lezaco, ale on czesto protestuje bo gdy siedzi wiecej widzi.

Co do witaminy D3, to wiem ze w PL sie ja podaje, ale tutaj oczywiscie lekarze twierdza ze nie trzeba, bede w pl na swieta to zapytam pediatry. Wogule chce isc na ogolne badania z malym, bo tu zawsze mowia ze ok. Nawet jak dorosly zle sie czuje to na wszystko mowia zeby wziasc polopiryne:no:

Ok, zmykam.
Dobrej nocki.

Niusia napisala;
Co do witaminy D3, to wiem ze w PL sie ja podaje, ale tutaj oczywiscie lekarze twierdza ze nie trzeba, bede w pl na swieta to zapytam pediatry. Wogule chce isc na ogolne badania z malym, bo tu zawsze mowia ze ok. Nawet jak dorosly zle sie czuje to na wszystko mowia zeby wziasc polopiryne:no:

Dokładnie ,jakbym słyszala moja polazna....wszystko ok...to jest normalne...strasznie mnie to wkurza jak tak mowia:wściekła/y:
Ja podaje Amelce witD3 mama mi przyslala,tutaj oczywiscie zrobili wielkie oczy:szok: jak ich o to spytalam.

Dziewczyny moja Niunia chyba niedługo wyrosnie mi z gondoli tzn jak zaloze Amelce jakis grubszy sweterek czy kurtke to juz ledwo sie miesci,jest juz troche za wąska...kurcze dobrze ze ten wozek dostalam od kumpeli...Czy Wy tez tak macie??Jakas dziwna ta gondola:crazy: Zastanawiam sie od kiedy mozna dziecko wozic w spacerowce,ale z drugiej strony na zime dziecko przenosic do spacerowki...chyba bezsensu,no i wogole dziecko chyba musi zaczac siadac?
Jakie byscie mi poleciły wozek...bo chyba kupimy nowy...

Dzien dobry.
U nas szaro i pochmurno, a do tego zimno. My dzis jedziemy z Grzesiem na cwiczenia na rehabilitacje. ciekawe w jakim dzis bedzie humorze? Ostatnio caly czas plakal.
Agaa Moj Grzesiu jescze troche i tez wyrosnie z gondolki, ale wzdluz. Teraz zostalo mu jeszcze tylko kilka centymetrow i bedzie dotykal scianek glowka i nozkami. Wszez jeszcze jest dobra. A w spacerowce, z tego co sie orientuje, dziecko moze jezdzic od pol roku. A jezeli chcesz kupic nowy wozek (spacerowke) to zwroc uwage jakie sa amortyzatory (te w wozkach glebokich sa zazwyczaj bardziej miekkie). No i najwazniejsze czy rozklada sie na plasko! A zeby Amekla nie zmarzla, to mozesz dokupic spiworek. Ja mam po Macku -w srodku caly z polaru, a na zewnatrz material, ktory nie moczy sie. Cos w tym stylu: efik1 - DUŻY ŚPIWOREK do wózka z POLAREM 108cm (254612850) - Aukcje internetowe Allegro

Ja mieszkam w Hiszpanii i tutaj podobnie nie przejmuja sie niczym. Co do witaminy d to na poczatku Oliver jej nie dostal, bo niby duzo slonca, ale teraz bierze juz preparat wielowitaminowy. Mowia, ze to na zamkniecie ciemiaczka.

Buziaczek nie podaje zadnych witamin, zobacze co mi powiedza i ewentualnie przepisza w pl.

Aga moja gondola jest jeszcze dobra, moze nie ma w niej za duzo miejsca, ale my juz dawno jestesmy w spacerowce ze wzgledu na to ze Vic sie wkurzal w gondoli bo nic nie widzial. Prawda w spacerowke mozna wlozyc gdy ma 6miesiecy gdy zaczyna siedziec, ale gdy masz taka rozkladana do pozycji lezacej to mozna wczesniej. Tak jak my, Vic jest w spacerowce ale na pol lezaco, wtedy wszystko widzi i plecki nie sa obciazone. Mam spiworek taki jak asiulinka pisze, na polarze od srodka wiec jest mu cieplutko.

cześć! Lu korzysta z wózka firmy ROAN, którego gondola jest bardzo duża i ciepła. Dodatkowo jest tak skonstruowana,że można z niej zrobić kołyskę a także podnieść część znajdujacą się pod pleckami dziecka tak,że generalnie będąc w gondoli może ogladać świat(coś w stylu oparcia łóżek w szpitalach):-) Ma też oczywiście dodatkowo spacerówkę,którą tekże można zrobic na leżąco_Oponki sa duże,więc łatwo pokonuje się każde wertepy no i ogólnie taki zgrabny ten wóziol i waży jakieś 8-9kg także malutko:-) Ja planuję przeskok do spacerówki na wiosnę jeśli oczywiście Lu nie postanowi zrobić tego wcześniej.. A do spacerówek to faktycznie podobno najlepszy jest śpiworek:tak:Przynajmniej 8/10 mam które znam to potwierdzają..
Pozdrowionka!
Ps. Jak stymulować u dziecka przewracanie się na boczki?

reklama
Do góry