reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Laktacja, karmienie itp

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Oliwka bardzo ładnie sypia w nocy, a mianowicie kąpiemy się koło 19:30 (jakoś tak po Faktach) potem cyc i do łóżeczka - mała zasypia bez lulania, tylko smoczek lubi pociamkać, potem około 23-24 odciągam pokarm z piersi i daję małej przez sen (nie ma potem problemu z zasypianiem) W nocy różnie to bywa czasem budzi się o 3 na karmienie a czasem o 4 lub nawet o 6 (ale wrzask jest wtedy niesamowity i z głodu nawet nie wie jak ma się do tego cyca zabrać i szarpie i prycha!). Rano je koło 8 potem 11, 14, 17 no i po kąpieli. Czasem w ciągu dnia potrzebuej częściej zjeść lub tylko się napić, a ja nie walcze z zegarem i daje Oliwce wtedy kiedy ma ochotę. A z pokarmem to u mnie już gożej (może przez to że mało jem) mała je na jednym posiłku około 60-70 ml, ale przybiera około 24 g /dzień więc jest ok. Chociaż nijak się ma ta ilość do zjadanych 150 ml jeszcze jakiś miesiąc temu...

reklama
A może to mam związek ze zmieniajacym się składem pokarmu. Im ludek starszy to pokarm matki staje się bardziej kaloryczny. gdyby dziecko rosnąc zwiększało ilośc zjadanego pokarmu to przecież nasze piersi wyglądałyby jak balony.

Dominika mi bardzo ładnie śpi w nocy.Kąpiel robimy jej około godziny 20 zależy jeszcze jak sie obudzi.Po kąpieli dostaje cycucha i śpi tak do dodziny 4 lub 4:30.Potem się budzi się miedzy 6a7rano nawet czasem śpi do 8.Póżniej jak chce się jej spać to śpi do 10góra 11.Potem mamusia musi troche sie z nią pobawić lub wyjść na spacerek choć ostatnio to nie ma takiej pogody.I wychodzimy między 16 a 17 bo nie ma wiatru czy nie pada deszcz.Dominika różnie zasypia czasem przy cycku u nas w łóżku czasem zaśnie sama w łóżeczku.Generalnie nie mamy problemu z jedzeniem bo ten malutki żarłoczek by mógł dostawać.cycucha co godzine.Dlatego jest taki efekt przybierania na wadze.Czyli 1030 w ciągu 2 tygodni.I nadal widać i czuć że dupcia jej przybiera bo ma widoczną drógą brutke i wielkie pultachy.

Wiki spi tez roznie,kapana jest po 19,zasypia zazwyczaj ok.21 i spi do 2,potem cyc i przewaznie sie najada,ale nie chce juz spac i zasypia dopiero ok 3-4 i budzi sie mniej wiecej o 6 i jak zwykle cyce ale i przewaznie juz butla bo jej nie stracza, zaczyna sie okrpne stekanie bo nie moze zrobi kupki (od 2 dnie nie robila),zasypia i spi 9-10,potem czas na zabawe i po nastepnym karmieniu juz z butli zasypia na 3 godz.Wstaje 15-16,potem to juz roznie bywa,czasem zasnie,czasem harcuje do samej kapieli.choc tak naprawde kazdy dzien jest inny i godz.jej wstawania i wojazy tez sie zmieniaja z dnia na dzien.
z butli wypija przewaznie 120ml,czasem jej za malo,rzadko kiedy zje mniej i sie naje.a miesiac temu jadla 60ml.a tyle mam teraz w obu piersiach.wlasnie czekam az sie obudzi i idziemy na spacerek bo pogoda dzis cudna

aha,i przybiera na wadze 300-400 tygodniowo wiec ladnie.wazy juz ponad 5 kg i mierzy 60 cm

rany - jak wy potraficie powiedziec ile te waze dzieciaczki jedza i po ktrorej godzinie :)
u nas kapiel jest o 20:15 potem cyc przy ktorym mala zazwyczaj usypia i o 21 juz jej nie ma - tak spi do okolo 2-3 w nocy - potem karmienie na siedzaco i kolejna pobudka ok 5-6 ale juz karmie w lozku na lezaco i tak sie kulamy do okolo 8 ... a potem to juz roznie - codziennie inaczej - czasami co 1,5 h czasami co 3 - jak wyjdzie ...
ale od 2 dni mamy problemy z jedzeniem - mala ssie 2-3 minuty i dosatje szalu ... kreci sie, wierci, ryczy i nie chce jesc ... wiec ja odstawiam i ponawiam probe za jakis czas - ale zazwyczaj sytuacja sie poprawia - dzisiaj tylko 3 razy zjadla tak troche dluzej - bo ponad 10 minut ... mam  nadzieje ze bedzie lepiej - w srode idziemy do lekarza na szczepienie wiec sie popytam co to moze byc

Idzia - Karolinka tak się zachowuje jak słabo jej leci mleczko, np. jak daje jej po raz drugi pod rząd z tej samej piersi, wtedy się denerwuje, wystarczy że zmienię pierś i jest ok. ALe u Was to chyba co innego.

chyba jednak cos innego - bo jak sprawdxzam to mleko leci a z drugiej piersi tez nie chce jesc - ale tak sobie dzisiaj pomyslalam ze moze mala ma plesniawki ... jak sie obudzi to zajrze jej do gardelka ...

reklama
A my od piątku się dokarmiamy bo Kubuś za mało przybierał na wadze, pani doktor wypisała nam recepte na mleczko dla alergików, które smakuje okropnie, mały na poczatku nie chciał go pić krzywił się wypluwał smoczek, teraz wypija 30-60 +cyc :) ostatnio lepiej sypia i jest spokojniejszy ;) widocznie wcześniej mama go głodziła :(

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry