reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ładna mama :)

Jeśli chodzi o witaminki to ja polecam Centrum Materna, biorę prawie od początku ciąży i wyniki badań mam bardzo dobre. No i oczywiście kwas foliowy.
Jedyny mój problem to skóra twarzy, jest strasznie sucha, czasem jak papier ścierny i w tym przypadku pomaga mi tonik (niebieski) Vichy i krem nawilżający.
Paznokcie i włosy rosną mi jak nigdy dotąd.
No i najważniejszy kosmetyk w mojej szafce to Bio Oil żeby nie mieć lub zminimalizować rozstępy, przyjemnie pachnie, a przy tym idealny do masażu brzuszka.

reklama
Hej dziewczynki....Utworzyłam nowy wątek, żeby was się poradzić i skonsultować w sprawie ruchu w ciąży. wiadomo, że jest wskazany a teraz w zimie, kiedy śniegu tak dużo ja wychodzę mało bo mąż pracuje, mama daleko a sama się boję, że się gdzieś poślizgnę i nieszczęście gotowe. Co wy robicie jeśli chodzi o ruch w ciąży? Moja koleżanka chodziła na aerobic w ciąży, ja bardzo chętnie zapisałabym się na basen. niestety nie słyszałam, żeby w moim mieście była możliwość ćwiczeń w wodzie dla kobiet ciężarnych. nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że to musi być specjalny basen może z mniejszą ilością chloru....a może się mylę. Nie bardzo chciałabym chodzić na basen tzw "ogólnodostępny" żeby nie zarazić się czymś co mogłoby mojej kruszynce zaszkodzić. napiszcie co sądzicie, wiadomo, że napewno muszę się skonsultować z lekarzem, choć myślę, że nie będzie żadnych przeciwskazań, ale jestem ciekawa co wy sądzicie, pozdrawiamy was serdecznie

Jesli chodzi o rozne formy ruchu w ciazy to u mnie mozna wyodrebnic nastepujace - poranne wstawanie z lozka poprzedzone kilkakrotnym wyskoczeniem w ciagu nocy na siq; nastepnie walka wrecz polaczona z joggingiem po calym domu za 2 letnim synkiem celem zalozenia mu suchego pampka i ubraniem go; sniadanie polaczone z cwiczeniem bicepsow, nastepnie seria sklonow i przysiadow majacych na celu zaladowanie zmywarki, po jakims czasie kolejna seria na oproznianie zmywarki. W tzw miedzyczasie kolejne gonitwy za synkiem i zakladanie pampka (ostatnio tego nie znosi) itd, itd oprocz tego dochodzi jeszcze choroba lokomocyjna - czyli absolutnie wszedzie chodze na pieszo i w zwiazku z tym nie mam juz ani sily ani ochoty na inne formy ruchu.Amen.

Ostatnia edycja:
Bardzo ładnie napisane :happy: ja wiem, że niektóre z nas nie maja czasu ani ochoty na dodatkowy ruch w związku ze swoim trybem życia, ale ja naprawdę bym chciała mieć dodatkową formę ruchu :-)

ja chodzę na basen "ogólnodostępny" i jest ok!! to, że woda jest chlorowana to akurat dobrze jeśli chodzi o zarazki, których się tak na basenie obawiasz! nie trzeba przepłacać za specjalne ćwiczenia na basenie dla kobiet w ciąży bo przecież sama je możesz wykonywać podczas odpoczynków w pływaniu! ja uczęszczam na basen 2 razy w tygodniu i bardzo dobrze się czuję! pozdrawiam serdecznie

No tak, ruch jak najbardziej wskazany w ciazy, ale niestety nie kazda z nas może sobie pozwolić na "szaleństwa". Ja tak sobie myśle, że najlepsza w ciązy byłaby yoga. Uspokaja, uczy kontrolowac oddech, ale na 100% nie jestem pewna czy faktycznie mozna ją ćwiczyć bezkarnie.
Tez miałam wielkie plany, że w ciazy bede ćwiczyła, nawet orbitreka kupilismy, a tak naprawde to teraz tylko z psem raz dziennie na spacerek wychodze do lasu na 15 min ( resztę spacerów załatwia mój M ) i przez reszte dnia staram sie leżeć, albo siedzić ( przed kompem :-) ).
Przed pierwsza ciażą duzo ćwiczyłam i myslałam, że figura mi sie za bardzo nie zmieni, ale po porodzie byłam przerazona swoim wygladem ( choc wiele k mi nie zostało). Obiecałam sobie, że w kolejnej ciazy tak sie nie "zapuszczę", a tu wyglada na to, że bedzie powtórka z rozrywki i znowu dietki, ćwiczenia itp, ale dopiero po a nie w trakcie ciąży :-(Bolesne zderzenie z rzeczywistoscia.

Termy Medical WARMIA PARK - fitness Olsztyn - Aqua-aerobik - Nordic Walking Pluski
Tutaj znalazlam aqua aerobik dla cięzarnych, ale wynika z ich oferty, że tylko mozna go ćwiczyć miedzy 12 a 14 tyg ciąży.:confused:

Tutaj taki mały artykulik o aktywności ( róznego rodzaju ) w czasie ciazy: Ciąża - Aktywność w ciąży, ruch w ciąży, praca w ciąży

Ja tez by chciala chozic na basen ale moja gin powiedziala ze ten ktory jest blisko mojego domu to nie najlepszy pomysl. Niestety moje formy aktywnosci mozna pociagnac pod KAsie- tylko ja jeszcze nie usze biega za nikim, jezze autobusem (chociaz czasmi jestem zmuszona do wyjscia kilka przystankow wczesniej) i siedze za biurkiem :(

Ja też raczej za dużo się nie ruszam i nie zapowiada się na zmianę. Na czas ciąży musiałam zrezygnować nawet z rehabilitacji:-( Żal mi bardzo bo duzo mojej pracy przepadnie i po ciąży będę musiała zaczynać wszystko od nowa ale czego nei robi sie dla dziecka ;-)

reklama
Kluseczko masz rację tylko żebym mogła się w pełni zająć moim maleństwem będę musiała właśnie się rehabilitować. W opiece nad dzieckiem pomoże mi dużo mama no i mąż. Mamunia jest emerytowaną położną wiec lepszej pomocy nie mogę sobie wymarzyć, tym bardziej ze mieszkamy razem.

Do góry