reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwietniówki kulinarnie!!!

aenye Twoje też fajne wyszły następnym razem spróbuję takie zrobić jak Ty pół na pół z moimi :)

mitaginko nie szalej, bo zaplanujesz sobie kazdy dzień aż do terminu :-D
 
reklama
Odkurzam zakurzony wątek ;)

Sałatka cezar:

sałata lodowa
suszone pomidory 1 słoik
słonecznik łuskany (dodaję na oko, jakieś 2/3 szklanki)
ser żółty
pierś z kurczaka
grzanki (robię z bułki)
2 sosy knorra sałatkowe paprykowo ziołowy albo włoski - zależy jaki mam w domu

Dzień wcześniej na wieczór kroję dwie bułki w poprzek na małe kromki. Na drugi dzień jak są suche to kroję je w kostkę. Kroję kurczaka w kostkę i podsmażam z przyprawą do gyrosa. Grzanki podsmażam na oliwie z oliwek z przyprawą do gyrosa i dodatkowo z czosnkiem. Potem prażę na suchej patelni ziarna słonecznika i zostawiam żeby wystygły. Sałatę rwe drobno, dodaję suszone pomidory pokrojone w miarę drobno (kroję na małe paseczki), grzanki, kurczaka, ser żółty pokrojony w kostkę i słonecznik. Rozrabiam sosy sałatkowe i zalewam sałatkę. Mieszam i gotowe :) Wczoraj miałam tylko jeden sos, ale dolałam do sałatki oleju z pomidorów i też pyszne:)

Smacznego :)
 
ZAPIEKANKI ZIEMNIAKOWE A LA PATI

1. z porem:

potrzebne: ziemniaki, kurczak (piersi), por duzy, majonez, smietana, 2 jajka.
Ziemniaki obierasz, gotujesz w duzych kawalkach (cale albo polowki, tak, zeby potem w plastry moc je pokroic). gotujesz tak, zeby nie rozgotowac, ale zeby juz nie byly surowe.
W miedzyczasie podsmazasz piersi kurczaka pokrojone w kostke, a na druga patelnie wrzucasz skrojonego w drobne paski pora, dodajac pol sloika majonezu i ciut wody na start (musi sie zrobic taki sosik). podsmazasz kurczaka, az bedzie zrumieniony, a pora - az zmieknie.

potem w naczyniu zaroodpornym ukladasz warstwami: ziemniaki, mieso, na to por z sosem, znowu ziemniaki.

i teraz zalewa: pol duzej smietany, 2 jajka miksujesz razem z odrobina soli do smaku. zalewasz ta masa cala zapiekanke i wstawiasz do piekarnika rozgrzanego na 200st na jakies 30min :)

2. moja kielbasiana:

potrzebne: ziemniaki, kielbasa, cebula, ew. przyprawa typu zlocisty kurczak :-)

ziemniaki jak w pierwszym przepisie, gotujesz w duzych kawalkach az zmiekna (nie do konca).
kroisz grubo cebule (duzo lubie), kielbase w plasterki. tym razem nie zalewam niczym, po prostu wrzucam wszystko razem (nie dusze cebuli, tylko wrzucam z ugotowanymi ziemniakami i kielbasa, mieszam razem toto, dodajac odrobine oleju, zasypuje przyprawa) i na 40min do piekarnika :-) done!
 
ZAPIEKANKI ZIEMNIAKOWE A LA PATI

1. z porem:

potrzebne: ziemniaki, kurczak (piersi), por duzy, majonez, smietana, 2 jajka.
Ziemniaki obierasz, gotujesz w duzych kawalkach (cale albo polowki, tak, zeby potem w plastry moc je pokroic). gotujesz tak, zeby nie rozgotowac, ale zeby juz nie byly surowe.
W miedzyczasie podsmazasz piersi kurczaka pokrojone w kostke, a na druga patelnie wrzucasz skrojonego w drobne paski pora, dodajac pol sloika majonezu i ciut wody na start (musi sie zrobic taki sosik). podsmazasz kurczaka, az bedzie zrumieniony, a pora - az zmieknie.

potem w naczyniu zaroodpornym ukladasz warstwami: ziemniaki, mieso, na to por z sosem, znowu ziemniaki.

i teraz zalewa: pol duzej smietany, 2 jajka miksujesz razem z odrobina soli do smaku. zalewasz ta masa cala zapiekanke i wstawiasz do piekarnika rozgrzanego na 200st na jakies 30min :)

2. moja kielbasiana:

potrzebne: ziemniaki, kielbasa, cebula, ew. przyprawa typu zlocisty kurczak :-)

ziemniaki jak w pierwszym przepisie, gotujesz w duzych kawalkach az zmiekna (nie do konca).
kroisz grubo cebule (duzo lubie), kielbase w plasterki. tym razem nie zalewam niczym, po prostu wrzucam wszystko razem (nie dusze cebuli, tylko wrzucam z ugotowanymi ziemniakami i kielbasa, mieszam razem toto, dodajac odrobine oleju, zasypuje przyprawa) i na 40min do piekarnika :-) done!

Dzięki jesteś wielka :)
jutro zrobię bo dzisiaj potrawka z kurczaka :)
 
spox, a co do zapiekanek, kiedys robilam z surowych produktow (ziemniaki, mieso, por) to niestety straaaaaaasznie dlugo sie robily. ze 2-3h. bez sensu.

jeszcze wam wrzuce najpyszniejsze sledzie:

potrzebne: ziemniaki, sledzie matjasy, jedno jablko, jedna cebula, smietana duza 12%

sledzie kroisz w kostke srednia, jablka i cebule na drobniutenka kosteczke. zalewasz cala smietana i po wszystkim :-) najlepiej smakuja po 2-3 godzinach w lodowce :-)
a ziemniaki myjesz i gotujesz w skorkach :-) i tak to sie je! robi sie 5min a pychaaaaaaaaaaaaaaa ze szok!
 
aenye niedobra ale mi narobilas ochoty na sledzie a tu ciezko kupic :-( robie tak samo tylko bez jablka a do ziemniaczkow daje troche masla..mniam
 
Aenye Ty chyba ten przepis na śledzie to już w ciąży podawałaś, bo pamiętam, że się potem dziewczyny zajadały:tak: ja nie mogłam coś wtedy patrzeć nawet na śledzie:shocked2:
 
zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą:
3 cebule
300g szpinaku ( ja dawałam 500 prawie)
2 kiełbasy
1kg ziemniaków
mleko
masło
mąka
przyprawy ( bazylia, pietruszka, pregano itp)

cebulę pokroic w plastry i usmażyć dodać szpinak i smażyć do uzyskania jednolitej konsystencji didac przyprawy,odzielnie usmazyc kiełbase w plasterkach. zrobić sos beszamelowy:
mleko zagotować z łyżką masła dodac mąkę i gałke muszkatułową. ja robię na oko byle było gęste.
ziemniaki pokroic w plasterki i w naczyniu żaroodpornym przekładac:
ziemniaki, cebula+szpinak, kiełbasa sos. zakonczyc ziemniakami i sosem na końcu posypać tartym serem i do piekarnika na ok godzinę
 
reklama
Do góry