reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L4

reklama
I dla mnie spoko, że kobieta w ciąży potrzebuje odpocząć od pracy fizycznie, czy psychicznie. Czas ciąży jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Jeśli ktoś ma silę wtedy pracować, to bardzo fajnie, ale medalu nie będzie.

A myślisz, że ktoś pracuje dla medalu?
Ja pracuję bo uwielbiam swoją pracę, firmę, to co robię. Pracuję żeby moje dzieci żył w lepszym świecie (a pewnie nie będą przez takie darmozjady). Jestem obecnie w 4 ciąży, od 2, a może nawet 3 tygodni wymiotuję wszystkim co zjem lub wypiję. Nie obeszło się bez kroplówki, to super wiedzieć, że w przyszłości np. moja córka w takiej samej sytuacji dostanie częściowo płatne L4 albo w ogóle bo wcześniej latami, takie Panienki chciały sobie "odpocząć". Zdecydowanie im powinno się dać medal - medal DEBILA

I dla mnie spoko, że kobieta w ciąży potrzebuje odpocząć od pracy fizycznie, czy psychicznie. Czas ciąży jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Jeśli ktoś ma silę wtedy pracować, to bardzo fajnie, ale medalu nie będzie.
Nawet tego nie skomentuje. Już zostało tu napisane,że aby odpocząć bierze się urlop wypoczynkowy a nie chorobowe.

Ja pracuję bo uwielbiam swoją pracę, firmę, to co robię. Pracuję żeby moje dzieci żył w lepszym świecie (a pewnie nie będą przez takie darmozjady). Jestem obecnie w 4 ciąży, od 2, a może nawet 3 tygodni wymiotuję wszystkim co zjem lub wypiję. Nie obeszło się bez kroplówki, to super wiedzieć, że w przyszłości np. moja córka w takiej samej sytuacji dostanie częściowo płatne L4 albo w ogóle bo wcześniej latami, takie Panienki chciały sobie "odpocząć". Zdecydowanie im powinno się dać medal - medal DEBILA
Ale teraz się chwalisz czy żalisz, że pracujesz źle czując się w ciąży? Bo serio nie rozumiem... I wypraszam sobie sugerowanie, że jestem darmozjadem bo nie pracowałam w ciąży. Też lubię swoją pracę. Przez 15 lat może trzy razy byłam na zwolnieniu. Ale nie miałam najmniejszej ochoty ryzykować ciąży, bo jak już napisałam, praca z 25 dzieciaków, które mogą Cię w każdej chwili niechcący uderzyć w brzuch, bądź zarazić jakims szajsem, do bezpiecznych nie należy. Bez odbioru.

Ale teraz się chwalisz czy żalisz, że pracujesz źle czując się w ciąży? Bo serio nie rozumiem... I wypraszam sobie sugerowanie, że jestem darmozjadem bo nie pracowałam w ciąży. Też lubię swoją pracę. Przez 15 lat może trzy razy byłam na zwolnieniu. Ale nie miałam najmniejszej ochoty ryzykować ciąży, bo jak już napisałam, praca z 25 dzieciaków, które mogą Cię w każdej chwili niechcący uderzyć w brzuch, bądź zarazić jakims szajsem, do bezpiecznych nie należy. Bez odbioru.

Powinnam moje pozostałe dzieci oddać do domu dziecka :D

Mam nadzieje ze z każda wizyta u swojego ginekologa uświadamiasz go ze wypisując L4 na ciąże niszczy przyszłość Twoich dzieci i łamie prawo. Powinnaś, serio, jeśli jesteś tak sprawie oddana.

O to jest już komplet "guru" babyboom. Skąd w Was tyle jadu i złośliwości. @Morskawoda32 ma rację zacznijcie zmieniać krajowe realia poprzez politykę i odpowiednie ustawodawstwo. Niedługo wybory. Zapiszcie się do jakiejś partii politycznej
ale ustawodawstwo chyba już jest odpowiednie? 😅 Przepisy przewidują, że jeżeli ciężarna nie może wykonywać danej pracy, to pracodawca jest zobowiązany dostosować jej stanowisko, a jak nie jest w stanie, to zwolnić ją z obowiązku świadczenia pracy i wypłacać dalej wynagrodzenie. Co tu zmieniać?

reklama
ale ustawodawstwo chyba już jest odpowiednie? 😅 Przepisy przewidują, że jeżeli ciężarna nie może wykonywać danej pracy, to pracodawca jest zobowiązany dostosować jej stanowisko, a jak nie jest w stanie, to zwolnić ją z obowiązku świadczenia pracy i wypłacać dalej wynagrodzenie. Co tu zmieniać?
Zwiększyć odpowiedzialność karną dla kobiet na l4 i lekarzy wypisujących zwolnienia. Prowadzić kampanie społeczne w tym zakresie. Śmiało można z tym wyjść poza forum. Zadbajmy o przyszłość naszych dzieci

Do góry