reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L4

reklama
ale ustawodawstwo chyba już jest odpowiednie? 😅 Przepisy przewidują, że jeżeli ciężarna nie może wykonywać danej pracy, to pracodawca jest zobowiązany dostosować jej stanowisko, a jak nie jest w stanie, to zwolnić ją z obowiązku świadczenia pracy i wypłacać dalej wynagrodzenie. Co tu zmieniać?
Co to za przepisy które każdy bez problemu omija? To jest nieudolne. Karać pracodawcę który l4 proponuje bo oszczędza, lekarza który to l4 wypisuje i kobietę która na nie idzie. A na koniec ZUS który tego nie kontroluje.
A nie tylko na kobiety krzyczeć bo to wszystko ich wina.
Bawi mnie jak nikt nie widzi tutaj związku przyczynowo skutkowego. Ustawodawca ma własne prawo w dupie to jak inni maja je przestrzegać.
Ale przecież wszystko wina kobiet…

Zwiększyć odpowiedzialność karną dla kobiet na l4 i lekarzy wypisujących zwolnienia. Prowadzić kampanie społeczne w tym zakresie. Śmiało można z tym wyjść poza forum. Zadbajmy o przyszłość naszych dzieci
tylko, że zwiększenie odpowiedzialności karnej może przynieść odwrotny skutek i np. lekarze mogą się bać wystawiać L4 kobietom w ciąży, które mają faktycznie dolegliwości. Jeżeli któraś wymiotuje x razy dziennie i ledwo żyje, to to są jej słowa i ciężko to udowodnić, a na upartego można napisać zaświadczenie, że ma pracować zdalnie (jeżeli się da). Bo teoretycznie może pracować w domu z łóżka, z wiaderkiem pod ręką i między jednym mailem a drugim sobie na nim wisieć.
Myślę, że kampanie społeczne są dobrym wyjściem - zeby kobiety miały świadomość swoich praw, a pracodawcy wiedzieli, że one wiedzą i chcą je wykorzystywać. I te działania dziewczyn na forum to jest właśnie pierwszy krok - uświadamianie kobiet o ich prawach. Ja też dowiedziałam się tego stąd.

I w żaden sposób nie negujemy L4, gdzie kobieta ma do niego podstawy, zwłaszcza jak nie jest w stanie funkcjonować (ze względu na różne dolegliwości). I im się L4 należy.
A nie tym, co planują poodpoczywać, bo tak chcą. To niech sobie wezmą urlop wypoczynkowy czy też bezpłatny i niech odpoczywają. Bo jak sama nazwa wskazuje ma on służyć wypoczynkowi 🤷‍♀️

Widać, że kobiety, które poszły na L4 w ciąży (niekoniecznie z powodu np. ciąży zagrożonej) robią Ci tym wielką krzywdę. Może trzeba było iść na medycynę? I teraz byś mogła się wykazać i pouczać wszystkie kobiety i żadna by nie dostała od Ciebie L4 😉

@mała9595 Może trzeba było. A robią krzywdę nie tyle co mi (bo ja już swoje lata mam), ale innym kobietom, które dopiero planują mieć dzieci lub wchodzą na rynek pracy 🤷‍♀️ Obecnie walczę o lepsze jutro dla swoich dzieci. Ale widać tutaj Waszą krótkowzroczność i popieranie rozdawnictwa publicznych pieniędzy.

Widać, że kobiety, które poszły na L4 w ciąży (niekoniecznie z powodu np. ciąży zagrożonej) robią Ci tym wielką krzywdę. Może trzeba było iść na medycynę? I teraz byś mogła się wykazać i pouczać wszystkie kobiety i żadna by nie dostała od Ciebie L4 😉
W sumie to zrobiły też szkodę same sobie bo okres chorobowego to okres nieskładkowy i będą miały mniejszą emeryturę. A wystarczyło aby pracodawca zwolnił je z obowiązku świadczenia pracy skoro warunki były szkodliwe.

@mała9595 Może trzeba było. A robią krzywdę nie tyle co mi (bo ja już swoje lata mam), ale innym kobietom, które dopiero planują mieć dzieci lub wchodzą na rynek pracy 🤷‍♀️ Obecnie walczę o lepsze jutro dla swoich dzieci. Ale widać tutaj Waszą krótkowzroczność i popieranie rozdawnictwa publicznych pieniędzy.

Mysle, że powinnaś wyjść na ulice i głośno o tym mówić. To forum to za mało.
Uważam, że każdy powinien zająć się sobą i nie zaglądać drugiemu w gary 😉
P.S. Powodzenia w walce o lepsze jutro 💪

Mam nadzieje ze z każda wizyta u swojego ginekologa uświadamiasz go ze wypisując L4 na ciąże niszczy przyszłość Twoich dzieci i łamie prawo. Powinnaś, serio, jeśli jesteś tak sprawie oddana.

Mój ginekolog jest przeciwnikiem zwolnień i nie daje ich na piękne oczy także nie muszę mu tego tłumaczyć :)

reklama
Do góry