reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L4

Idą bo mogą, bo jest luka w prawie która im na to pozwala. I zapewne niewiele z nich idzie na ten urlop ponieważ jak to ujęłaś ‚szefuncio kazal’ tylko dlatego ze mogą sobie posiedzieć w domu i dostać za to kasę. Trochę ograniczonym moim zdaniem jest latanie z szabelka i atakowanie kobiet które z tego korzystają. Jeśli aż tak bardzo to przeszkadza to trzeba krzyczeć do ustawodawcy, rzadu i pracodawców. To nie kobiety są tutaj źródłem problemu, serio 😂 zabierasz się za krytykę od totalnie złej strony.

I nie, nie korzystam. Mieszkam w UK, tutaj ciąża nie daje żadnych przywilejów, nawet ta z problemami. Pracować będę do końca 38tc, chyba ze wcześniej urodzę.
Ale to nie jest kwestia luki w prawie bo jej tak naprawdę nie ma. Przepisy mówią jasno co powinno się zrobić. Bardziej trzebaby uderzyć, oczywiście jak ktoś ma na to ochotę i czas, w ZUS aby zwiększył kontrolę zwolnień chorobowych. A może i w ustawodawcę aby jednak chorobowe w ciąży było płatne 80 % a nie 100 %. Jestem pewna,że wtedy znacznie by się obniżyła ich ilość.

reklama
Idą bo mogą, bo jest luka w prawie która im na to pozwala. I zapewne niewiele z nich idzie na ten urlop ponieważ jak to ujęłaś ‚szefuncio kazal’ tylko dlatego ze mogą sobie posiedzieć w domu i dostać za to kasę. Trochę ograniczonym moim zdaniem jest latanie z szabelka i atakowanie kobiet które z tego korzystają. Jeśli aż tak bardzo to przeszkadza to trzeba krzyczeć do ustawodawcy, rzadu i pracodawców. To nie kobiety są tutaj źródłem problemu, serio 😂 zabierasz się za krytykę od totalnie złej strony.

I nie, nie korzystam. Mieszkam w UK, tutaj ciąża nie daje żadnych przywilejów, nawet ta z problemami. Pracować będę do końca 38tc, chyba ze wcześniej urodzę.
to nie jest krytyka to po pierwsze, po drugie skoro jesteś w UK to zajmij się lukami w UK ;) raczej nie znasz problemu jaki teraz panuje w Polsce i jakie są tego konsekwencje, tej "luki w prawie jak to nazwałaś ".

to nie jest krytyka to po pierwsze, po drugie skoro jesteś w UK to zajmij się lukami w UK ;) raczej nie znasz problemu jaki teraz panuje w Polsce i jakie są tego konsekwencje, tej "luki w prawie jak to nazwałaś ".
Proszę Cie nazwij ten problem.
Wydaje mi się ze winisz o niego kobiety, kiedy powinnaś wziąć swoją szabelkę w rękę i walczyć gdzieś indziej 😉

pierwszej części wypowiedzi nie skomentuje, taka dorosła. W stylu: jak ci się w Polsce nie podoba to się wyprowadz. Poziom rozmówcy ujawniony 🤦🏼‍♀️

Ale to nie jest kwestia luki w prawie bo jej tak naprawdę nie ma. Przepisy mówią jasno co powinno się zrobić. Bardziej trzebaby uderzyć, oczywiście jak ktoś ma na to ochotę i czas, w ZUS aby zwiększył kontrolę zwolnień chorobowych. A może i w ustawodawcę aby jednak chorobowe w ciąży było płatne 80 % a nie 100 %. Jestem pewna,że wtedy znacznie by się obniżyła ich ilość.
I w lekarzy którzy je wypisują bez wskazań? Pracodawców dla których to jest łatwiejsze rozwiązanie?

Mam takie wrażenie ze tutaj na forum się krzyżuje kobiety które idą na to nieszczęsne l4. A przecież problem jest dużo bardziej złożony.

Przykro czytać jak kobieta kobiecie wilkiem 😞

@Morskawoda32 Proponuję byś zapoznała się z prawem zasiłkowym i kodeksem pracy. Jak już przeczytasz, to daj znać czy zrozumiałaś 🤷‍♀️
No ale czy to kobiet wina ze prawo jest przez nikogo nie przestrzegane? Rozpoczynając na ustawodawcy, poprZez ZUS, pracodawców, lekarzy i na tej biednej obwinionej przez strzegąca zasad witch84 kobiecie kończąc.

No ale ok 🤦🏼‍♀️

reklama
@Morskawoda32 I widzisz - nie żyjesz w Polsce, więc nie znasz realiów. Ile tych z tych kobiet zaniosło do pracodawcy zaświadczenie od lekarza o przeciwwskazaniu do wykonywania danej pracy/czynności?? Tak myślę, że jak jest o 1% to będzie sukces. Także wracaj sobie do UK i tam sobie kształć i się tam wypowiadaj.

Do góry