Witam Was dziewczyny. Wg kalendarzyka jestem w 8 tygodniu ciąży, ciąża Potwierdzona testami i beta hcg. Wizytę u ginekologa mam 4.09 będzie to pierwsza wizyta z racji że o ciąży dowiedziałam się przed wylotem na urlop.. Mój urlop już minął, dzis powinnam iść pierwszy dzień do pracy. Jeśli w środę mam wizytę u lekarza to czy jest w stanie mi wypisać l4 od poniedziałku? Dwa dni do tyłu? Moja praca jest ciężka psychicznie i fizycznie. Pytam żeby się nie stresować żeby w pracy nie było problemów.
reklama
Rozwiązanie
Każdy bierze zwolnienie z innych powodów. Ja zrezygnowałam przez pracę z chemią. Na dobrą sprawę mogłabym siedzieć do końca, ale tonery z którymi pracuję szkodzą płucom, nerką i wątrobie. Po 2 miałam okropne bóle podbrzusza i krzyża od siedzenia, a praca siedząca, jak przyszedł klient i coś chciał to bardzo szybko zapominał, że obsługuje go kobieta w ciąży. Dodatkowo dziecko ułożyło się nisko i ugniatało na zrosty po operacji z przed bardzo wielu lat. Na maderę nie latam
Jak wychodzę z domu to biorę paragony, żeby nie było, że sobie wakacje urządziłam i tyle... a to że pójdę do apteki okrężną drogą to już bez przesady.
Czyli może mi wypisać łącznie z środa? Nie muszę się o nic martwić?Dwa dni do tyłu może maksymalnie.
Patrycja35
Fanka BB :)
Tak max dwa dni wstecz....
Nie widzę innej opcji by nie wypisał.. W ciąży nie najlepiej się czuje, a w 48 stopniowym upale, dzwiganiu i stresie to chyba oczywiste. Mój pracodawca wie że jestem w ciąży i zdaje sobie sprawę z tego że mogę pójść na l4.Pytanie tylko czy w ogóle wypisze zwolnienie. Ciężka praca nie jest powodem do niego. Pracodawca powinien przenieść Cię na takie stanowisko aby nie narażać Ciebie i dziecka.
jasani
Ale to nie pracodawca o tym decyduje tylko lekarz. Moze być tak, że wypisze papier, że jesteś w ciąży a pracodawca musi Ci zapewnić inne stanowisko. Skoro ciąża nie jest zagrożona to lekarz może nie widzieć podstaw do wystawienia ZLA. Takie jest prawo. W praktyce bywa różnie.Nie widzę innej opcji by nie wypisał.. W ciąży nie najlepiej się czuje, a w 48 stopniowym upale, dzwiganiu i stresie to chyba oczywiste. Mój pracodawca wie że jestem w ciąży i zdaje sobie sprawę z tego że mogę pójść na l4.
Patrycja35
Mnie siw lekarz odrazu pytal czy chce l4 na cala ciaze....wiec uwazam ze to nie bedzie problemPytanie tylko czy w ogóle wypisze zwolnienie. Ciężka praca nie jest powodem do niego. Pracodawca powinien przenieść Cię na takie stanowisko aby nie narażać Ciebie i dziecka.
reklama
jasani
Twój lekarz tak a inny może nie wystawić.Mnie siw lekarz odrazu pytal czy chce l4 na cala ciaze....wiec uwazam ze to nie bedzie problem
reklama
U
użytkownik 191
Gość
Zależy od lekarza. Znam dziewczynę, której nie chciał wystawić w 5 miesiącu ciąży mimo pracy fizycznej. Jego tłumaczenie pracodawca musi zapewnić ciężarnej warunki do pracy.Mnie siw lekarz odrazu pytal czy chce l4 na cala ciaze....wiec uwazam ze to nie bedzie problem