reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

L4, zasiłki, urlopy wypoczynkowe, wychowawcze , macierzyńskie

reklama
jak widać co kraj to obyczaj.. U nas również wszystko odbyło się bez nr pesel, gdyż na niego czeka się u nas miesiąc. Jutro właśnie udaję się go odebrać - mam nadzieję, że już będzie, bo potrzebuję Kacpra dopisać do swojego ubezpieczenia.

mam jeszcze pytanie o to becikowe gminne. za jaki rok podatkowy dołączam zaświadczenie o dochodach? bo niby za 2005, a co on ma do rzeczy? wtedy byłam panną. nie czaje tych procedur.

mam jeszcze pytanie o to becikowe gminne. za jaki rok podatkowy dołączam zaświadczenie o dochodach? bo niby za 2005, a co on ma do rzeczy? wtedy byłam panną. nie czaje tych procedur.

Troszkę się wtrące :-p tak za 2005 rok daje się do sierpnia po sierpniu już trzeba mieć za 2006 rok :tak: Ja też byłam panną i jestem :-p ale zaświadczenie musiałam zanieść i swoje i jego mimo że nie jesteśmy małżeństwem ;-)

dzięki gosia. to być moze zaczekamy do sierpnia:-D, bo inaczej to raczej kasy z urzedu miasta nie dostaniemu.

złozyłam dzis wniosek o becikowe wreszcie i to u nas składa się w urzędzie miasta. Pani bardzo miła i powiedziała mi, ze moze i dostane drugi tysiac, ale podała kilka warunków, ktore musiałabym miec, a jendym z nich jest to, ze mialabym przedstawic zarobki za jeden miesiac pracy w 2006r, a moj pracodawca to czubek i nie wiem jak uda mi sie to załtwic. mam z nimi wciaz kłopoty.

mam jeszcze jeden problem. właśnie dziś sie dowiedziałam, ze moj świetny pracodawca ogłosił upadlość i co teraz? czy ja będę otrzymywała macierzyński z zusu w takim przypadku czy nie? bo jak nie to świetnie. my tu teraz mamy wydatki na mieszkanie a tu co. takie nespodzianki. swoja drogą ta upadłość to po to, zeby pozbyc się kłopotu w postaci kilku cięzarnych pracownic, ktore albo sa na L4 albo na macierzyńskim albo na wychowaczym. i zobaczcie na jaką ja firmę trafiłam. nie dośc, z całą ciąze walczyłam o terminowe dostarczanie zwolnien do zusu i o książeczkę ubezipeczeniową, ktora i tak dostałam 2 tygodnie po urodzeniu to jeszcze teraz nie wiem nawet jak zdobędę info o wynagrodzeniu za jeden przepracowany miesiac.

Jeżeli twój pracodawca szerlock ogłosił upadłość już po twoim porodzie, to świadczenie ci się należy. Gorzej byłoby, jakby to zrobił wcześniej.

Dziewczyny nie wiem czy ktoś już o to pytał, ale niestety nie mam czasu przeczytać wszystkich zaległych postów więc spytam

Jak wygląda sprawa zasiłku macierzyńskiego, tzn. Jeśli jestem zatrudniona w firmie państwowej na pełny etat i umowę, to ile % pensji stanowi zasiłek macierzyński bo się połapać nie mogę

reklama
zuziakacper - dziecko bez peselu jest automatycznie podłączone pod Twoje ubezpieczenie do ukończenia 3-go miesiąca życia

Do góry