reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

L4, zasiłki, urlopy wypoczynkowe, wychowawcze , macierzyńskie

Krupko-ja tez na poczatku zwariowałam;-),co lepsze prosiłam jeszcze o opieke meza nademna po wyjsciu ze szpitala i mi odmowili:no:
Mi sie wydaje, ze nie mają prawa!
Za każdym razem michał brał opieke i o ile dobrze pamietam to sam mógł
podać na lie chce dni, maksymalnie to było chyba do dwóch tygodni

reklama
Mój mężulo dostał właśnie zwolnienie na opiekę nade mną od swego lekarza rodzinnego na podstawie mojej karty ciąży.
Przedstawił kartę ciąży, a jestem w zagrożonej ze względu na krótką szyjkę i dostał zwolnienia ile chciał.

ja słyszałam, że po cc należy się mężowi 2 tygodnie l4 - opieki nad żoną i dzieckiem. U mnie w pracy była taka sytuacja i koleś wiedział dużo wcześniej że będzie na l4.
Ale z tym macierzyńskim Żyrafki to przegięcie, bo ponoć to prawo ciężarnej wziąść urlop macierzyński 2 tyg przed terminem porodu - a nie obowiązek!!! A przecież wrócić do pracy raczej nie można leżąc w szpitalu!

burdel w służbie zdrowia mamy taki, że łatwo się w tym pogubić, bo człowiek głupieje! koszmar dziewczyny, a jeszcze idź i walcz o swoje, to mało cię zabiją :no:

Mamooli a taka opieka nad żoną po porodzie jest płatna 100% czy 80%?
Powiem Wam, że to naprawdę zgłupieć można. Robią nas w jajo jak tylko potrafią :wściekła/y:

czy można jakos inaczej pokazac ze jest sie ubezpieczonym niz legitymacja, rmua, kwitkiem opłaconej składki? bo ja sie teraz boje rodzic (a moge juz jak Kacperek zechce:-) ) poniewaz nie mam legitymacji, a moja firma sie nie spieszy. moze mozna pokazac umowe o prace albo kopie zwolnienia lekarskiego. jest tu ktos z bydgoszczy i wie moze jak to działą w naszych szpitalach? w ustawie jest zapisane, ze pracodawca od razu powinien wyrobic ksiazeczke, ale w praktyce tak nie jest. moze ktoras z was miala podobna sytuacje?
a i przepraszam dziewczyny za to wtrącenie, bo widzę, ze inny temat teraz omawiacie. miejcie i mnie na uwadze :-)

Wydaje mi się, że brak legitymacji nie powinien być przeszkodą, jeśli pokaże się dowód osobisty - na tej podstawie łatwo ustalić, czy jest się ubezpieczonym, a w razie braku ubezpieczenia szpital i tak musi rodzącą przyjąć, tyle, że obciąży ją kosztami.

Aha! I wynagrodzenie też powinno o czymś świadczyć, więc można wziąć wyciąg z konta na przykład.

I jeszcze jedno - taką legitymację też łatwo przecież podrobić, więc trudno, aby szpital się tylko na niej opierał.

reklama
No i jak ma się prawo do rezygnacji z urlopu macierzyńskiego na czas pobytu dziecka w szpitalu do rzeczywistości??:wściekła/y:
urlop macierzyński liczony jest od dnia urodzenia dziecka (chyba że do 2 tyg wcześniej, ale z tego co słyszałam to pracownik musi napisać podanie że tak chce zrobić a nie jest to jego obowiązkiem - tzn pójście na wcześniejszy macierzyński). No i potem musi wykorzystać min 8 tygodni. Jeżeli dziecko nadal leży w szpitalu to może zawiesić urlop i wrócić do pracy, po czym wrócić na macierzyński jak dziecko wyjdzie ze szpitala. Więc właściwie zawiesić urlop można tylko w przypadku gdy dziecko naprawde bardzo długo potrzebuje opieki szpitalnej.

Do góry