reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L4, zasiłki, urlopy wypoczynkowe, wychowawcze , macierzyńskie

Kacper, jeśli to pierwsze pismo z ZUSu, to jest to raczej ORZECZENIE, które nie jest wysyłane do pracodawcy, DECYZJA wysyłana jest nieco później. (Ja nadal nie dostałam, choć orzeczenie przyszło juz jakieś 2 tyg. temu:baffled: )

a mi pani z zusu powiedziala,ze tylko jeden dokument wystawiaja i wysylaja do pracownika i pracodawcy,czyli musi to byc od razu decyzja.ja tez jeszcze na nia czekam,choc wiem,ze w ubieglym tygodniu zostala wystawiona.kuzwa,jak nie wyplaca na czas,to za co ja czynsz oplace?chyba na doopie pod latarnia dorobie...

reklama
No cóż Betka chętni by pewnie byli ale musiałabyś iść pod tą latarnię z krzesełkiem, bo z brzuszkiem ciężko się stoi :-D
Ja też będę miała problem jeśli mi nie zapłacą normalnie, bo na moim koncie mamy ustawione zlecenia stałe na raty i rachunki i będziemy musieli kombinować :wściekła/y:

No to pani z ZUSu coś pokręciła Betka - na 100%

Co do macierzyńskiego - kobieta ma PRAWO wziąć go na 2 tyg. przed terminem porodu, nie jest to w żaden sposób obowiązkowe. Mówili nawet o tym ostatnio na TVN Style, że kobieta takie prawo ma, ale najczęściej jest tak, że jak już nie chce pracować, to po prostu idzie do lekarza po zwolnienie.

Szerlock - nie musisz się przejmować zasiłkiem reh. - gdybyś była na zwolnieniu od początku XII, to 182 dni minie Ci ostatniego maja - do tego czasu, to chyba urodzisz, co? ;-)

krupka postaram się urodzić do tego czasu... ale mnie rozbawiłas tym:-D
dzieki:-)
wie ktoras moze jak to wygląda z wychowawczym, gdy się przekracza 504zł, ale przez umowe o dzieło.

Zdaje się, że źródło dochodów nie jest istotne, więc jak przekraczasz, to przekraczasz i już :confused:

dzisiaj dostałam informację od moich kobitek z pracy, że ZUS wydał orzeczenie w mojej sprawie i przyznali mi świadczenie na 2 mc:tak: idę jutro na pocztę odebrać polecony, to pewnie to orzeczenie:eek: ulżyło mi, że mam to z głowy:-)

No wreszcie przyszła decyzja! (26.02 wniosek, 10.03 orzeczenie, 21.03 pismo z "mojego" ZUSu do ZUSu "pracodawcy", 05.04 decyzja z ZUSu "pracodawcy")
Płatnik składek ma mi wypłacać świadczenie przez 2 m-ce, ale "nie dłużej jednak niż do dnia poprzedzającego datę porodu". Czyli nie musicie się bać, że ktos Was wyśle na macierzyński wcześniej niż przed porodem :-)

Chyba, że macie tak jak ja - termin mam na 12.05, a świadczenie do 27.05, więc gdyby maleństwo chciało wyjść po 27.05, to nie pozostaje mi nic innego jak powrót do pracy (wykluczam!) albo skorzystanie z prawa do wcześniejszego macierzyńskiego. Jednak zamierzam przekonać dziecinę, że nie ma co czekać tak długo ;-)

szerlock z tego co czytałam to nie możesz skrócić macierzyńskiego żeby wrócić wcześniej do pracy, możesz się macierzyńskim podzielić z ojcem dziecka ale dopiero po 14 tygodniach. Wydaje mi się ze przerwać go też nie można.

reklama
urlop macierzyński można przerwać gdy dziecko wymaga opieki szpitalnej, ale i tak musisz po urodzeniu wykorzystać 8 tygodni i wtedy możesz przerwać i wrócić na urlop, gdy dziecko wyjdzie ze szpitala (art.181 kodeksu pracy),
A i można zrzec się macierzyńskiego na rzecz wychowującego ojca, ale tylko części urlopu. Pracownica musi wykorzystać conajmniej 14 tygodni po porodzie (art.180 &5).

Do góry