reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

L4 w ciąży wypłacane przez ZUS

Tak - i w zasadzie od tego w jakim czasie dostarczy on zwolnienie lekarskie do ZUS zależy kiedy wypłacą Ci pieniądze (a niestety nie ma prawnie ustalonego, ile ma na to czasu). Na szczęście mają wejść zwolnienia elektroniczne, które będą od razu przekazywane do ZUS.
Ja osobiście zachodziłam do pracodawcy by postawił pieczątkę, że zwolnienie otrzymał i sama wiozłam do ZUSu.

reklama
Wystarczy wiedzieć od kiedy poszłaś na zwolnienie. Za pierwsze 33 dni w danym roku kalendarzowym płaci pracodawca, za kolejne ZUS.

Drogie Panie. Lekarka popełniła błąd na moim l4.. Niestety wpisała date o jeden dzien późniejszą i nastąpił brak ciągłości l4.
Pani doktor korektę na moim druczku naniosla natomiast na swoich druczkach nie mogla tego zrobic, gdyz zostaly oddane do ZUS. Jakich mogę spodziewać sie problemów w zwiazku z zaistniałą sytuacją?
Zapewne wypłata zasiłku zostanie wstrzymana..

@andzii21 Czy w tym roku kalendarzowym pracodawca wypłacił Ci za 33 dni wynagrodzenie chorobowe?
Rozumiem, że przyczyna niezdolności do pracy na zwolnieniu jest wciąż ta sama? Moim zdaniem mimo jednodniowej przerwy zasiłek chorobowy będzie nadal liczony jako ciągły.
Natomiast jeśli chodzi o pracodawcę - jeśli był to dzień pracujący - będziesz miała nieobecność nieusprawiedliwioną (chyba, że masz dobre układy i pozwolą Ci wypisać jeden dzień urlopu wypoczynkowego). Jeśli była to sobota/niedziela/święto nie będące dniem pracującym, to nie ma mowy o nieobecności nieusprawiedliwionej.

Tak, teraz zaczyna płacić mi ZUS.
Przyczyna niezdolności nadal taka sama.
Zadzwonili do mnie z biura, 1.11 byl dniem wolnym od pracy, ale powiedzieli mi ze nie ma ciągłości i zebym udala sie do lekarki, a ta z kolei zeby wypisala l4 od 1.11. Pani doktor tak tez zrobiła, z tym ze mogla poprawic tylko mój druczek bo reszta poszla do ZUS-u.

No to dalej niestety nie pomogę. Nie wiem co na to ZUS jak dostanie inne zwolnienie od lekarza, a inne od pracodawcy. To raczej nie będzie Twój problem. Jak się sprawa wyjaśni - mogłabyś mi dać znać jak to się skończyło?

Sytuacja raczej jest taka, ze ZUS od lekarza dostanie inne, a od pracodawcy inne, z tym ze z naniesiona poprawka i pieczątką.
Oczywiście, dam znać jak sprawa sie zakończy, mam nadzieję ze szybko.
Trzymajcie kciuki :)

Drogie Panie, wypłatę z ZUS dostałam 27.11(l4 do 28.11) z tym ze brakuje okolo 140zl, myślę ze pozniej zostanie to nadplacone. Wezwań zadnych nie bylo i wszystko skończyło się dobrze :)

reklama
Do góry