reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwolnienie L4 w ciąży

Zawsze można takiego pracodawcę zgłosić do PIP. Poza tym wątpię aby pracodawca wiedząc o ciąży pracownicy wysłał ją celowo do pracy niebezpiecznej. Ściągnął by na siebie jeszcze większe kłopoty.
Miałam sytuację, że pracodawca polecał mi pracę teoretycznie niedozwoloną dla kobiet w ciąży, mówiac że to przecież nic takiego...

reklama
Ale to, że potrafi nie oznacza, że jest to zgodne z prawem pracy i że mamy się na to godzić.
Tak długo, jak my idziemy pracodawcy na ustępstwa, to on się nie nauczy dostosowywania stanowiska pracy.
Nie napisałam, że jest to zgodne z prawem pracy 😉 a jedynie, że takie sytuacje się niestety dzieją

Rusztowania powyżej 3m wysokości + chemikalia.
No to jeżeli na to pozwoliłaś to już niestety ciezko coś na to poradzić. Powinnaś zanieść do pracodawcy zaświadczenie, w którym zawarta jest informacja jakich prac wykonywać nie możesz na swoim stanowisku. Wątpię, że pracodawca takie coś zlekceważyłby. A chorobowe nie jest wyjściem z takiej sytuacji.

Z tego co wiem, to nie ma zakazu pracy na wysokości dla kobiet w ciąży. A jeśli chodzi o chemikalia, to też nie jest tak, że wszystkie są szkodliwe. Należy sprawdzić karty charakterystyk.

Zawsze można takiego pracodawcę zgłosić do PIP. Poza tym wątpię aby pracodawca wiedząc o ciąży pracownicy wysłał ją celowo do pracy niebezpiecznej. Ściągnął by na siebie jeszcze większe kłopoty.
na temat pracy PIP wolę się nie wypowiadać 😑
Mogę tu opisać całe strony z zaniechań i machlojstw w zakładach, gdzie pracownicy w końcu zawiadomili PIP ... a ten nic nie zrobił, bo rozmowy toczą się za zamkniętymi drzwiami pomiędzy pseudokontrolerami a szefostwem zakładu.

A na koniec w ramach " podziękowania" wszyscy pracownicy żegnają się z wszelkimi premiami.
I to nie jest odosobniony przypadek z jednego zakładu gdzie pracował mąż.
To historia innego zakładu gdzie PIP ma kontrole regularnie i nic.
To historia znajomej gdzie w zakładzie są takie naruszenia praw, że to się wierzyć nie chce że dzieje się to w Polsce w czasach obecnych .

No to jeżeli na to pozwoliłaś to już niestety ciezko coś na to poradzić. Powinnaś zanieść do pracodawcy zaświadczenie, w którym zawarta jest informacja jakich prac wykonywać nie możesz na swoim stanowisku. Wątpię, że pracodawca takie coś zlekceważyłby. A chorobowe nie jest wyjściem z takiej sytuacji.
Ale ja nie napisałam nigdzie, że pozwoliłam 🤷‍♀️ ;) nie zgodziłam się wtedy. Napisałam tylko tyle, że są sytuacje, w których pracodawca takie rzeczy robi (niestety) i czasem trzeba się mocno naszarpać w walce o swoje prawa, nie raz niestety na drodze prawnej...

reklama
na temat pracy PIP wolę się nie wypowiadać 😑
Mogę tu opisać całe strony z zaniechań i machlojstw w zakładach, gdzie pracownicy w końcu zawiadomili PIP ... a ten nic nie zrobił, bo rozmowy toczą się za zamkniętymi drzwiami pomiędzy pseudokontrolerami a szefostwem zakładu.

A na koniec w ramach " podziękowania" wszyscy pracownicy żegnają się z wszelkimi premiami.
To jest właśnie niestety smutna rzeczywistośc, a najbardziej smutna wtedy kiedy kobieta nie może sobie pozwolić np.na wstrzymanie wypłaty na dłuższy okres czasu albo zwyczajnie boi się, że będzie miała przez to batalie sądowe i do czasu rozwiązania sprawy zostanie bez kasy. Jeszcze raz podkreślę - nie piszę że to dobrze i że trzeba się na to godzić. Zaznaczam jedynie, że są różne sytuacje i zagrywki ze strony pracodawcy 😉

Z tego co wiem, to nie ma zakazu pracy na wysokości dla kobiet w ciąży. A jeśli chodzi o chemikalia, to też nie jest tak, że wszystkie są szkodliwe. Należy sprawdzić karty charakterystyk.
Te, z którymi ja pracowałam są zakazane i moga wykazywać szkodliwe działanie na płód. Studiowałam wtedy wszystkie przepisy i karty charakterystyk. Np. toluen i inne rozpuszczalniki organiczne są szkodliwe i zakazane ;) podobnie jak praca na wysokim rusztowaniu, bo jest to praca na wysokości ze wspinaniem się po drabinach itd.
Link do: Prace niebezpieczne lub szkodliwe dla kobiet w ciąży 😉

Do góry