reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

l4 w ciazy pytanie

Dzień dobry :)
Potrzebuje pomocy
Moje wynagrodzenie wynosi 1530 na rękę
Obecnie mam zwolnienie z powodu ciazy od 5.05-28.05 2018 za które pieniążki wypłaci mi tym razem ZUS
Ile mi przysługuje pieniędzy ?
Podobno ZUS coś odciąga od danej kwoty do wypłaty
Pozdrawiam :)

Masz 100% płatne, ZUS nic nie odciąga, ma tylko nieco inny przelicznik, ale różnica jest niewielka właśnie, także nie martw się :)

reklama
Witam. A ja mam pytanie również dotyczące L4 w ciazy. Więc tak umowę podpisalam na poczatku maja jak się okazuje byłam już w ciazy,ale o tym nie wiedzialam. I moje pytanie jest : czy jak lekarz da mi L4 to pracodawca może mnie zwolnic, bo nie przepracowałam nawet miesiąca na umowie? Proszę o odpowiedź :)

Witam. A ja mam pytanie również dotyczące L4 w ciazy. Więc tak umowę podpisalam na poczatku maja jak się okazuje byłam już w ciazy,ale o tym nie wiedzialam. I moje pytanie jest : czy jak lekarz da mi L4 to pracodawca może mnie zwolnic, bo nie przepracowałam nawet miesiąca na umowie? Proszę o odpowiedź :)

Umowę na okres próbny podpisałaś? Jeśli na okres próbny, który nie przekracza 1 miesiąca, to nie jesteś chroniona. Jeśli dłuższy, a rozwiązanie umowy przypadałoby po upływie trzeciego miesiąca (12 tygodni) to wtedy przedłużą umową do dnia porodu. Podobnie jest z umową na czas określony.

Umowę na okres próbny podpisałaś? Jeśli na okres próbny, który nie przekracza 1 miesiąca, to nie jesteś chroniona. Jeśli dłuższy, a rozwiązanie umowy przypadałoby po upływie trzeciego miesiąca (12 tygodni) to wtedy przedłużą umową do dnia porodu. Podobnie jest z umową na czas określony.
Chroniona jesteś dopiero od 3 miesiąca ciazy
Jeżeli ciąża jest krótsza pracodawca może cię zwolnić bez podania przyczyny ponieważ nie obowiązuje go „przymusowe” trzymanie ciebie jako swoją pracownice :(

A jeśli przepracuje te trzy miesiące to może mnie zwolnić? Bo jakby nie patrzeć to umowę podpisalam jak juz byłam w ciazy..

A jeśli przepracuje te trzy miesiące to może mnie zwolnić? Bo jakby nie patrzeć to umowę podpisalam jak juz byłam w ciazy..
To zależy od pracodawcy
Podobno jak masz umowę na czas nieijreslony to nie może ale taka prawda , ze wszystko może ... jak jest kawał chama to ci położy wypowiedzenie na stole bez żadnych konsekwencji . Zawsze możesz spróbować usiąść pogadać z nim powiedzieć jaka jest sytuacja i albo zrozumie albo nie

Kurczę myślałam, że sa jasne przepisy ze kobiety w ciąży są chronione od któregoś tam miesiąca mając taką i taka umowe... No cóż postaram sie dowiedziec czegoś dzisiaj od lekarza a jak nie to pogadam z pracodawcą..

Kurczę myślałam, że sa jasne przepisy ze kobiety w ciąży są chronione od któregoś tam miesiąca mając taką i taka umowe... No cóż postaram sie dowiedziec czegoś dzisiaj od lekarza a jak nie to pogadam z pracodawcą..
Tzn jesteś chroniona ale od 3 miesiąca ciazy ;)
Tylko nie wiem jak jest wtedy mając umowę na czas określony czy później Ci przedłuży czy ZUS cię wtedy od razu weźmie :) najlepiej dowiedz się w zusie albo mopsie w takich instytucjach bo lekarz szczerze może sam nie wiedzieć
Ja np pracując w gastronomi mam umowę od września 2017 na czas nieokreślony , kiedy dowiedziałam się w 5 tyg , ze jestem w ciazy nie chciałam nic mówić szefowi itp powiedziałam tylko „zaufanym” osoba z którymi pracowałam , żeby po prostu ode mnie nie wymagały dźwigania itp jednak jakaś „dobra”duszyczka poszła i mu powiedziała ...
Wziął mnie ma rozmowę itp z zapytaniem czy mam mu coś do powiedzenia itp i wtedy to zrobiłam .
Później dowiedziałam się , ze powiedział mojej koleżance takie słowa ,, gdybym był wredny to w tym momencie położył bym jej wypowiedzenie na stół ponieważ , do 9 tygodnia nie jest chroniona itp „
No ale tak nie zrobił tym bardziej , ze wiedział o tym od dawna , ze chce mieć dziecko .
Każdy szef jest inny jeden wyrozumiały drugi nie ...

reklama
Dziewczyny - nie wprowadzajcie w błąd. Pracodawca nie może zwolnić pracownicy w ciąży, jeśli koniec umowy wypada po 3 miesiącu ciąży - także zwolnić Ciebie od pierwszego dnia, w którym powiadomisz go o ciąży.
Szczerze mówiąc - nie chciałabym mieć pracownicy, która nie powiadamia o ciąży przed podpisaniem umowy.

Do góry