reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

co do wyprawiania urodzin to ja robię dwa przyjęcia, dla dzieci i ich mam w środę a dla rodziny w sobotę. Dla dzieci planuję tylko przekąski ale jeszcze nie wiem co i jak. Dzieci będą w wieku - dwójka roczniaków <z moim Filipem> , 2.5 letni chłopiec i 6cio letnia dziewczynka. Macie jakiś pomysł na przekąski i zabawy?
a dla rodziny planuję obiad, schab w coli z ananasem plus tort i jakieś przekąski.
Viki dużo gości się spodziewacie? Po urodzinkach pewnie znów wstawisz piękne fotki Vikuni i znów nie będę mogła się napatrzeć :tak: już czekam na sesję :):):)

Olga u nas też Filip przez jakiś czas miał taki okres że wypluwał, wiercił się w krzesełku, nie chciał jeść, wymiotował i jeden duży słoiczek na dwa razy dawałam. Próbowałam zabawiać, karmić trzymając go na rękach (najbardziej się sprawdzało) itp ale i tak to nic nie dawało. Ale ostatnio <obym nie zapeszyła> wcina całe obiadki, co do ostatniej łyżeczki. I oby mu tak zostało :) może Natalka ma po prostu taki okres?! Co do usypiana, ja nie usypiam Filipa, dopiero jak widzę że jest śpiący to wkraczam do akcji. Tzn mamy rytuał kąpieli, kolacji, mycia zębów i albo uśnie od razu albo się rozbryka i bawi. Zazwyczaj ok 21 usypia, ale ostatnio nawet po 22. A jak Ty się czujesz? jakieś ciążowe dolegliwości?

Angelka my używamy ziajki o smaku żurawinowym od 1wszego ząbka. Smakuje mu więc pewnie dlatego tak zlizuje :) a jak płuczecie buzię po myciu ząbków? Ja albo nie przemywam albo wilgotną pieluchą staram się wycierać.

Clauditka chyba naprawdę dużo tych kupek Szymek robi, Filip zazwyczaj codziennie jedną, czasem dwie jak pierwsza jest mała.

a przyozdabiacie jakoś mieszkanko na urodzinki? Jakieś balony, serpentyny? kurcze, u nas jeszcze półtora miesiąca do urodzin a ja już teraz nie myślę o niczym innym :confused::szok::confused: :-D

reklama
Dziekuje Dziewczynki za odpowiedzi :)

My roczek robimy w dzien urodzin 7 lutego. I postanowilam robić wszystko na słodko :) Bedzie tort w stylu angielskim o taki: tort.jpg
No i muffinki oraz kilka ciast. Do tego napoje.

Co do ozdób to mysle o czapeczkach, balonikach, talerzykach i kubeczkach :)
Co do zaproszeń to obawiam się, że dla siebie nie zdążę juz zrobic ha ha :-D

Anusiak - no ja mam nadzieję że u nas się też unormuje, zarówno jedzenie jak i zasypianie... z jedzeniem to świeży problem, ale usypianie w leżaczku to już od dawna :( dodam jeszcze że jak mamy gości albo gdzieś jesteśmy w ciągu dnia to Natalia tak się nakręca że nie śpi wtedy do 23...
pasty używamy też z ziajki :) biorę na palec i smaruję jej te gołe dziąsła, a także między dziąsłami a wargami i policzkami, język, podniebienie i pod językiem. Potem mokrą szmatką albo wacikiem zmywam okolicę ust żeby jej na twarzy nie zostało, i na koniec kremuję buzię i dziecko gotowe do spania. buzię kremuję przed snem przeważnie dwa razy, najpierw od razu po kąpieli bo potem jeszcze je kaszkę i chcę żeby skóra była chroniona, no i potem na sam koniec po myciu zębów (ehh, dziąseł nie zębów...)

w drugiej ciąży czuję się super :) poza tym że w drugim miesiącu mam brzuch jak w połowie ciąży, zwłaszcza wieczorem :p bo rano to nawet miewam całkiem płaski :) nie mam żadnych dolegliwości poza okropną ospałością i niemocą, no ale mam nadzieję że to w końcu minie :p

Olga RaQ na pewno się unormuje. Ja dopóki nie urodziłam Ali to spałam z Dawidem w jednym łóżku bo w ogóle nie chciał zasypiać sam. Fajnie, że dobrze się czujesz, a brzuchem się nie przejmuj. Mięśnie są bardzo słabione po poprzedniej ciąży więc na pewno szybciej Ci urośnie.

Vikiigus u nas na roczek będzie najpierw ciasto, a później kolacja.

Clauditka, Ala też potrafi zrobić 4-5 kupek. Ale też czasem się zdarzają 2.

Jeżeli chodzi o zabawy to u nas najlepsze jest zabawa w chowanego (chowa się obok w pokoju albo na korytarzu i wychodzi jak się ją woła), w akuku, do tego uwielbia się bawić garnuszkiem na klocuszek, uwielbia wyciągać klocki, wkładać z powrotem itp.

CO do roczku to ja nie robię jeden dużej imprezy tylko kilka mniejszych: jedną robi mój tata u siebie w domu jak tam będziemy 4 lutego więc on wszystko organizuje, ja zrobię tydzień później dla drugich dziadków i dla siostry męża z rodziną, a potem jeszcze pewnie tydzień później zaproszę kuzynkę- chrzestną Niny z chłopakiem po prostu na kawę. I tyle. Zamierzam tylko zamówić tort:)

Natalia lubi bawić się sama, najlepsze są książeczki - takie dla dzieci z grubymi, sztywnymi kartkami, siedzi sobie z taką książeczką, kolejno otwiera strony, podnosi książeczkę do góry przed twarz, chwilę ogląda, potem kładzie na kolana i odwraca następną stronę, czasem weźmie dwie kartki naraz więc w skupieniu je rozdziela kciukami, czasem ma pojedynczą kartkę ale dla pewności sprawdza czy nie da się jej jeszcze na dwa rozdzielić, a buzia jej się przy tym wszystkim nie zamyka, strasznie historie opowiada :p jak przerobi jedną książeczkę - sięga po drugą, i tak potrafi bite pół godziny bez przerwy spędzić :p

U nas tez urodziny na tapecie. Bedzie okolo 12 osob doroslych i 4 dzieci w tym 3 ponizej roczku wie zabaw dla nich nie wymyslam. Mam zamiar zrobic zimny bufet nad ciepla kolacja sie zastanawiam.
Na pewno bedziemy dekorowac mieszkanie bo u nas mozna kupic pelno fajnych gotowych zestawow.

Olga
z tym zasypianie to u nas jest tak ze czasami Lenka tez wstaje i chce sie bawic jak ja poloze ale ja konsekwentnie ja odkladam bez mowienia do niej i w koncu dziewczyna zalapie ze pora na zabawy sie skonczyla i lezy sobie grzecznie a za chwilke zasypia. A z jedzeniem te mamy czasem problem ale staram sie nie zmuszac. Nie chce to odkladam i za chwile daje znowu. Lenka ma rozny apetyt zaleznie od dnia i nastroju.

Pytałam o zabawy, bo dla Stasia najfajniejszą zabawą jest wspinanie się na meble i gryzienie kabli :) A cokolwiek wymyslę, to zainteresuje go na chwilę.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny nie martwicie się tymi ząbkami, niektórym dzieciom późno wychodzą, nawet po roczku. Śmieszne, że Vikusia ma jednego a nie dwa, u nas na dole podrosły i próbują się przebić na górze, niestety mała odczuwa osłabienie z tym związane i to odchorowuje, ma wysoką gorączkę bidulka i chrypie.
Roczku jeszcze nie planuję, choć to już kurcze za 3 tyg!

reklama
my roczku jeszcze też nie planujemy, bo jeszcze miesiąc czasu, napewno jakiś tort, i jakieś przekąski ale niewiem co zrobie, będzie nas tak z 10 osób więc dużo nie trzeba.
jeśli chodzi o zabawy to mały uwielbia w ściganego, musze go na czworaka ścigać, a on się pod stół chowa i ma radoche jak ja też tam się jakoś zmieszcze:) łaskotki, gilgotki to wiadomo chyba każde dziecko lubi,no i sam się bardzo dużo bawi, najbardziej autkami.
z usypianiem na szczęście problemu nie mamy, mały się kładzie na kocyk na dywanie i sam zasypia kiedy chce, ja go tylko do łóżeczka przenoszę.

Do góry