reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

Witam,
Dajcie spokój dziewczyny, masakra jakaś jest z tymi farmaceutami. Mnie ginka przepisała aspargin (magnez + potas) a wit. B6 brałam na początku ciąży na mdłości. Farmaceuci po prostu boją się cokolwiek nam doradzić i sprzedać. jakiś czas temu bolało mnie gardło i poszłam do apteki i pytam farmaceutę co może brać na ból gardła kobieta w ciąży, a on do mnie, że nic nie można. Zrobiłam minę i pytam, że może tantum verde albo coś, a on że nie. Więc machnęłam ręką i mówię: dobra, to będę musiała się ratować czosnkiem, a on do mnie, że czosnku tez w ciąży nie można bo działa jak antybiotyk i z płukaniem gardła solą i innymi domowymi sposobami też trzeba uważać. Później opowiedziałam to mojej gince i aż się uśmiała. Czosnku nie można jak się karmi a nie w ciąży i powiedziała ze na ból gardła najlepszy jest orofar w aerozolu.
Sorka, ze sie tak rozpisalam :)
Pozdrawiam i zycze milej niedzielki :)

reklama
Witam niedzielnie

Ja mam problem taki ze spaniem, że mnie nogi bolą lub ręce od nacisku na kręgosłup, czasem złapie skurcz, ale to rzadko. Poza tym wtsaję na siusiu z 2 razy ostatnio, bo młodemu nie podoba się pełny pęcherz i mnie budzi co bym go opróżniła.

Mi lekarz też powiedziała, że magnez jak najbardziej mam łykać i to jest wskazane. A wolę magnez łykać niż nospę, bo nienawidzę jej gorzkiego smaku.

No i jeśli chodzi o farmaceutów to ponieważ mam z nimi do czynienia w pracy i oni boją się polecać coś bez wskazania lekarza, bo się boją odpowiedzialności.
Poza tym różne magnezy zawierają różne składniki, pochodne magnezu i są różnie przyswajalne. Tak mi tłumaczyła jedna pani farmaceutka, do której zawsze idę po poradę i nie wciska mi kitów.

O farmaceutach to ja mogę godzinami :) Pracuję w hurtowni farmaceutycznej i mam z nimi bezpośredni kontakt. Powiem szczerze - w niektórych aptekach bałabym się wykupić receptę. Ja zajmuję się przyjmowaniem zamówień od farmaceutów, farmacji nie kończyłam, ani żadnego kierunku studiów, który byłby chociaż luźno związany z tą dziedziną, ale jestem czasem bardziej zorientowana od niektórych Pań w aptece. Aż głowa czasem boli od ich "wiedzy". Zdarza się, że taka Pani magister nie potrafi przeczytać poprawnie nazwy leku, a są takie które nagminnie nazwy przekręcają (np. mój ulubiony Acard Zatoki, zamiast Acataru Zatoki, który za każdym razem czyta w ten sposób jedna z farmaceutek). Czasem farmaceuci przesyłają nam recepty faksem, żebyśmy my odczytały co na niej jest, czasem dzwonią i pytają o jakąś "nowość" - nowość dla nich, bo ja lek sprzedaję powiedzmy od pół roku. A czasem dzwonią spytać na co jest jakiś preparat... Oczywiście są farmaceuci super zorientowani we wszystkim, ale tych niedouczonych jest cała masa.

mi w aptece jakieś 2 m-ce temu dała zly lek . dobrze ze wiedziałam jak on ma wyglądać bo mi gin tłumaczył , zorientowałam się w domu zresztą na tym co mi wydała wyraźnie było napisane że opóźnią rozwój płodu i jest nie wskazany w ciąży . Razem z M pojechaliśmy jeszcze raz i się okazało że źle zrozumiała. Jak by mi gin nie tłumaczył jak ten lek wygląda to bym nawet nie wiedziała o jej pomyłce :-/ od kiedy jestem w ciąży czytam wyraźnie recepty itp

mi w aptece jakieś 2 m-ce temu dała zly lek . dobrze ze wiedziałam jak on ma wyglądać bo mi gin tłumaczył , zorientowałam się w domu zresztą na tym co mi wydała wyraźnie było napisane że opóźnią rozwój płodu i jest nie wskazany w ciąży . Razem z M pojechaliśmy jeszcze raz i się okazało że źle zrozumiała. Jak by mi gin nie tłumaczył jak ten lek wygląda to bym nawet nie wiedziała o jej pomyłce :-/ od kiedy jestem w ciąży czytam wyraźnie recepty itp

jak tak piszesz przypomniało mi się jak kiedyś po powrocie z apteki zorientowałam się , że lek, który miał pomóc przy anginie okazał się lekiem na żoładek! nie cofnełam się do apteki, bo i tak na stałe biore leki typu bioprazol czy helicid, a to było z tego rodzaju, więc nie wiem do końca czy to lekarz źle wypisał czy aptekarka źle wydała:-) mysle, że wina była apteki, bo lekarz dokładnie tłumaczył mi działanie leku i dawkowanie - a wg ulotki nawet inne było zalecone !

Witajcie Dziewczynki!
A ja wlasnie nadrabiam, bo ledwo wrocilam - bylismy na imprezce u rodzicow od wczoraj, wracalam autkiem - koszmarna pogoda i ten strach a ja nie naleze do najlepszych kierowcow, no ale mezus nie mogl, a jeszcze mam coraz silniejsze bole kregoslupa! Takie silne ataki 5 - 10 minutowe :(
Wczoraj tez pierwszy raz poczulam jak sie brzuszek stawia, wczesniej twardnial mi ale nigdy nie bylo tak ze poczulam nagle napiecie i nie moglam oddychac i tak przez minutke i przeszlo, ze trzy razy tak mialam, nie towarzyszyl temu bol, chyba nie powinnam sie martwic? Moja bratowa ktora urodzila w zeszlym roku mowi ze to te przepowiadające...
margoz na te swedzenia polecam krem z emolium - ja mam pokrzywke od kilku dobrych lat - w sumie ostatnio jeden lekarz odkryl ze to na tle hormonalnym - pojawia sie zawsze przed miesiaczka, drapalam sie strasznie, az mi mama polecila wlasnie ten krem i przechodzi jak reka odjal
A propo magnezu wcinam bo lekarz zalecil i pierwsze slysze ze mial by szkodzic ;)
Ja znow mam mame farmaceutke i w zakresie lekow ufam wylacznie jej, zawsze jak wychodze od lekarza to dzwonie do niej i wykupuje tylko to co poleca ;) Prawie nigdy nie brałam antybiotyków, zreszta na wiekszosc mam uczulenie.
Milego wieczorku i zycze Wam udanej nocki - szczegolnie tym ktore ciezko spia... Mnie na szczescie raczej to nie dotyczy, za to zgaga lapie czesto :(

i znowu dzionek :) i coraz bliżej do porodu :)))
ligotka, dzieki za radę, spróbuję tego kremu, podejrzewam u siebie jakąś alergię, mam dwóch podejrzanych: cytrusy albo balsam do ciała, chociaż balsamu używam dla noworodków hehehe, już ze 3 wypróbowałam, odstawiłam też podejrzane owoce... mam nadzieję że zginie... wyczytałam tez, że jest też coś takiego jak "pokrzywka ciężarnych", która mija po porodzie... albo ..... cholestaza ciążowa, ale to się zaczyna raczej od swędzenia dłoni i stóp, albo brzucha.... więc to raczej wykluczyłam, ale będę w środę na wizycie i muszę pokazać lekarzowi
ja też nie słyszałam, żeby magnez miał szkodzić ciężarnej, łykam jak bozia przykazała :))
w aptece pomyłek z lekami nie miałam, chociaż kiedyś parę lat temu pani sprzedała mi jakiś lek dla mojego 6-miesięcznego wówczas syna przeterminowany chyba o rok ... dobrze, że mam ten nawyk sprawdzania daty ważności na wszystkim...

Witam ;)
viikigus zgadzam sie! i obudziły się w lutym! Mnie zostały dwa miesiace niby coraz blizej a jednak nadal trzeba czekac, licze ze przygotowania przedswiateczne, potem swieta a potem sylwester spowoduja ze kazdy dzien szybciej zleci, czego Wam serdecznie zycze! I milego dnia bo jakos sennie sie czuje od rana a za robote trzeba sie wziac, jakies porzadki swiateczne, nauka itp itd Buziaki

reklama
i ja sie witam z rana :))

Do mnie chyba zaczyna docierac, że to już coraz bliżej. Coraz wiecej o tym mysle. Z jednej strony nie moge sie doczekac a z drugiej ogarnia mnie lekki lęk przed tym jak to będzie. Od kilku dni inaczej patrze tez na swój stan. Widzę jak sie wszystko zmienia, jest coraz ciężej, nawet od dwóch dni czasami czuję takie lekkie niebolesne ale jednak odczuwalne skurcze, które po kilku minutach mijają. Czasem mam wrażenie, że urodzę wczesniej a potem wraca myśl, że pewnie przechodze termin. Nawet momentami łapie się na gryzieniu warg, to chyba podświadomy stres.

Miłego dnia, ja lecę dzisiaj na hennę brwi i rzęs, trzeba jakoś wyglądać na świeta. Chciałam jeszcze w styczniu zrobić pasemka ale nie wiem czy usiedzę 3 godz na fotelu. Ale potem to kiedy dopiero??Najwyżej przywitam dziecko z mega odrostem :))

Do góry