reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

Witam noworocznie !

Jeszcze raz spełnienia niespełnionych dotąd marzeń i wymarzenia tych niewymarzonych :-)

8 stron do nadrobienia ! Ja sobie obiecałam , co by odpuścić sobie Internet na przełomie roku i tak prawie mi wyszło ;-) więc jak nadrobię zaległości w czytaniu, to też troszkę poopowiadam :tak:...

reklama
Witam niedzielnie

Ale to co mówisz na pewno też ma miejsce nie każdy wie dokładnie zwłaszcza jak nie planuje dzidzi

Ja planowałam dziecko a nie wiem dokładnie kiedy miałam owulację, bo cykl w którym zaszłam odpuściłam s0bie totalnie, w sensie, że poszliśmy na żywioł, bo po pewnym czasie starania się już za bardzo mi na psyche siadało i jakoś nie wychodziło więc odpuszczenie i nie myślenie czy się zajdzie akurat pomogło w moim przypadku. :-)
Zresztą ja miałam cykle zawsze 30-31 dniowe wiec u mnie dużej obsuwki w owulce nie było raczej, ale z reguły była koło 16-17 dnia cyklu.

Zresztą po to liczone jest to +/- 2 tygodnie do ciąży jako w terminie. Chociaż teraz to starają się już tak nie przeciągać z przenoszeniem do 42 tc. Chociaż to zależy od szpitala i lekarzy, bo znam przypadku urodzenia w 43 tc.

Ja też bym chciała urodzić już, ale wiem, że lepiej dla mojej dzidzi jest żeby posiedziała w brzuszku. Tym bardziej, że u mnie jest jeszcze ciągle 8 miesiąc i nie mam zamiaru wtedy rodzic. Chociaż wolałabym do terminu też urodzić, bo każdy kolejny dzień po to już nie za fajnie. Zresztą nie wiem jeszcze jak przy mojej małopłytkowości to wszystko wyjdzie, bo na pewno nie potną mnie wcześniej o ile w ogóle zdecydują się mnie ciąć przez CC jak będę miała ciągle za mało płytek krwi. No ale to się zobaczy już od jutra jak pojadę do szpitala co mi powiedzą.

A z dużymi dziećmi to też chyba zależy od szpitala i lekarzy, bo czasem dają wskazanie do CC a niektóre dziewczyny rodzą właśnie 4,5 kg. No i jeszcze zależy od dziecka jaką ma główkę chyba, bo tak 38 obwodu a też znam takie przypadki, przepchnąć przez kanał rodny to mega wyczyn.

No to się rozpisałam.:-)

Mysia88 współczuję przeżyć, oby ból szybko przeszedł.

no to doczytałam...ja o przeczuciach porodowych napisałam w innym wątku - myślę, że w najblizszym czasie ten temat - znaczy odnośnie naszych obwa, przeczuc i poboznych zyczeń- jak najbardziej będzie na topie ...

a w temacie minionego czasu - my spędzilismy Sylwestra we dwójkę - nasz Kuba juz się zakwalifikował na młodzieżowa imprezkę zorganizowaną przez mojego młodszego brata - a my - rozświecilismy mieszkanko setkami(dosłownie!) świeczuszek , rozpachnilismy zapachami - równiez moich potraw i nagłośnilismy muzą ...z tv ... tak przy okazji - jak kto oglądał, to chyba przyzna że zarówno z tym ace of base we wrocku i roxette w wa-wie to porażka była - to chyba maleńczuk lepiej wypadł i te wygłupy gościa z leszczy :-D

o połnocy wznieśliśmy toast szmapanem - mój się śmiał , że w końcu alkohol łyknął, bo popijał tyskie i ono jakies bezalkoholwe było - bez wiedzy pijacego oczywiście - mamy alkomat i wyobraźzie sobie ,że po 5 (!!!!!) piwach , nie wykazał żadnego spożycia poza dopuszczalną normą ! - a po 2 lampkach szmapana wyszło zaraz czerwone światełko, więc nie ma mowy o pomyłce ! ...normalnie jutro dzwonię do tego tyskiego ,bo to juz drugi raz takie piwo nam sie trafiło...a potem w tv mówią ,że coraz mniej pijanych kierowców- no ja sie nie dziwię :) ale myslę, że tak nie powinno być...

a potem podziwialiśmy fajerwerki - szkoda , że nisko mieszkamy , bo zasięg oglądalności był przez to ograniczony - ale było pieknie - kiedyś , żeby zobzaczyć taki pokaz to trzeba było na konkretną imprezkę się wybrać :tak:

a potem zrobiliśmy sobie mały noworoczny spacerek w celu odpalanie naszej racy - myślałam , że to będzie jakiś wysoki fajerwerk , a to był kolorowy wulkan, trochę byłam rozczarowana , bo wydałam na to 30 zł...ale cóż - ładny był w swoim stylu ;-)

a - i była jeszcze Sylwestrowa sesja zdjęciowa , bo postanowiłam wbić się w kiecką jaką sobie na tegoż Sylwestra jeszcze przed zajściem w ciążę sprawiłam...niestety kiecka okazała się przyciasna - w piersiach :-D i musiłam przerzucić sie na bardziej luźną - też na speciale okazjon ;-) - a więc efekty - w wątku zdjęciowo-brzuszkowym ...jak mi się zbierze na zgranie zdjęć

...a rano - tragedia - takie spazmy miałam przez cały dzień, że w rezultacie postanowiłam spakować torby do szpitala :-) wiem, ze to jeszcze nie czas - ale coś mi się zdaje ,że nie dotrwam lutego ;-) w dodatku wyszedł mi chyba jakiś wrzód na tyłku:szok: i nie moge na tym tyłku usiedzieć :baffled: dzwoniłam już na jakis dyżur - czymś tam mam smarować , bo pani zasugerowała że to może żyła jakaś napuchnieta, co się przeciez w ciąży zdarza - jak nie minie mam się zgłosić do lekarza - wolałabym ,żeby do porodu nie wybudowało mi sie jakieś nie powiem co...wystarczy , że krocze będę miała rozwalone...

mysia - Tobie mocno współczuję , ale jak miałaś namiastkę przedporodowego bólu to teraz wiesz co cię czeka i życzę Ci , żeby te porodowe były mniej dokuczliwe...a teraz leż kochana , bo do porodu powinnaś być zdrowa jak ryba, a chyba masz w tym temacie zaległości:tak: tak więc Tobie przede wszystkim zdrówka ;-)

..........

ja to się znowu rozpisałam.....:-p ..ale tak już mam - jak kto nie chce - i tak nie czyta :-D

Cześć dziewczynki, dawno tu nie zaglądałam do Was, pochłonięta jestem swoim rocznym szkrabem, no ale termin się zbliża więc czas pomyśleć bardziej o przygotowaniach...
Pewnie już niebawem ktoś nam napisze o swoim porodzie :) Idę Was troszkę poczytać żeby się zorientować w lutówkach na powrót :)

vokigus to pewnie hemoroidy :( Posterisan jest bezpieczny w ciąży na nie...

Ostatnia edycja:
Widzisz mój gin i to nie jeden byłam w tej ciąży aż u 4 i wszyscy mówili to samo, ze ciąża donoszona jest od 37 tc czyli po skonczonym 36 bo wtedy juz jest 37 tc - czyli wychodzi na to że 9 miesiąc.Ufam bardziej im niż informacjom na necie - wiec się nie zgodzę z tobą w tej kwestii ;-):zawstydzona/y::-)
Co do płucek również mówili o 8 miesiącu - zreszta w większości szpitali CC planowane odbywają się zawsze w 38 tc wiec gdyby było jak mówisz robiliby je w 40 tc.
Poza tym dzidzia i tak się urodzi wtedy kiedy będzie chciała:-D:-D tyle, że ja wolę przed niż po terminie ;-)

Zresztą nie ma sensu się spierać każda z nas ma inne zdanie i tyle ;-):tak:, ja swoje opieram na informacjach od mojego gina

ja swoje informacije opieram na faktach medycznych ;-) Na twoim miejscu bym sie bardzo zastanawiala nad kompetencja tych lekarzy jak oni takich standardowych faktow na temat ciazy nie wiedza. Aha i moje fakty (bo to nie jest moja opinia) nie biore z pierwszej lepszej stronki internetowej tylko medycznych zrodel.

Jesli chodzi o cc planowana to nawet i w PL planuje sie tydzien przed terminem, takze w 39 to najbezpiecznieszy czas bo najmniejsze ryzyko dla dziecka i dla matki. Czekali by do 40tyg ale cc planowana jest bezpieczniejsza dla matki i dziecka jak jest zrobiona przed rozpoczeciem akcij porodowej.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
co do kompetencji lekarzy to ja ufam swojej pani doktor - wiadomo, że każdy ma swoje teorie, a fakty medycznie poniekąd pochodzą właśnie od lekarzy, którzy je tworzą. Myślę, że nie jedna dziedzina medycyny ce****e się odmiennymi zdaniami, które w równym stopniu potwierdzają się w różnych badaniach i opiniach ekspertów.

Zgadza sie ale sa fakty medyczne ktore sie nie zmieniaja i akurat kiedy ciaza jest uwazana za pelna terminowa jest jeden z nich. I jest mase badan na ten temat jakie ryzyko jest jak dziecko sie urodzi przed zakonczeniem 37 tyg, wtedy jest uwazane za wczesniaka, i jakie przed 39 tyg itd

Niestety nie ma wiele POlskich stronek typowe medycznych zrodel jak mam po angielsku (JAMA, Kongress ginekologow czy Mayo Clinic (najlepszy szpital naukowy na swiecie)
ale znalazlam pare na ten temat
Powikłania wcześniactwa - Wszystkie artykuły | abcporod.pl
Termin porodu :: MediWeb.pl

http://www.resmedica.pl/pl/archiwum/zdart30111.html

artykuł dr. n. med. Marii Rudzińskiej-Chazan, specjalisty neonatologa
Współczesna medycyna potrafi utrzymać przy życiu przedwcześnie urodzone dzieci i wspierać ich rozwój, aby nie różniły się od donoszonych noworodków.

Prawidłowy czas trwania ciąży u kobiety wynosi od 38 do 42 tygodni. Dzieci urodzone po pełnych 37 tygodniach ciąży, niezależnie od ich urodzeniowej masy ciała, nazywamy noworodkami donoszonymi. Dzieci, które urodziły się przed ukończonym 37. tygodniem, to tak zwane wcześniaki.

Witam sie i ja dzis ;) Nie mam czasu siasc i porzadnie poczytac, wykorzystuje wolne meza i jakos tak razem cos robimy...
A propo dyskusji na temat tego czy to wlasciwy moment moge tylko stwierdzic, ze wydaje mi sie ze kazda dzidzia rozwija sie indywidualnie, same widzicie jak przychodzimy od lekarza i jedno ma glowke na dwa tygodnie do przodu a inne znow rozwija sie wolniej. I zlotego srodka nie ma. Najwazniejsze zeby dzidzie urodzily sie zdrowe i o czasie! Natomiast doskonale rozumiem te ktore chcialyby urodzic wczesniej, bo sama tak mam, niedawno kolezanka urodzila 10 dni po terminie i to co z nia zrobili zeby urodzila tego w najwiekszych koszmarach nie ma (cztery kroplowki, przebicie wod plodowych, masaz szyjki, naciskanie na brzuch - to wszystko przez 12 godzin, ktore spedzila w nerwach na sali porodowej) Wiec tego Wam absolutnie nie zycze i najlepiej zebysmy wszystkie dostaly skurczy i pojechaly na porodowke, gdzie szybko urodzimy :D

A poza tym moja córunia miesiac temu już ważyła 2200 wiec malutka na pewno nie bedzie :) - 5 stycznia mam wizyte to sie zapytam ile wazy teraz

ta waga z USG tez nie ma co sie kierowac, wlasnie na innym forum urodzila dziewczyna USG przed porodem pokazywalo 3400 a dziecko urodzilo sie 2880

ja swoje informacije opieram na faktach medycznych ;-) Na twoim miejscu bym sie bardzo zastanawiala nad kompetencja tych lekarzy jak oni takich standardowych faktow na temat ciazy nie wiedza. Aha i moje fakty (bo to nie jest moja opinia) nie biore z pierwszej lepszej stronki internetowej tylko medycznych zrodel.

Jesli chodzi o cc planowana to nawet i w PL planuje sie tydzien przed terminem, takze w 39 to najbezpiecznieszy czas bo najmniejsze ryzyko dla dziecka i dla matki. Czekali by do 40tyg ale cc planowana jest bezpieczniejsza dla matki i dziecka jak jest zrobiona przed rozpoczeciem akcij porodowej.

wiesz co nie bede z tobą dyskutować bo teraz trochę przegięłaś - sorry ale nie bede słuchała faktów laski z internetowego forum która podważą kompetencję 4 lekarzy i do tego dwóch z nich to świetni i chwaleni fachowcy.
Poza tym mam kilka znajomych, które miały planowane CC w Krakowie, Rudzie śląskiej i innych miastach i każda miała je robione w 38 tc -wiec nie bede z tobą dyskutowała na ten temat bo zaczynasz mi wmawiać swoje racje z którymi absolutnie się nie zgadzam - nie wiem jaki masz w tym cel

Na szczeście moje dziekco urodzi się wtedy kiedy będzie chciało a nie wtedy kiedy ty powiesz ze jest na to pora
Co do wagi wszystko zależy od tego jaki jest lekarz i jaki ma sprzęt - jak nie umie dobrze pomierzyć to pewnie ze zdarzają się takie przekłamania

Przepraszam reszte dziewczyn za kwas na forum ale jak ktoś mi zarzuca ze mój lekarz jest niekompetentny bo swoją wiedze opiera na studiach i 20 letniej praktyce a nie na wiadomościach z internetu i rzekomo nie zna podstawowych "faktów" medycznych (ty Anju rozumiem jesteś ginekologiem po studiach i znasz wszystkie fakty ?? )to już mnie trafia szlag

Ostatnia edycja:
reklama
wiesz co nie bede z tobą dyskutować bo teraz trochę przegięłaś - sorry ale nie bede słuchała faktów laski z internetowego forum która podważą kompetencję 4 lekarzy i do tego dwóch z nich to świetni i chwaleni fachowcy.
Poza tym mam kilka znajomych, które miały planowane CC w Krakowie, Rudzie śląskiej i innych miastach i każda miała je robione w 38 tc -wiec nie bede z tobą dyskutowała na ten temat bo zaczynasz mi wmawiać swoje racje z którymi absolutnie się nie zgadzam - nie wiem jaki masz w tym cel

Na szczeście moje dziekco urodzi się wtedy kiedy będzie chciało a nie wtedy kiedy ty powiesz ze jest na to pora
Co do wagi wszystko zależy od tego jaki jest lekarz i jaki ma sprzęt - jak nie umie dobrze pomierzyć to pewnie ze zdarzają się takie przekłamania

Przepraszam reszte dziewczyn za kwas na forum ale jak ktoś mi zarzuca ze mój lekarz jest niekompetentny bo swoją wiedze opiera na studiach i 20 letniej praktyce a nie na wiadomościach z internetu i rzekomo nie zna podstawowych "faktów" medycznych (ty Anju rozumiem jesteś ginekologiem po studiach i znasz wszystkie fakty ?? )to już mnie trafia szlag

Pozdrawiam Was wszystkie i zyczę porodów w terminie, szybkich i bezbolesnych a dzieciaczków zdrowiuśkich jak rybki
Ja tymczasem zmykam bo denerwowanie się to ostatnia rzecz jakiej teraz mi trzeba

papa

jak nie chcesz suchac "laski z internetu" to poczytaj artykuly medyczne ktore wkleilam
ale one tez nie wiedza co pisza, wogole caly swiat medycyny i wszystkie badania sie myla tylko twoi ginekolodzy maja racje, nie ma to jak miec klapki na oczach
Chodz sadze ze pewno ci lekarze mowic 37 tyg mieli na mysli skonczone a nie poczatek

jesli chodzi o waga to ta dziewczyna ma ginekologa w rodzinie, chodzila do bardzo dobrego lekarza, rodzila na nowym oddziale gdzie sprzed byl najlepszy i najnowszy i co dalej pomylk, bo to nastepny fakt medyczny ze waga z USG moze sie mylic ale to pewno nie u twoich lekarzy

jeli chodzi o planowana cc to ja mam planowana i bedzie w 39, ta dziewczyna co teraz urodzila tez planowana cc i tez w 39 tyg

i nie ma co sie denerwowac tylko czasem warto zaakceptowac ze sie nie mialo racji

jesli chodzi o cel zadny tylko taka moja natura ze nie lubie jak ktos mi wciska nei prawde

ty mozesz myslec i suchac kogo chesz to wkoncu twoj wybor

Do góry