reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

Suseł, ja biorę Asmag, ale może rzeczywiście zmienię na Aspargin, z tym że ja oprócz skurczy łydek mam jeszcze problem żylny, bo przez praktycznie całą noc bolą mnie nogi od bioder aż po kostki u nóg.... najlepiej dla nóg leżeć mi na plecach, ale niestety nie mogę, bo jest mi wtedy słabo, już nawet próbowałam prawie siedzieć ale nic z tego nie wyszło... spać mogę na lewym albo prawym boku, ale wtedy po jakiejś pół godzinie budzi mnie ten ból i muszę choć chwilę poleżeć na wznak albo przejść się, żeby rozruszać nogi
a w ogóle to dzisiaj się trochę wystraszyłam, ugotowałam zalewajkę na obiad, zjadłam talerz zupy i zaraz pobiegłam do kibelka zwymiotować.... a nie wymiotowałam już ze 3 miesiące.... mam nadzieję, że to tylko barszcz kwaśny podrażnił mi żołądek, bo na razie czuję się ok, i skurczy porodowych nie mam...

reklama
A moja lekarka ciągle odkładała to mierzenie.. dziwna jakas, dopiero teraz w styczniu zrobi pomiary..
dopiero teraz tez mam skierowanie na ten cukier... dziwne.. bo czytałam ze miałyście to juz dużo wcześniej.

No ale tez przechodzę ta ciążę bardzo dobrze, dzidziuś ruchliwy, wiec sie nie przejmuje.
Kiedys myślałam ze druga ciąża będzie gorsza.. a o dziwo lepsza..nawet plecy nie bolą mimo noszenia dwuletniego brzdąca... Po urodzeniu Dorianka miałam małe problemy z kolanami i plecy tez bolały,a później mimo ze był coraz większy to mi sie poprawiło...
Nie wiem ...czy przyzwyczaiłam sie do wysiłku, czy może przejście na wege ..
Wiem tez jak ważna jest ta gimnastyka, ona tez mnie trzyma w dobrej formie..
Ale moja dieta zdecydowanie mi sie nie podoba.. bo za malo warzyw a za dużo słodyczy.
musze to zmienić od nowego roku... bo nigdy w życiu nie miałam takiego apetytu na słodycze jak w tej ciąży...

A ja się dzisiaj prawe do końca spakowałam jedna torba dla mnie i malutka dla Alusi
wystraszyłam sie wczoraj troche bo moje dwie znajome urodziły miesiąc wczesniej i wolałam się już przygotować

Witam dziewczynki
znalazlam w swoich materialach torche info o tym jak pomoc dziecku zeby ulozylo sie w poprawnej pozycji, Sorry ze po ang ale latwiej mi sie tlumaczylo

Helping your baby into a good position

To help your baby to get into a good position, spend as much time as you can in positions in which you can lean forward and where your hips are above your knees, particularly from 34 weeks onward if it’s your first baby, or 37 weeks if it isn’t. Evidence that ‘re-positioning’ your baby works, however, is mainly anecdotal.
Positions you can try

• sit on a dining room chair backwards- astride the seat facing backwards (siedz okrakiem na krzesle krzeslo musi byc odwrocone -czyli twarza do oparcia)
  • Sit on an upright chair, with your feet flat on the floor, and lean forward so that your belly hangs between your knees (siedz na krzesle z pionowym oparciem, stopy plasko na podlodze, przechyl sie do przodu tak aby twoj brzuszek byl miedzy kolanami )
  • Sit on the edge of the sofa or chair with your feet apart belly between your knees siedz na brzegu sofy lub krzesla, stopy rozstawione brzuch miedzy kolanami
  • Push your chair slightly away from your desk at work and without tensing your back, rest your elbows on your desk (odsun troche krzeslo od biurka podeprzyj sie lokciami o biurko nie spinajac miesni plecow )
  • Sit on a birthing ball when relaxing - kiedy odpoczywasz siedz na pilce do rodzenia (chodzi tu o duza pilke do cwiczen)
  • If you sit a lot at work, take regular breaks to stand up and move around. If necessary, sit on a couple of cushions to keep your hips raised up above your knees ( w pracy rob sobie przerwy i ruszaj sie. Jesli konieczne siedz na poduszkach tak aby twoje biodra byly wyzej niz kolana)
  • Kneel forward over a pile of pillows, a beanbag, or a birthing ball, with your knees apart and your bottom down; watch TV in this position - ogladajac TV ukleknij i podeprzyj sie o kilka poduszek (ulozonych pionowo), pilke do cwiczen, kolana szeroko rozstawione i pupka na ziemi
  • Get onto all-fours and rock your hips from side to side. Try doing this when baby is awake and active (pozycja na czworaka poruszaj biodrami w prawo i lewo, staraj sie to robic kiedy dziecko jest aktywne i nie spi)
  • Put a cushion under your bottom if you’re travelling by car (podloz poduszke pod pupe w czasie jazdy samochodem
  • Lie on your left side, with your right leg over and in front of your left leg (with a cushion or pillow between your knees) Lez na lewym boku, prawa noga ulozona nad lewa i troche wysunieta do przodu, poduszka miedzy kolanami)
  • Swim or float on your front (avoid breast-stroke leg actions if you have any pelvic pain).Plywaj w pozycji na brzuchu
Positions to avoid (pozyce ktore powinnas unikac)

• Sitting leaning back on a squashy sofa or chair
  • Sitting with your legs crossed
  • Squatting deeply.

ojej :( ja tak mam od kilku dni, wczoraj wymiotowalam, kurde powtorka z pierwszych czterech miesiecy.... :( nie wspomne o tym ze wtedy schudlam 3kg, a teraz waga stoi w miejscu od miesiaca :( margoz a czy takie wymioty zwiastuja porod??

coraz nam ciężej mamuśki- jeszcze trochę...

Mnie męczy ból pleców, kręgosłupa, krzyża, trochę mdli jak leżę zbyt nisko - więc wszystko jak u was :)

Trzymajcie się i uważajcie na spacerach bo jest bardzo ślisko - a u nas pada cały dzień prawie.

reklama
ligotka, jeśli nie masz innych objawów typu skurcze, odpłynięcie wód, to spokojnie, jeszcze porodu nie ma
ja też jestem zaskoczona tymi mdłościami, bo w poprzedniej ciąży nie miałam, ale teraz poczytałam, że właśnie w ostatnim miesiącu mogą się pojawić i są podobno jak najbardziej naturalnym procesem, może też pobolewać żołądek, mnie akurat nie boli

Do góry