reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

moniabir ja ci powiem tak, chodziłam do gina z kulawym aparatem usg, wogole specyficzny facet, pyta sie mnie co cche wiedziec a propos ciąży...ja mu mowie, że nigdy nie byłam, a on na to, że każda z nas musi to kiedyś przejsc...potem dał mi wizytówke swoją a propos beznadziejnego usg i dałam sobie z nim spokoj.
dla mnie ginekolog nie jest tylko od badania, ale powinien umiec z toba rozmawiać, wszystko ci wytlumaczyc, tak mam z moim obecnym lekarzem, pomimo ze ciaza jest ok, to mam do niej dzwonic w dzien i w noc jesli tylko mam potrzebę; faktem jest, ze chodzę prywatnie do niej a do tamtego bylam na nfz, ale to nie oznacza, ze nie ma fachowych lekarzy w sluzbie zdrowia ktorzy ci nie pomogą
jesli tylko czujesz potrzebe wypytania o cos, niespojnosci, itd a ma ciebie (i dzidzie przy okazji) uspokoic to idz :)

reklama
Ewuśka, nie robiłam jednak tego usg przesiewowego z pomiarem przezierności karkowej. Miałam usg w 10 i 12tc więc uznałam, że to wystarczy. Teraz się zastanawiam czy iść na usg pomiędzy 12 a 20 tc.
Moniabir, to zależy od Ciebie, miałam dodatkową sytuację jak Ty, ale zdecydowałam, że już nie będę robić usg. Trzymam kciuki za dzidzię.

Ja też oczywiście prywatnie chodzę i mój lekarz należy do ludzi, którzy przejmują się każdą swoją pacjentką. Od samego początku jestem na zwolnieniu (poprzednio z pracy karetka mnie zabrała do szpitala) mam dużo leżeć mało robić, na szczęście nie boli mnie brzuch tak jak w poprzednich ciążach co jest uspokajające. W sumie tylko ze 4 razy brałam w tej ciąży no-spę z tego powodu a jak wczoraj o tym powiedziałam to mój lekarz od razu badanie czy szyjka nie za krótka, także nie narzekam, dzwonić też zawsze mogę, ale wczoraj faktycznie jakoś małomówny był, może taki dzień.

A o tym sprawdzaniu dokładnych wymiarów i kostek w rączkach i nóżkach to powiedział mi super lekarz, który USG robi chyba ze 45 minut (zrobi zbliżenie i sprawdza, przegląda-w tym czasie fale nie działają) i sprawdza naprawdę wszystko i co najważniejsze o wszystkim mówi i gdyby nie fakt, że w szpitalu pracuje strasznie daleko bo aż w Warszawie a to za daleko jeśli chodzi o poród to pewnie bym do niego chodziła.

Ewuśka no to super wieści :)
Moniabir witaj ja też nie miałam tu robionego pomiaru przezierności bo tu zwyczajnie tego nie robią jak i wielu innych badań... w Polsce jestem umówiona na USG połówkowe i wówczas mam nadzieje poznać też płeć mojego ludzika... jak coś Cie bardzo niepokoi to oczywiście możesz iśc na te wszystkie badania, ale jak lekarz powiedziała, że wszystko w normie to myśle, że nie ma powodów do strachu...

Dziewczyny ratujcie :) zjadłam już 3 talerze krupniku i nie mogę przestać ;) Chyba zaraz pęknę. Żołądek mi wraca do normy i pewnie teraz dopiero zacznę tyć.

witam, bardzo dawno mnie tu nie było bo przez dłuższy czas miałam popsuty komputer:( czy któraś z Was miała robione usg mniej więcej 12/13 tydzień? jeżeli tak, to napiszcie mi ile u Waszych Maleństw wynosi HC(obwód główki) bo ja mam wrażenie, że u mnie jest trochę za duże.

Witajcie
Ja po usg, wszystko dobrze, potem wkleję zdjęcie, ale na inny wątek. Najważniejsze, że dzidzia rośnie i machała rączkami do mamusi.:-):-) Też miałam mierzony nosek ale kostek u rączek nie.

Ewuśka gratuluję super wieści też.

ewelinac-d - ja nie miałam robionego pomiaru obwodu głowy. A jaki masz wynik?

tab od krupniku nie utyjesz, widocznie brakuje Ci czegoś w organizmie a tycie i tak Cię nie ominie :-)

Claudia a ja myślałam że tylko ja piore jak opętana praktycznie jedno schnie a ja wstawiam kolejne codzinnie praktycznie dwa razy wstawiam pralke a jak nie wstawię to na następny pralka chodzi pół dnia

Jeżynka mój lekasz jak byłam na USG w 12 tygodniu automatycznie umówił mnie na USG w 16 zresztą to już za dwa tygodnie i wtedy obiecał podać płeć dziecka

Miniabir mój gin za każdym razem mi mierzy małego dokładnie nosek kark tydzień po USG tym w 12 tygodniu zaczęłam krwawić i w sumie lekarz mnie zbadał i jeszcze raz zrobił dokładne mierzenie małego nie wiem tak do końca czy jest to do końca potrzebne przy każdej wizycie ale pewno podczas USG w 12 tygodniu

reklama
Do góry