reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

Anija mnie wnerwia ze jednym sie daje a drugim nie... poza tym tak jak pisala ewuska czemu winne sa dzieci ze je pierwszy maz byl tyranem i nie moze przyjmowac sakramentow bo kosciol nie uznaje rozwodow...

reklama
racja ,my tez , nie z naszej winy nie możemy wziac ślubu kościelnego
...i według kościoła żyjemy w grzechu .
ale nie mozna oceniać i krytykować bo Bóg jest od tego a nie ksiądz.
ksiądz powinien delikatnie upomnieć ze powinno sie mieć ślub ale nie ludzi upokarzać.

Ja mysle ze Jezus swoja śmiercią juz zmyl z czlowieka ten pierwszy grzech i nie wierze ze Bóg skazałby nieochrzczone dziecko na piekło, ..przecież tyle dzieci umiera bez chrztu jeszcze przed urodzeniem..a Bóg jest dobry.
Dlatego z chrztem sie nie spieszę.. jedynie babcia sie uparła na święta bo nie umiem jej przetłumaczyć ze nawet bez chrztu Bóg by ja wziął do nieba jakby co .

Chrzest to według mnie tylko symbol ..pamiątka..
ale katolikowi raczej wypada dziecko ochrzcić.
Anja ksiądz nie powinien odmawiać, bo ma przygarniać zagubione owieczki a nie je przeganiać jeszcze dalej..
takie moje zdanie..:-D

ja też 86:)

a ja znam księdza który za pieniądze kościelne jeżdzi na wakacje i jak ma akurat msze to mówi, zaraz wracam musze skoczyć do roboty na godzinke.

dziewczyny jeszcze takie skromne pytanie- bez ślubu kościelnego ksiądz nie udzieli mi spowiedzi ani nie da komuni?

Ostatnia edycja:
Mnie złości takie podejście księży, bo znam przypadek, że ksiądz jeździ na wakacje z konkubiną... ale mam też przyjaciela księdza, który naprawdę jest księdzem z powołania i ochrzci dziecko, jeśli rodzice są bez ślubu kościelnego... albo kolejny przypadek - nie chcieli ochrzcić dziecka, bo rodzice nie mieli ślubu kościelnego, bo tata był innej wiary (prawosławny) - i czy to jest ok?

A my po badaniu bioderek i jest ok :-) tylko pani dr coś tam zauważyła, że Gabcio jakoś krzywo leży i wystawia język i nas wysyła do neurologa - ktoś wie o co chodzi?
Nasza tez wystawia język i też krzywo leży. Pediatra nic nie zauważyła. Muszę pomęczyć ja następnym razem.

to jest nas na razie malutko z 86-tego :) ja z 17 września a od tego roku nie tylko urodzinki ale i rocznice ślubu będę miała :) śmieję się że dostałam Rafała w prezencie :-D

U nas tez sa jacys dziwni ksierza;/;/ np do mnie i moich rodzicow nie chodza po koledzie bo stwierdzili ze rodzice slubu nie maja to do takiej rodziny nie bedziemy chodzili ;/;/ normalnie totalna masakra... jak mozna cos takiego powiedziec???;/
Ja z moim S tez slubu nie mamy... jESZCZE SIE zastanawiamy nad slubem czy tutaj w Oxfordzie czy w PL bo jednak bardzo duza odleglosc w Polsce nas dzieli ;/:dry:

reklama
dziewczyny jeszcze takie skromne pytanie- bez ślubu kościelnego ksiądz nie udzieli mi spowiedzi ani nie da komuni?
Pewnie zależy od księdza, ale dobrym przykładem jest mój tata - rodzice nie mają ślubu kościelnego z różnych powodów (mimo to jestem ochrzczona, ale mama się wtedy nasłuchała). Tata wiele razy chodził do spowiedzi, ale nie dostał rozgrzeszenia za ten brak ślubu... i ksiądz mu powiedział, że nigdy nie dostanie rozgrzeszenia... no i przestał chodzić...

Do góry