reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki na zakupach!!!

Morgaine Może rzeczywiście na początek kupię taki tylko 'zagłówkowy" ochraniacz,jakoś wcześniej nie przyszło mi do głowy, ze tym mogę dziecku zasłaniać świat-raczej myślałam o tym, ze bez sensu kupować taki skoro później jak malutka zacznie się wiercić i tak będzie trzeba kupić na całe łózeczko,ale muszę się jeszcze zastanowić bo rzeczywiście przemawia do mnie to napisałaśhttps://www.babyboom.pl/forum/members/morgaine-85834.html,dzięki za radę:)
Co do smoczków to na pewno kupię,ale czy bedziemy używać i jak często to zobaczymy w praktyce-wolałabym używać ich jak najmniej,ale pamiętam jak jeden z moich braci zarzekał się, że nie bedą używali smoczków,a jak urodził sie Szymonek to stwierdzili,że ktoś kto wymyślił smoczki to geniusz;)chociaż potem dosc szybko mały przestał używać smoczków,więc zobaczymy jak to bedzie u nas(muszę Wam powiedzieć, że mam trochę hopla na punkcie takich drobiazgów-strasznie mi się podobają takie 'pierdółlki' jak np. właśnie smoczki, gryzaczki,śliniaczki itp.-będę musiała sie pilnować, żeby nie kupić tego za dużo:))
A czy smoczek powinien być silikonowy?i jakiej firmy polecacie na początek?

reklama
Kacper jak się urodził na początku nie stosowałam smoczka. Później bardzo sporadycznie, w ostateczności. Problem zaczął się jak odstawiłam pierś. Musiałam zrobić to już w 6 miesiącu w związku z czym mojego sutka zastąpił smoczek.... walczymy do dziś. Aczkolwiek udało się że potrzebny jest już tylko na noc. Kacprowi obojętnie jaka firma byle by był silikonowy. Innych nie chce. Ja głównie stosuję aventa. Kiedyś oglądałam program o smoczkach i Zawitowski wypowiadał się że najlepsze smoczki są takie które trudno się ssie i trzyma w buzi. Czyli najlepiej małe i proste.

Starszak mial pierwsze Avent potem Nuki, Młody od razu Nuki, ale wiecie co zauważyłam, że te profilowane Młody odwraca do góry nogami, a to na pewno niezdrowe więc chyba lepszy Avent bo jest taki sam z obu stron. fajne są Tommee Tippie ale z wyglądu, bo tak to nei iwem

wiem, że zadaję pytania, które mogą wydawać Wam się dziwne, ale nie mam żadnego doświadczenia, nigdy się tym nie interesowałam, więc to co dla Was jest oczywiste, dla mnie nie :p tak więc proszę o wyrozumiałość ;)

żeby przewieźć dzidzię ze szpitala do domu to trzeba mieć już fotelik w samochodzie?

mitaginka-niestety tak. Ja nie mam samochodu ale fotelik tak :-D, zeby wlasnie ze szpitala przewiezc. Jest duzo wozkow z fotelikami musisz poszukac.

Mój ma właśnie tommee tippee ortodontyczny TOMMEE TIPPEE Smoczek Smoczki Soft Real Ortho 3-9 (1392858125) - Aukcje internetowe Allegro jest fajny bo jest cały gumowy łącznie z obudową, jak mały ząbkuje to go całego obgryza, krzywdy sobie nim nie zrobi bo jest z gumy, jedyny minus to taki że nie da się go przymocować do żadnej tasiemki do smoczków, bo nie ma żadnej dziurki ani uchwytu, więc często nam ginęły te smoczki, przy następnym też zainwestuje w TT ale z uchwytami.

szczerze mówiąc ja się boję dawać smoczka dziecku... jak widzę co nie które mamy przechodzą żeby odzwyczaić dziecko od smoczka to mnie wykręca. i biega potem taki szkrab co ma 3 lata i smoka w buźce trzyma;/ po za tym naczytałam się tyle złego o smoczkach (właśnie o tym przystawianiu do piersi, o wadach zgryzu) że nawet tego smoczka nie kupię. a z tego co wiem to nawet położne krzyczą, żeby smoczka nie dawać

Mitaginka jak urodzilam Starszaka, moj M przyszedl z fotelikiem do szpitala i jak takiego malego 3kg próbowalismy ulozyc to masakra, wygladal strasznie i bylo mu niewygodnie i w rezultacie przewiezlismy w tej gondoli z wozka, wiem ze to niebezpieczne ale mieszkam tuz obok szpitala a Mały nie mial tej strasznej pozycji, nie pamiętam jak rpzewoziłam Młodego, chyba już w foteliku, chociaz wagę też miał 3kg to jak wychodziłam z młodym to była śnieżyca na całego i naubierany był i w śpiworze takim ciepłym, a Starszak to +30stopni i czerwiec, weic moze temu roznica... foteliki są od 0mcy ale dziecko dobrze w nim jest ulozone jak ma ok.5kg czyli miesiac (moi przybierali 1,5kg na miesiac:) )

aha wiem, podkładałam kocyk pod pupcie zeby taki wygięty nie był, mimo ze nakladka dla noworodka byla, te dzieci moje jakies takie male...

Fotelik musisz miec, ale nie w aucie tylko w szpitalu. U nas nie wypuszczaja z dzieckiem na rekach tylko w fotelikach i wtedy montujesz w aucie :-)
Morgaine moj mial prawie 4kg i w foteliku wygladal normalnie, byl dobrze ulozony. Moze to od samego fotelika zalezy...:confused: NIe wiem ale mam kupele ktora ma juz 2 fotelik i tez jej nie pasuje (teraz ma Maxi cosi) bo cos tam zle ulozony czy cos...:dry:NIe mam pojecia o co chodzi bo mi szystko pasowalo
:tak:
Co do smoczka to ja jestem na TAK:tak:. Mialam jeden ktory dostalam w prezencie (Avent) i musialam go uzyc juz po 3dniach bo mlody mial tak silny odruch ssania. Przy cycu siedzial po 1,5 godziny a ja bylam tak wykonczona ze musialam mu dac. I nie zaluje.
Odzywyczail sie tez szybko. Oczywiscie stopniowo ograniczalismy go tylko do spania, az wkoncu sasiadka mi powiedziala o sposobie z musztarda i smok znikt w 1 dzien! Serio! :-)Takze sie nie obawiam. Nie ma wady zgryzu bo w pore sie oduczyl, a pomogl w potrzebie:-D

reklama
Do góry