reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki na zakupach!!!

morgaine czyli dobrze kupilam (body dl. rekaw) , tak myslalam spiochy +body dl, na noc pajac jako pizamka, mysle ze bede tez rozek uzywac, w domu mamy cieplo wiec nie nma co przegrzewac, kaftaniki (koszulki) mam az 3 chyba co dostalam tak nie kupowalam

reklama
ja to sie w ogole zawsze dziwilam po co te kaftaniki. tzn. rozumiem pierwsze dni w szpitalu, pępek musi być odkryty czyli pampers i kaftanik, nóżki pieluchami owinięte...tak to u mnie było. ale potem jak pępuszek sie zagoi to po co to?

z drugiej strony niby każą pieluchować szeroko, a w szpitalu gdize ja rodzilam to ściskały nogi pieluchami i w rozek...
mialam juz swoje ciuchy brac do szpitala, no bo tyle mam tych malusich, rozmiar 50 nawet!! zeby to chociaz raz ubrac a potem niech tam zostanie. ale ja mam body i pajacyki takie malutkie a to ten pepek nie moze byc zakryty...chociaz w rozku i tak jest. trudno malusie ciuszki dopiero w domq.

Jak urodził się Jasiek, miałam ze sobą całą torbę rzeczy. nie chciałam żeby nosił szpitalne wdzianka. najpierw pielęgniarki skrytykowały mój pomysł, ale jak w II dobie młodego wysypało jakimiś ropnymi syfami, to stwierdziły, że mam swoje zakładać. musiałam go smarować jakąś syfiastą śmierdzącą maścią, na szczęście szybko przeszło. teraz też zabiorę domowe ubranka. a co tam, najwyżej zaginą. wezmę po prostu starsze, bardziej zużyte
właśnie przeglądam allegro w poszukiwaniu czegoś fajnego...no i zalicytowałam, tylko, że na 18-24 msc http://allegro.pl/show_item.php?item=1416556159
i drugi Trzy firmowe SWETERKI (1424085306) - Aukcje internetowe Allegro
ehhh, muszę coś dla Michasia też fajnego znaleźć
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1416556159

fajne ciuszki :-)

ja dzis zrobilam przeglad i mam zdecydowanie bardzo duzo ubranek. jedna siata poszla juz dla kuzynki. jeszcze przejrze chlopakow szmatki i tez cos z wiekszych wloze.
dla mlodego jeszcze ze 3 pajacyki by mi sie przydaly w malym rozmiarze, tzn 0-3m, albo 56. spodni, bluzeczek, bluzek mam dosc. i jeszcze te podkoszulki ze 3.

ja lubie kaftaniki. zakladam pod pajaca, albo na body z dlugim rekawkiem.. generalnie jest zasada, ze dziecko trzeba ubierac 1 warstwe grubiej niz siebie - ja chodze w domu dresie, z bluzka jakas pod spodem, a ruszam sie ciagle. dzidzia sie nie rusza wcale.. ja mam w domu chlodno, wiec dla mnie opcja body z dlugim rekawkiem jako wystarczajaca gora - odpada. albo kaftanik pod spod, albo bluzka na body. i do tego spioszki (bez rekawow juz te), spodenki. a pod np bluze - cienkie body, lub body z krotkim. a pod pajac - kaftanik, body albo bluzka z krotkim / bez rekawow. pizamka tez tak - pod cienka pizamke tez zwykle wkladam podkoszulek. moi nigdy nie byli przegrzani, zadnych potowek etc. takze chyba im pasowalo ;-)

Jak urodził się Jasiek, miałam ze sobą całą torbę rzeczy. nie chciałam żeby nosił szpitalne wdzianka. najpierw pielęgniarki skrytykowały mój pomysł, ale jak w II dobie młodego wysypało jakimiś ropnymi syfami, to stwierdziły, że mam swoje zakładać. musiałam go smarować jakąś syfiastą śmierdzącą maścią, na szczęście szybko przeszło. teraz też zabiorę domowe ubranka. a co tam, najwyżej zaginą. wezmę po prostu starsze, bardziej zużyte
właśnie przeglądam allegro w poszukiwaniu czegoś fajnego...no i zalicytowałam, tylko, że na 18-24 msc http://allegro.pl/show_item.php?item=1416556159
i drugi Trzy firmowe SWETERKI (1424085306) - Aukcje internetowe Allegro
ehhh, muszę coś dla Michasia też fajnego znaleźć
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1416556159

a w szpitalu ubierałaś body, czy kaftaniki i pępek odsłonięty?
ja też chcialabym wziąć swoje ciuchy. nawet jak zaginą to taki mały rozmiar się już nie przyda... ale mam tylko 2 kaftaniki, reszta body i pajacyki.

aenye no właśnie moi oba mieli potówki (przy Starszaku zrozumiałe, lato 30 stopni a ja głupia mu ubierałam śpioszki!! kuzynka mi powiedziała że nikt nie jest w stanie zmarznąć w tej temp. nawet noworodek!!) ale przy Młodym, urodzonym w marcu też miałam potówki, no bo jak noworodek leży to w rożku w łóżeczku, czasem na to jeszcze kocyk, więc samo body i pajacyk dla mnie było enough. teraz jakby wiosna byla ciepla (kiedys w kwietniu śnieg sypał!!) to też wystarczy mi samo body. ale może moi nie ciepłolubni i temu potówkami na każde przegrzanie reagowali.
to jak widać też zależy od dziecka.
aenye jeszcze jedno pytanie. bo wydawało mi się że kaftanik to na body, a Ty pod ubierałaś? dobrze zrozumiałam? nie boisz się że niewygodnie dziecku?

Ostatnia edycja:
Jaś startował od rozmiaru 62, starczył na jakieś 2-3 tyg :-D
zakładałam normalnego bodziaka z długim rękawem plus pajaca. jak było moim zdaniem za gorąco, to tylko bodziak i skarpetki, potem owijałam go kocykiem i spoko.
Jaś do tej pory nosi właśnie bodziaki plus dresy lub rajstopy. to po domu najwygodniejszy moim zdaniem strój.
kaftaniki dla mnie są niewygodne, bo podciągają się i dziecku nie wygodnie jak leży na pleckach

no to i ja się pochwalę.. Ja kupiłam już troszkę ciuszków, ale nie za dużo większość z ciuszka - mam jeszcze dostać od koleżanki wiec nie przesadzam z zakupami ciuszkowymi... Jak na razie kupiliśmy łóżeczko : ŁÓŻECZKO TURYSTYCZNE CARETERO MEDIO+WYS.0 !! (1406364855) - Aukcje internetowe Allegro takie brązowe fajnie się prezentuje :)
do tego materac : MATERAC RADIR KOKOS-PIANKA-GRYKA 120 x 60 x 9 cm (1409952653) - Aukcje internetowe Allegro
no i tak na wyrost troszkę krzesełko do karmienia : KRZESEŁKO do karmienia BOGATO WYPOSAZONE. (1409597937) - Aukcje internetowe Allegro kolor brown :p
teraz jeszcze wózek i leżaczek bujaczek kupiliśmy ale mają dopiero w tym tygodniu dotrzeć : FISHER PRICE LEŻACZEK BUJACZEK 3w1 DO 18KG WaWa (1424050866) - Aukcje internetowe Allegro no i wózek co było wielkim problemem i kosztowało mnie to dużo buszowania po necie i rozmowy ze znajomymi ale w końcu się zdecydowałam : X-LANDER XA+GONDOLA+TORBA+FOLIE+PARASOL WYS GRATIS (1423678706) - Aukcje internetowe Allegro
to chyba na tyle jak na razie, teraz przymierzam się do takich mniejszych allegrowych zakupków, takich jak pieluszki tetrowe, majtki poporodowe, wkładki, smoczki, butelki itp... fajny jest ten wątek :tak::-) pozrówka ;-)

reklama
Normatywna - my właśnie na taki leżaczek polujemy. ;)

U nas do szpitala dla Dziecka każą wziąć:

1. rożek, pieluchy tetrowe
  2. śpiochy, kaftaniki, koszulki, czapeczki po 3 szt.
  3. skarpetki rękawiczki
  4. paczka pampersów 3-6 kg.
  5. chusteczki nawilżone, maść typu linomag
Czyli o body nic nie mówią, więc w koszulki i w śpiochy ubierają.

Do góry