reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwietniówki na zakupach!!!

Ja też nie wiem o co kaman....w tych pieluszkach. Bo fajnie by było mieć w razie co...albo jak kasy nie ma, albo do sklepu nie chce się iść. Czy te wkłady jednorazowe, czy właśnie te wkłady sie pierze?

reklama
koot, idea tych pieluszek polega na tym, ze sie je pierze :-) wklady sa rozne - z bawelny, z bambusa, itp - sa bardzo eko :-) ale osobiscie nie wydaje mi sie, zeby to bylo wygodne np dla noworodka, ktory po prostu 15 razy dziennie robi kupke ;-) moze pozniej, jak dziecko robi raz dziennie kupke, to ok, ale tak to nie wydaje mi sie to takie super ;-)

pieluszki wielorazowe to jest po prostu źle nazwane. to są takie majtki, w nie wkłada się pieluchę tetrową, żeby nie stosować ceratek itd. a żeby na ciuszki nie przemokło.
Jak miałam Starszaka na tetrze, to właśnie dawałam mu 2 tetry i na to te majtki z ceratą - tak je nazywałam. bo kiedyś to się jakiś woreczek na drugą tetrę dawało czy ceratkę a teraz są majty które trzymają pieluchę na pupie i powodują że ryzyko przesiąknięcia jest mniejsze, no bo niestety przy tetrze to się zdarza.
a pampersów wam nie zabraknie!! heh a jak zabraknie to tylko raz i szybko sie nauczycie że trzeba kupować następną paczkę jak tej co mamy jest połowa:)
a w razie W to wystarczą 2 sztuki a nie 12!! ja przy tetrze miałam dwie, bo nie wkładałam pieluchy w tej majty tylko majty na pieluchę i majty były czyste cały czas. w razie pytań, don't hesitate! :)

aenye napisałyśmy równcześnie....chyba w takim razei ja też nie wiedziałam o co kaman, ale ja i tak PAMPERS FOR EVER!!! tzn. do dwóch lat:D w poniedziałek Młody zaczyna biegać po domu w majciorach, zobaczymy jak mu pójdzie:) jak na razie 2 x do nocnika dwójkę zrobił:)

w razie W to wystarczą 2 sztuki a nie 12!! ja przy tetrze miałam dwie, bo nie wkładałam pieluchy w tej majty tylko majty na pieluchę i majty były czyste cały czas. w razie pytań, don't hesitate! :)

ja nie ka pe wu. Nie pieluchy w majty, tylko majty na pieluche? To nie to samo? :] Jeszcze raz poprosze ;)
Myslalam o tym sprzecie, ale oczywiscie nie teraz, tylko kiedy Zuzka bedzie wieksza, bo chyba nikomu sie nie usmiecha tetra zmieniana kilka/kilkanascie razy dziennie, jak tak to holdy skladam :) I z tego co sie orientuje, to te majty maja wklady i te wklady sie pierze, no i majty tez jak sie zafajdaja...

dranissimo, kupujesz pare takich majt zapinanych, jak te ze zdjec. w to wkladasz te jednorazowe wklady (dzis juz raczej nie tetry, tylko wlasnie takie wklady specjalne, co troszke wygladaja jak wydluzone, cienkie gabki - sa obszyte itp). i jak dziecko sie zalatwi - zmieniasz zwykle same wklady, chyba, ze ubrudzi tez majty.

te nowoczesne wklady sa ponoc tak fajne, ze nie trzeba ich gotowac etc, moga byc antybakteryjne czy cos, ponoc latwo sie je suszy i pierze, ale to wiem z tv ;-) nikogo nie znam, co je stosowal (oprocz paru lasek z bb, ale one chyba tez zamiennie z pampkami)

ja nie ka pe wu. Nie pieluchy w majty, tylko majty na pieluche? To nie to samo? :] Jeszcze raz poprosze ;)
Myslalam o tym sprzecie, ale oczywiscie nie teraz, tylko kiedy Zuzka bedzie wieksza, bo chyba nikomu sie nie usmiecha tetra zmieniana kilka/kilkanascie razy dziennie, jak tak to holdy skladam :) I z tego co sie orientuje, to te majty maja wklady i te wklady sie pierze, no i majty tez jak sie zafajdaja...

o tym co ja mówię to jest tak: jest ceratka i na ceratkę naszyty jest taki materiał, między ceratkę i ten materiał wkłada się pieluchę. jak się posisia to nie przemoknie przez ceratkę. ale zamiast wkładać pieluchę do środka, można nałożyć majtki na pieluchy tetrowe, ja mam te majtki to zaraz zrobię zdjęcie i wieczorem wkleję:)
ja przy Starszaku byłam od urodzenia na tetrze, nawet w szpitalu:) czasem fakt co 15 min się zmienia,ale jak się tak zsika 3 x pod rząd to potem i 4 godz jest spokój. naprawdę nie jest to takie straszne. nawet te kupy. co nie zmienia faktu ze pamperki 3xwygodniejsze no i ja sie juz w tetre nie bawie. z lenistwa i z racji tego ze i tak dosc roboty bede miala no bo dwóch chlopow juz w domu jest!

aha i nigdy niczego nie gotowałam:) po prostu prałam w 90st:)
p.s. aenye znowu w tym samym czasie post i sie zdublowałyśmy hihi

Morgaine- czyzby w koncu byl ktos kto uzywa lub uzywal tetry?? hurra, bo juz bylam pewna ze tylko ja taka jestem ze wole tetre. Glownie ze wzgledu finansowych, ale i z powodu ze szybciej dzieci wyrastaja jak sa na tetrze. Ja mam i majtki ceratkowe i ceratke- wiazana po bokach. Zastanawiam sie nad tymi wielorazowymi ale z tego co mi sie wydaje trzeba je za kazdym razem prac wiec naprawde trzeba ich ponad 10 a to juz w sumie drogo wychodzi. Ale moze sie skusze w co watpie

No teraz juz czaje ;P
I spodobalo mi sie to :) Poczekam az Mala troche podrosnie i chyba sobie potem zakupie pare takich majt i sprobuje sie w to pobawic, jak mi bedzie wychodzilo to super, a jak nie to zawsze sa pampersy ;)
Jak ja juz sie nie moge doczekac tego wszystkiego!! :))

reklama
Morgaine- czyzby w koncu byl ktos kto uzywa lub uzywal tetry?? hurra, bo juz bylam pewna ze tylko ja taka jestem ze wole tetre. Glownie ze wzgledu finansowych, ale i z powodu ze szybciej dzieci wyrastaja jak sa na tetrze. Ja mam i majtki ceratkowe i ceratke- wiazana po bokach. Zastanawiam sie nad tymi wielorazowymi ale z tego co mi sie wydaje trzeba je za kazdym razem prac wiec naprawde trzeba ich ponad 10 a to juz w sumie drogo wychodzi. Ale moze sie skusze w co watpie

jak masz juz pieluchy tetrowe kupione, to po co jeszcze wkłady i jakies wielorazowe.
mysle ze wielkiej roznicy nie bedzie. i pamietam ze szybko dziecko uczy sie nie sikac jak spi wiec jak juz ma 3 czy 4 mce to nie budzi sie bo np jest mokre (w nocy dawalam pampera ale w dzien podczas drzemki tez tetre).
dziecko na pewno szybko nauczy sie siusiac, no i w lecie bedzie Ci b.latwo, szybko wszystko wyschnie, ja juz jak mial chyba 4 mce to nie prasowalam. wypralam w 90st. i tylko składałam. w zasadzie teraz to w ogole bym nie prasowala i sprawdzila tylko czy ma uczulenia albo cos, no bo po co tetre prasowac jak i tak sie zabrudzi i to czasem b.szybko?
no jedynie to że są milsze w dotyku ale mysle ze sie dzieci przyzwyczajają.
trochę taniej to wychodzi,ale pamiętaj ze pralka na programie 90 st też ciągnie prądu i dlugo pierze, a jak jeszcze bedziesz chciala prasowac to tez to wlicz.... ale i tak taniej. na pampery przy malym dziecku idzie duzo kasy

asiunia876 ja przy Starszaku do roku prałam w Lovelli czy jeszcze takim jakimś innym. potem przeszłam na dobry proszek do prania, nie jakiś bonux.
przy Młodym to chyba jak miał 6 mcy już prałam w dobrym proszku.
teraz na początku do 3 mca na pewno jakaś Lovella, a potem wypiorę parę ciuszków w normalnym i zobaczę czy jest jakaś reakcja....

Do góry