reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki 2010!!!

No i się zaczęło....koniec sielanki -wczoraj mieliśmy pierwszy atak kolki:no:
mały marudził już cały dzień między spankiem a po kąpieli zaczął go strasznie boleć brzuszek, prężył się, jęczał i tak dwie i pół godziny.Antoś już drugi dzień nie puszcza bączków i ma twardawy brzuszek-masaże i ciepłe pieluszki nie dają efektu. Mam w domu infacol i espumisan - ale na ulotce jak na większości leków napisane że od 1 miesiąca,a mały ma niespełna 2 tygodnie i nie wiem czy mogę mu podać. Koleżanka swojem podawała od pierwszych dni INFACOL-sama nie wiem....napisane jest na ulotce że lek nie wchłania się do układu pokarmowego więc może spróbuje dawać po jednej dawce dziennie?

Ponadto małemu ropieje prawe oczko- przemywam mu solą fizjologiczną ale poprawy nie ma. Boję się że to jest zatkany kanalik łzowy..chociaż jak w środę wspomniałam o tym pediatrze to kazał przemywać. A może rumianek byłby skuteczniejszy?

reklama
tylko dlaczego ja widze co innego

zapewne masz lipne lustra w domu -wiesz jak w tych gabinetach luster -ktoś Ci wcisnął jakieś powiększające... czasem w aptece są te dobrze zrobione (podchodzisz patrzysz i widzisz siebie w rozmiarze 32) -i takie zamierzam nabyć:)

Wiem co miałam zapytać... co robicie jak dziecię leży i patrzy w dal...
bo moje tak potrafi prawie 2h i alarm włącza tylko jak jej smoczuś ucieknie...
a ja mam wyrzuty sumienia że Ona się nudzi... czytam coś na głos zazwyczaj
zostawić ją w spokoju czy czymś zajmować???

Moja taka klucha sie urodzila, a bardzo malo teraz przybiera. Do zeszlego piatku raptem 930 gram od najnizszej spadkowej. Nawet 5 kg jeszcze nie przekroczylysmy!
Dzis ide wazyc, jak nadal mniej niz 5 to sie chyba zalamie!!!!!!!!

te większe dzidziule czasem tak mają, mojego ważyłam po 18 dniach i jeszcze nie odzyskał urodzeniowej, w 12 dni od szpitala przybył tylko 100g, ale ponoć nie ma się czym martwić, bo po porodzie może jeszcze mieć nagromadzoną wode, lekarka mi powiedziała ze wszystko się okaże na przeglądzie za miesiąc:-) Jerz też dosć szybko spadał na siatce centylowej, ale odpukać wszystko dobrze

13x13 my w 2 tygodnie po urodzeniu zaliczyliśmy smyka i tygodniową megabiegunkę u Jerza, mały nic nie złapał, ponoć przy karmieniu cycem wystarczą elementarne zasady higieny zeby dziecko nic nie łapało, problem za to jest z nadmiarem bodzców w takim markecie, pożniej dzieciątko może to odchorować

olapolap ja bym przegłodziła małą troszkę i zupełnie odstawiła sztuczne, częste przystawianie i dużo wody czyni cuda, a mieszanki to tylko zakłócają, swojego tak przemęczyłam i teraz mamy mleczka ile trzeba, a jak nie to tak jak 13 pisze, walcz laktatorem

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Kamisia my też walczymy z ropiejącym oczkiem, rumianek nam odradzono, bo bardzo uczula. Na razie masujemy ten zatkany kanalik i mamy kropelki z antybiotykiem

Dagsila pytałaś jakie mamy krople do oczu - Gentamicin

olapolap my mamy podobny problem, że mały jak tylko zorientuje się, że jest u siebie to wpada w ryk... i to nie chodzi o cyca, a o to, że jest sam w łóżeczku... jak się go weźmie na rączki i położy jak do odbicia, albo jak kto woli do kangurzenia to od razu się uspokaja... wczoraj 5h walczyłam z nim aby zasnął na dłużej niż 15min w łóżeczku. a dzisiaj rano jak go przebrałam to 10min i po sprawie... i weź zrozum??

czytając Wasze posty dopiero naprawde docniam wlasne dzieci, bo mati tak jak zreszta jego starszy brat nie potrafi zasnac na rekach ani w innym miejscu anizeli jego lozeczko, ewentualnie u nas na lozku przy cycu :-)

dziewczyny , a od kiedy można zaczać używać tego pasa poporodowego?
Ja to najchetniej już bym w niego się wbiła
generalnie to gdyby nie to że jeszcze lekko podkrwawiam nie czułabym że pzechodzę etap połogu.Mimo tych kaszubskich haftów nie czuje żadnego dyskomfortu, ale nie wiem czy nie poczekać z tym pasem jeszcze

te większe dzidziule czasem tak mają, mojego ważyłam po 18 dniach i jeszcze nie odzyskał urodzeniowej, w 12 dni od szpitala przybył tylko 100g, ale ponoć nie ma się czym martwić, bo po porodzie może jeszcze mieć nagromadzoną wode, lekarka mi powiedziała ze wszystko się okaże na przeglądzie za miesiąc:-) Jerz też dosć szybko spadał na siatce centylowej, ale odpukać wszystko dobrze

mój mały w 6 dni od wyjścia ze szpitala przebił swoją wagę urodzeniową <szok>

Kamisia my też walczymy z ropiejącym oczkiem, rumianek nam odradzono, bo bardzo uczula. Na razie masujemy ten zatkany kanalik i mamy kropelki z antybiotykiem

Dobre krople. Kubę tym ostatnio wyleczyłam.

czytając Wasze posty dopiero naprawde docniam wlasne dzieci, bo mati tak jak zreszta jego starszy brat nie potrafi zasnac na rekach ani w innym miejscu anizeli jego lozeczko, ewentualnie u nas na lozku przy cycu :-)

U nas to samo- oba śpią w swoich łóżkach... mi wystarczy, że w moim łózku gościnnie rezyduje kot, a pod łóżkiem pies (ma swoje legowisko, ale pod moim łożkiem jest zapewne bezpieczniej :-D jakby co Pancia psinę obroni).

Bartuś ulewa tylko jak przedwakuje z mleczkiem ;-) a potem dłuuugooo śpi :-D:-D:-D

rozumiem , że pediatra Ci je przepisał na receptę?
w poniedziałek jak nic się nie poprawi pójdę z małym , bo strasznie mnie to martwi

reklama
Dziewczyny ponawiam pytanie. Czy znacie jakąś mamę, która z nakładkami długo karmiła (chociaż 5-6 miesięcy)?
Na necie są informacje,że przez nakładki można szybciej stracić pokarm bo nie ma głębokiej stymulacji brodawki.
ja chyba wlasnie przez te nakladki starcilam pokarm... nie wiem, patrzylam u nas na takie formu mam karmiacych przez nakladki to zdazaly sie mamy co karmily nawet po 8 miesiecy przez nie!! takze to chyba roznie bywa... fakt jest ze to denerwujace bardzo jest i dziecko lyka duzo powietrza... sprobuj z tym odcinaniem nakladki, po milimetrze codziennie, u mojej malej to nawet dawalo rade, tylko potem juz mi zabraklo pokarmu i doopa...

Jeszcze jedno: czy Waszym Maluchom drzy broda? Poli nadal sie to zdarza, czytalam ze to ma zwiazek z rozwijajacym sie jeszcze ukladem nerwowym, ale tak dlugo????
mojej tez nieraz drzy...

Mojej coreczce zaczelo sie ulewac kilka dni temu. Dokarmiam ja butla i jak juz wypije 90ml to sapie, ze chce wiecej, ale ja jej nie daje od razu, bo wlasnie po niedlugim czasie nastepuje zwrotka... No i po malym rzyganku mala nadal chce jeszcze jesc i nie wiem co robic - dac jeszcze butle czy nie? Mala naprawde sprawia wrazenie glodnej, ale... moze to tylko pozory skoro potem i tak ulewa?

Aha i jeszcze przy tym ulewaniu po jakims czasie pojawia sie czkawka :eek: ktora nota bene mala strasznie irytuje...
ja mojej nie daje wiecej, a mam taka sama sytuacje jak ty. jesli widze ze jej sie zwraca albo ulewa to koniec jedzenia, troche ja ponosze potem odkladam do lozeczka i spi, i robie tak jak coyote napisala, klade mala i uciekam zeby mnie nie czula:-)

Do góry