reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kwietniowe mamy 2020

A leczysz jakoś kamicę? Daje jakieś dodatkowe objawy poza wynikami?

Moja kamica została wykryta przy zapaleniu wyrostka robaczkowego. Pojechałam na SOR z silnym bólem brzucha. Brali pod uwagę właśnie kamienie na nerce/kolkę nerkową i wykryli piasek i kamienie w trakcie USG, ale ból i tak był od wyrostka i miałam operację.
Wcześniej często mnie dopadało zapalenie pęcherza. W ciągu roku miałam 6 razy, w tym 2 razy siusiałam z krwią, mocz dosłownie czerwony. Czasami boli mnie nerka, jak za mało piję od razu odczuwam pieczenie cewki. Poza ciąża biorę profilaktycznie fitolizynę i jak tylko coś zaczyna się dziać biorę furaginum

reklama
10 kg to wcale nie jest dużo.Czytalam gdzieś że 13kg jest normą.Ja przytyłam 12 kg w pierwszej i bylo ok.Tu masz wypisane co sie składa na tą wagę pod koniec ciąży [emoji846]

około 3,5 kg – dziecko

1 kg – macica

1 kg – płyn owodniowy

0,5 kg – piersi

0,7 kg – łożysko

1,2-1,5 kg – dodatkowa objętość krwi

1,5 kg – woda zatrzymana w organizmie

ok. 3,5 kg – zapasy na okres karmienia piersią
Tak ale inne są wskazania dla kogoś kto startuje z nadwagą...

Ja mam 175 cm, przed ciążą 60 kg, ostatnio jak się ważyłam minus 1 kilogram. Dziewczyny, czy u Was też taka ochota na sok pomarańczowy? Od herbaty mnie odrzuciło i to jedyny napój jaki mi podchodzi.
U mnie tylko woda. Ewentualnie wyciskam sok z marchwii. I ogólnie po sokach często mam problemy żołądkowe. Moja fasolka jakaś bardzo rozsądna, od pierwszych tygodni dyktuje mi tylko owoce, lekkie dania, bez mięsa, twarożki. No i już miesiąc bez kawy.

Jeśli chodzi o wagę - przed pierwszą ciążą 53 kg, 2 tyg przed porodem miałam 68,5 kg, więc pewnie do porodu było 70 kg. Tydzień po porodzie zeszłam do 57 kg, a 4 mce po miałam 46 kg bez żadnej diety i ćwiczeń. Przed obecną ciążą miałam 50 kg. Aktualnie jestem w 11 tyg i waga spadła nieznacznie do 49,5kg.

Dziewczyny powiedzcie mi co robić w sytuacji, gdy ciśnienie spada do 80/39?? Mam problemy z sercem i arytmię. Całą noc źle się czułam. Puls rano miałam 135/min i ciśnienie bardzo niskie 80/39. Potem puls się wyrównał do 70 i ciśnienie troszkę wzrosło do 89/56, ale ogólnie cały czas jestem nie do życia, kręci mi się w głowie. Wiem, że wysokie ciśnienie jest niebezpieczne w ciąży, a co jeśli jest za niskie? Dzwonić do lekarza czy nie siać paniki? Czuję się dużo lepiej niż w nocy, ale do ideału daleko.
Najbezpiecznie bedzie jak porozmawiasz z lekarzem.. a możesz do niego zadzwonic

Dziewczyny zostałam tak wyprowadzona z równowagi przez swojego lekarza rodzinnego, że wróciłam do domu, siedzę i ryczę, bo nie umiem się uspokoić. Na mocz przepisał mi urosept i furaginę, po czym stwierdził, że jestem nieodpowiedzialna, bo za szybko zaszłam w ciążę po poronieniu (3 miesiące), pomimo tego, że ginekolog odpowiednio mnie przebadał i dał zielone światło. Mam już tak dosyć dzisiejszego dnia, że modlę się, żeby się skończył :(

Dziewczyny zostałam tak wyprowadzona z równowagi przez swojego lekarza rodzinnego, że wróciłam do domu, siedzę i ryczę, bo nie umiem się uspokoić. Na mocz przepisał mi urosept i furaginę, po czym stwierdził, że jestem nieodpowiedzialna, bo za szybko zaszłam w ciążę po poronieniu (3 miesiące), pomimo tego, że ginekolog odpowiednio mnie przebadał i dał zielone światło. Mam już tak dosyć dzisiejszego dnia, że modlę się, żeby się skończył :(
Ja ci napisałam aby iść do rodzinnego jeśli masz DOBREGO.
Tydzien temu poszłam też do rodzinnego, tyle że u mnie jest kilku i akurat tylko u tego którego nie lubię było miejsce a że mi zależało no to poszłam. To usłyszałam, żeby w ciazy do niego nie przychodzić bo on się nie zna. Był oburzony przez co mnie lekko wyprowadził z równowagi i powiedziałam mu, że nie mam ochoty tego słuchać i że na pewno do niego nie przyjdę A teraz przyszłam z kaszlem a nie ciążą, od ciazy mam ginekologa. Dziad. Jak na początku dodałam, że jestem w ciąży i trochę się martwię silnym kaszlem bo nie wiem czy to groźne to z taką pretensją mi odpowiedział "Ja też nie wiem" że ręce opadły. Trzymałam w dloniach jeszcze skierowanie na badania które chciałam aby mi przepisał na NFZ ale sobie darowalam proszenie tego chama-konowała.
Także na razie polecz się tym co Ci dal A po weekendzie będziesz u swojego specjalisty.

reklama
Do góry