reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kwietniowe mamy 2020

Hej, a moja lekarka, gdy byłam u niej w dniu 7+1 mowila, ze zaczyna się 8 tydzień. Pierwszy lepszy internetowy kalendarz ciąży, który włączyłam napisał, ze jestem w 9 tygodniu dzis, a jest 8+6. Ile osób, tyle teorii, ale mnie pasuje być w 9, bo to zawsze bardziej do przodu :D

reklama
Moja propozycja jest taka :)
W karcie ciąży jest napisane w którym tygodniu było się na badaniu :)
U mnie dwa razy wpis 6tc i 9tc kiedy było 6+5 i 9+1 (dwóch różnych lekarzy i dwie różne karty ciązy ) Z ciekawości w wolnej chwili sprawdzę kartę ciąży z Chłopakami :)

Aplikacji jest dużo i nie jest ona żadnym wyznacznikiem :)
Przecież 39 i 7 to nic innego jak 40 i 0 :)
Zgadzam się, że warto słuchać swojego lekarza, więc ja słucham tego co mówią autorytety jak dr. Lauterbach :)

Wiek ciąży można odnieść do lat życia.
3 dni remu skończyłam 33lata, nie mówię więc że mam 34. 34 rok dopiero się zaczyna. Mam lat 33 i 3 dni :)
Czyli co ten kto ma już np. 33 i 128dni to ma 34lata?
Do mnie ta kalkulacja nie przemawia. Aktualnie jestem w 9tc :)
No właśnie, pytanie ile masz lat- mówisz ile masz skonczone.
Na pytanie ile ma dziecko będąc np 9+5 mowisz, że 9 tygodni skończone lub rozdrabniasz się i mówisz, że 9 tygodni i 5 dni.
Ale na pytanie w którym tygodniu jesteś to mówi się, że w 10 tygodniu, bo ten tydzień się zaczął i leci właśnie [emoji6]

Ale no ile ludzi tyle opinii [emoji6] tu i tak piszemy tygodnie i dni, więc wszystko jasne

No właśnie, pytanie ile masz lat- mówisz ile masz skonczone.
Na pytanie ile ma dziecko będąc np 9+5 mowisz, że 9 tygodni skończone lub rozdrabniasz się i mówisz, że 9 tygodni i 5 dni.
Ale na pytanie w którym tygodniu jesteś to mówi się, że w 10 tygodniu, bo ten tydzień się zaczął i leci właśnie [emoji6]

Ale no ile ludzi tyle opinii [emoji6] tu i tak piszemy tygodnie i dni, więc wszystko jasne

Dokladnie @paola425

Mam 33 lata, 34 skończę za rok :)
Czy możemy w takim razie posługiwać się tygodniami z podziałem na dni?
Nie będziemy się w razie czego wprowadzać w błąd :)

Hej, ja juz po wizycie, na ta chwile wszystko dobrze, czekamy do kolejnego usg :), serducho bije i wyglada na to ze roznica sie zmniejszyla miedzy OM a USG do 3 dni. Wg OM jest 7+2 a wg USG 6+6, FHR - 119/min, lekarz powiedzial, ze sytuacja wcale nie musi sie powtorzyc i moge zrobic usg za 2 tyg dla swietego spokoju ale i tak kluczowe jest pierwsze 12tyg. Jeszcze 5tyg przede mna :)

Hej, ja juz po wizycie, na ta chwile wszystko dobrze, czekamy do kolejnego usg :), serducho bije i wyglada na to ze roznica sie zmniejszyla miedzy OM a USG do 3 dni. Wg OM jest 7+2 a wg USG 6+6, FHR - 119/min, lekarz powiedzial, ze sytuacja wcale nie musi sie powtorzyc i moge zrobic usg za 2 tyg dla swietego spokoju ale i tak kluczowe jest pierwsze 12tyg. Jeszcze 5tyg przede mna :)
Super ekstra wiadomości [emoji3590]

reklama
Dziewczyny, ale numer dzisiaj odstawiłam. Ubzdurałam sobie, że coś jest nie tak, bo mnie piersi mniej zaczęły boleć...

Na cito do lekarza, i to nie swojego, bo moja nie odbierała. Mój facet ma do mnie anielską cierpliwość...

Wszystko dobrze, bobas ma 3,5 cm i serduszko bije bardzo dobrze

Ja też mam termin na 2.04. Chociaż pewnie po prenatalnych się trochę przesunie, bo mam długie cykle

Mam jeszcze idiotyczne pytanie. Któraś używa masełka Palmersa? Macie na nie jakiś patent? Jest takie zbite, że bardzo trudno się wyjmuje. Na opakowaniu napisane tylko, żeby ogrzać dłoniach ale najpierw trzeba jakoś wyjąć. Jakąś szpatułką może? Bo ja paznokciem wydłubuję...
3,5cm? Ale juz jest duzy! :-)

Co do tygodni: zalozmy, ze jestesmy w 5dniu cyklu/ciazy to jestesmy w 0 czy w 1tygodniu? Moim zdaniem w pierwszym. U mnie jest teraz 8+3 wiec zaokraglam do 9. Faktycznie aplikacje wskazuja roznie, ale moim zdaniem tak jest logicznie. Dodatkowo jak ktos np w pracy bedzie liczyl Wam tygodnie to zgodnie z tym co przyjmuja sady kobieta jest chroniona od 4 miesiaca, a ten przypada na 12+1 (czyli jest liczony juz jako 13).

Do góry