reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kwietniowe mamy 2020

Czy we wizytach prywatnych towarzyszą wam mężowie? Wchodzą z wami na całą wizytę czy tylko badanie USG
Tak :)
Wchodzi jednak tylko na usg :)
Jezuuu czy wy też kobitki macie taki apetyt?? Ja bym ciągle jadła, słodkie, owoce, teraz tosty jadłam masakra już mam 3 kg ponad na plusie a gdzie dalej haha mąż się śmieje że 30 kg przytulne jak tak dalej będę jadła[emoji16][emoji16]
Tak, niestety.... Ja nawet na wagę nie wchodzę...
Ej ja mam 33 a toć stara jeszcze nie jestem :D moi dziś ryczeli jak ze skóry obdzierani, że dzidziuś jest jeden a nie trzy! Oni chcą 3 dzidziusie i mam dorobić!
O matko, hahahhahha i zrób najlepiej tak na już, na zawołanie. :D
U mnie dzidziuś już trzeci dzień z rzędu pod wieczór daje o sobie znać [emoji16] brzuch mnie pobolewa, rośniemy [emoji3059]
A mnie szalenie swędzi skóra na brzuchu... Nie mogę wytrzymać zwłaszcza wieczorami... :D
Dziewczyny, a wierzycie w to, że pH moczu mówi coś na temat płci? [emoji16] Wyczytałam, że 5-6 dziewczynka, 7-8 chłopiec [emoji848]
Ja mam 5,5 [emoji7]
Nie wierzę w to :D
Ogólnie nie wierzę w te teorie wszystkie :D
Dobry wieczór, czy mogę się do Was przyłączyć? :) Nie mam jeszcze terminu ustalonego ale wychodzi kwiecień jak nic :) To mój trzeci dzidziuś. Pozdrowienia serdeczne :)
Witaj, gratulujemy [emoji3590]

reklama
Ja tez mam wyniki dobre - ale niezależnie od diety, w ciąży się postanowiłam skonsultować co do suplementacji. Żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia ;) Przy czym mój lekarz (w sumie już były) - rzeźnik tez mi od razu powiedział by dha suplementować. I czytałam artykuł, ze jest to ważne od początku (ale kto to tak naprawdę wie...). Choć staram się tez je przyjmować z pokarmów. Niedoborów b12 nie widać w wynikach krwi, a d3 niedobór mają wszyscy ;)

W tym prenatal uno masz tez jod, i kwas foliowy ( lepiej nie jesc osobno bo jest spora dawka) i d3 i b12 (tej trochę za mało). Czyli w sumie suplementujesz to samo ;)
Kwasu podwójnie nie biorę, teraz tylko prenatal. Muszę zgłębić temat tych dha [emoji848] może faktycznie lepiej już teraz to suplementować
Wchodzi jednak tylko na usg :) Tak, niestety.... Ja nawet na wagę nie wchodzę... O matko, hahahhahha i zrób najlepiej tak na już, na zawołanie. :DA mnie szalenie swędzi skóra na brzuchu... Nie mogę wytrzymać zwłaszcza wieczorami... :D Nie wierzę w to :D
Ogólnie nie wierzę w te teorie wszystkie :D Witaj, gratulujemy [emoji3590]
Mnie póki co nie swędzi. Ale to też znak, że rośniecie, brzuszek się będzie powiększać [emoji3059]

Też chyba jestem za zamknięciem wątku.

Co do wieku. Moja babcia trzecią córkę w latach siedemdziesiątych rodziła jak miała 46 lat. Lekarz nie chciał jej uwierzyć, ze jest w ciąży. Młody wiek. Ja mam 37. No i chciałabym przed 40ka jeszcze jedno (poza maluszkiem, który jest już w macicy).

Co do majówek, nie czytałam, ale boję się, ze jeszcze wszystko przed nimi. Nie zapobiegniemy złym wiadomością, niestety.

@paola425 zbadaj sobie przede wszystkim ferrytyne. To ważniejszy wskaźnik. Ja na mięsie miałam anemię, a bez od lat nie mam ;) suplementujesz b12?
Ja generalnie supkementuje jod, b12 250mg, kwas foliowy, selen (co 3 dni), D i dha aż 600 mg.
To Ty gdzieś pisałaś że do nas się lepiej nie zapisywać bo można się zdołować :D

Kwasu podwójnie nie biorę, teraz tylko prenatal. Muszę zgłębić temat tych dha [emoji848] może faktycznie lepiej już teraz to suplementować Mnie póki co nie swędzi. Ale to też znak, że rośniecie, brzuszek się będzie powiększać [emoji3059]
Ja biorę mama DHA. Tam w składzie są właśnie kwasy DHA bo w oleju są wszystkie składniki- kwas foliowy, magnez, jod i wutamina D. Lekarze chwalą wybór więc mogę polecić.

Wchodzi jednak tylko na usg :) Tak, niestety.... Ja nawet na wagę nie wchodzę... O matko, hahahhahha i zrób najlepiej tak na już, na zawołanie. :DA mnie szalenie swędzi skóra na brzuchu... Nie mogę wytrzymać zwłaszcza wieczorami... :D Nie wierzę w to :D
Ogólnie nie wierzę w te teorie wszystkie :D Witaj, gratulujemy [emoji3590]

Zacznij się już teraz smarować czymś na rozstępy :)
Niby to uwarunkowania genetyczne i krem nic nie daje, ale może lepiej dla własnego samopoczucia :) Jak swędzi to tylko oznacza, że skóra już Ci się rozciąga i rośniesz ❤️
Z Chłopcami smarowałam się nie regularnie, całą ciąże było ok - rozstępów brak. Nagle pod koniec tak zaczął mnie swędzieć brzuch jak jasna cholera i porobiły mi się rozstępy, ale ja akurat je lubię, w końcu jakby nie było bliźniaki w brzuchu rosły :)
Grecy nauczyli mnie kochać moje rozstępy, oni widząc kobietę z rozstępami odrazu traktują ją z szacunkiem i honorami - jest Matką, która wydała na świat inne życie i za to należy jej się ogromny szacunek. Zresztą dla nich największą wartością jest rodzina.

Czy są dziewczyny które mają powyżej 35 lat i nie robią testu pappa? Moja data urodzenia 09.05.1985 i zaczęłam się tym martwić. Ogólnie miałam robić tylko usg, a teraz sama nie wiem...

Ja nie robie.
Dobijam do 38, jesli usg prenatalne wyjdzie zle, jeśli przezierność bedzie powyzej normy, to od razu robie amniopunkcje.
W poprzedniej ciąży Pappa przez mój wiek wyszła slaba, nie chce wiecej tym się stesować.

Widzę że dużo się tu działo ;) ja z nerwów nie mogę spać. Zaraz się zbieram do wyjścia. Mam nadzieję że córeczka grzecznie przespi podróż do babci aczkolwiek normalnie wstaje 8-9:30... A tu teraz 5... stresuje się jak diabli zobaczymy co powiedzą w poradni szpitalnej.
Co do ph moczu u mnie i u siostry się nie sprawdziło :)
Trzymajcie kciuki za mnie dziś ;)

Ja będę robić Pappa i amniopunkcję jeśli będą wskazania też. Czekam na wyniki badań genetycznych na nadkrzepliwosc (powinny być w tym tygodniu). Dzieciom nic nie mówimy póki co, jestem po dwóch poronieniach ,powiemy w drugim trymestrze. W ogóle oprócz mnie, mojego męża i ginekologa nikt nie wie więc czuje się trochę jak w ciąży widmo.... Jeśli chodzi o samopoczucie to bolą mnie piersi okrutnie i czasem mam mdłości ale bez wymiotów.

reklama
A czy uprawiacie jakieś sporty? Ja nadal biegam , a właściwie "truchtam "około 5 kilometrów dziennie i od przyszłego tygodnia zapisałam sie na pilates i jogę. Przed ciążą chodziłam na pole sport no ale od testu zupełnie odpuściłam bo bałam się o dziecko.

Do góry